Pentru a-şi face testul Papanicolau, sălăjencele au luat cu asalt cabinetele ginecologice

Aproape 10.000 de femei din Sălaj au fost testate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în şapte luni de derulare a programului de screening, a anunţat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.Potrivit spuselor sale, judeţul înregistrează cele mai bune rezultate, la nivel naţional, în depistarea acestui tip de cancer prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau la populaţia feminină eligibilă.
“În ceea ce priveşte procentele de răspuns a populaţiei ţintă invitată lunar şi total după şapte luni, ne aflăm pe primul loc pe ţară – 119,7 la sută. Asta înseamnă că s-au făcut peste 9.400 de teste, faţă de 6.500 câte aveam noi targetul. Aceste rezultate s-au obţinut printr-o implicare deosebită a tuturor actorilor din reţeaua de screening, începând cu centrele de consiliere reprezentate de medicii de familie, centrele de recoltare, care sunt organizate în toate spitalele şi într-un centru privat, avem şi o caravană mobilă, laboratorul de anatomie patologică ce înregistrează datele, date care sunt comunicate Casei Judeţene pentru plată. Plata s-a făcut corespunzător, motivaţia medicilor existând, totul a mers foarte bine”, a declarat oficialul DSP.
Marincaş a mai spus că aproximativ 20 la sută din testări au avut rezultate modificate, ceea ce înseamnă că femeile de la care au fost recoltate testele au diverse tipuri de leziuni ori inflamaţii, nu neapărat cancer de col uterin: “Important este că o parte din femeile testate deja sunt sub tratament, altele deja sunt vindecate. Practic s-a evitat cronicizarea unor boli, care probabil nu ar fi fost evidenţiate în timp util fără acest program de screening”.
Întrucât acest program naţional de sănătate s-a bucurat de mare succes în Sălaj, DSP Sălaj a făcut demersuri către minister pentru suplimentarea fondurilor alocate în această direcţie. „Pentru 2013, am primit finanţare pentru 1.000 de teste Babeş-Papanicolau. Dat fiind faptul că deja au fost făcute 600, am solicitat suplimentarea fondurilor”, a explicat Marincaş.
În grupul de risc din judeţ au fost cuprinse 65.039 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.

Leave a Comment