Sub 50 la sută dintre asiguraţii sălăjeni şi-au activat cardurile de sănătate

 

 

Cardul naţional de sănătate este activat de către medicul de familie în momentul în care asiguratul are nevoie de un serviciu medical. În Sălaj, până prezent, aproape 50 la sută dintre documentele distribuite au fost deja activate. „Nu avem o statistică exactă a numărului de carduri activate de către medicii din judeţ, însă, din informaţiile pe care le deţin până în acest moment, aproximativ 40 – 50 la sută dintre carduri au fost iniţializate”, a declarat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj.
La nivel naţional, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au fost activate deja peste 3.500.000 de carduri de sănătate, aceştia precizând că se aşteaptă ca, din momentul în care cardul va deveni obligatoriu, să fie făcute economii în sistem. „Acest proiect important al CNAS începe să prindă viaţă, începe să funcţioneze. Pe măsură ce cardul va fi obligatoriu, de la 1 mai, ne aşteptăm să facem şi ceva economii prin faptul că vom plăti doar acele servicii efectuate, şi nu servicii fictive. Atunci vom avea o disponibilitate de bani şi vom putea asigura de exemplu, analize toată luna, şi nu doar câteva zile, vom avea acces pentru pacienţi atunci când îşi doresc”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice folosite la nivelul Casei Naţionale, iar în teritoriu al caselor judeţene. Conţine date minime legate de asigurat, respectiv nume, prenume, codul de identificare a cardului, codul de identificare a asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului, care este de cinci ani. În acelaşi timp, cardul reprezintă confirmarea prestării serviciilor medicale în sistemul de asigurări de sănătate. Este distinct faţă de cardul european, acesta va fi folosit doar pe teritoriul ţării.

Mii de carduri, neridicate de la CJAS Sălaj
Deşi documentul va deveni obligatoriu începând cu 1 mai, aproape 4.000 de carduri de sănătate nu au fost încă ridicate de la CJAS Sălaj.
Sălăjenii în cauză se pot prezenta la sediul instituţiei pentru a-şi ridica documentul. “Sub 4.000 de astfel de documente mai sunt în prezent la sediul instituţiei, din cele circa 4.353, care ne-au fost returnate de către factorii poştali, după ce persoanele asigurate nu au fost găsite la domiciliu şi nici nu s-au prezentat la oficiul poştal”, a menţionat Marius Tăutu. Oficialul CJAS Sălaj a mai precizat că majoritatea cardurilor neridicate aparţin celor plecaţi în străinătate, drept urmare va mai dura până documentele vor ajunge în posesia lor. „De asemenea, cardurile pot fi ridicate şi de medicii de familie dacă doresc să le distribuie cardurile în cabinetele lor”, a adăugat Tăutu.
Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate a devenit operaţional începând cu 1 februarie şi poate fi utilizat de către asiguraţi la medicii de familie, în spitale şi în farmacii, precum şi de către furnizorii de servicii medicale, medicamente sau dispozitive medicale. Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând ca începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Cei care care au pierdut, li s-a furat sau şi-au distrus cardul naţional de sănătate pot solicita reeditarea documentului. Potrivit CNAS, un nou document va putea fi solicitat în următoarele situaţii: pierdere, furt, deteriorare, modificarea datelor personale ale titularului, defecţiuni tehnice sau erori în informaţiile înscrise ori alte cazuri justificate. Cheltuielile de producere şi distribuire vor fi suportate de asigurat, atunci când se va cere eliberarea duplicatului. Când eliberarea duplicatului va avea ca motiv o defecţiune tehnică, o informaţie eronată înscrisă sau imposibilitatea de a folosi cardul din motive tehnice de funcţionare, cheltuielile vor fi suportate de Imprimeria Naţională. Preţul unui card nou se ridică la aproximativ doi euro.

7 Thoughts to “Sub 50 la sută dintre asiguraţii sălăjeni şi-au activat cardurile de sănătate”

  1. Militaru Gheorghe

    Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: autotestsibiu1@yahoo.com

  2. Dan

    Parintii grijulii si-au tatuat corpul cu semnul din nastere al fetitei lor, pentru ca aceasta sa nu se simta stinghera. Mai multe, citeste aici:
    http://ro.blastingnews.com/ciudat/2015/02/parinti-minunati-s-au-tatuat-pentru-ca-fetita-lor-sa-se-simta-speciala-00286451.html

  3. Dan

    Femeie care se plimba in pielea goala, lasand vizitatorii unui muzeu cu gura cascata. Afla despre ce este vorba, aici:
    http://ro.blastingnews.com/ciudat/2015/02/vizitatori-lasati-cu-gura-cascata-in-fata-unei-femei-goale-00285353.html

  4. Dan

    Genele lungi si false va pot deteriora ochii, provocand uscarea acestora. Mai multe despre asta, aici:
    http://ro.blastingnews.com/stil/2015/02/genele-lungi-false-va-distrug-ochii-00285163.html

  5. Dan

    Un adolescent care il venera pe Satan a avut un cod simplu, pentru un plan sinistru. Afla despre ce este vorba, aici:
    http://ro.blastingnews.com/ciudat/2015/02/satan-mi-a-spus-sa-formez-5455-si-apoi-sa-ucid-00284111.html

Leave a Comment