Salariaţii din Sănătate cer ca orele suplimentare să se calculeze la pensie

Orele suplimentare pe care le fac angajaţii din domeniul Sănă­tăţii ar putea fi luate în considerare la calcularea pensiilor, dacă demersul sindicaliştilor din Sănătate va fi aprobat de Guvern şi Parlament.
Aceştia solicită luarea în considerare, la stagiul de cotizare, întregul timp de lucru al salariaţilor, inclusiv al orelor pe care aceştia ajung să le petreacă după program, potrivit unui comunicat al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

„În absenţa re­cunoaş­terii acestui drept, proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majoră. Pentru o corectă înţelegere a situaţiei, un exemplu care ilustrează în mod adecvat natura problemei îl reprezintă cazul medicilor care efec­tuează gărzi. Un medic aflat într-o astfel de situaţie efectuează, pe lângă norma de bază, un număr mediu de ore de muncă (în baza unui contract individual de muncă separat) echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectivă, calculate oră pe oră, echivalent cu 60 de ani de muncă (la aceştia adăugându-se cei şase ani cores­punzători facultăţii), faţă de un număr de 40 de ani pe care-i are un salariat cu un singur contract individual de muncă”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii susţin faptul că de această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici, adică toţi medicii care efectuează gărzi, şi circa 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au două sau mai multe Contracte Individuale de Muncă).
Conform sursei citate, demersul ar duce la reducerea vârste de pensionare, preve­derea neavând scopul de a oferi un tratament preferenţial celor din domeniu, pentru că s-ar putea aplica tuturor salariaţilor, ci ar fi o metodă de recompensare a celor care îşi dedică cea mai mare parte a vieţii profesiei.

Alte articole

4 Thoughts to “Salariaţii din Sănătate cer ca orele suplimentare să se calculeze la pensie”

 1. Anonim

  Pai, atunci sa beneficeze de pensie pt. ore suplimentare toti angajatii din economie care presteaza ore suplimentare! Credeti ca numai medici presteaza ore suplimentare? Cred ca s-ar pensiona o gramada pe la 40 ani. Ca la noi, la nimenea! Ore suplimentare sunt platite, medici au niste salarii uriase pt. Romania! Pardon, venituri, sa nu sara in sus medicii…

 2. Anonim

  Corectura: Orele suplimentare sunt platite, medicii au niste salarii uriase pt. Romania! Pardon, venituri, sa nu sara in sus medicii…

 3. Anonim

  Sa se tina cont la calculul pensiei si de veniturile din spaga, sa nu piarda la pensie, nu de alta!

  1. Anonim

   si cum dracu declar spaga? ii spun la sef de ea? daca vrea si el jumatate, atunci jumate se pune la el? desi eu am „lucratr” pentru aceea spaga? at trebui calrificat acest aspect !
   si asa riscam ca sefi/ directori/ politicieni sa iasa la pensie dupa in mandate !!!

Leave a Comment