Pas important în vindecarea cancerului: descoperire care ar putea salva milioane de vieți

Un vaccin împotriva cancerului, dezvoltat de cercetători americani, a obţinut rezultate foarte bune la primele teste, astfel încât este aproape sigur că va fi aprobat, în viitorul apropiat, în vederea efectuării testelor pe oameni. Potrivit cercetătorilor, 87 din 90 de şoareci pe care au fost făcute testări au fost vindecaţi de cancer, o rată de succes de 97 la sută.

Tratamentul a fost creat la Universitatea Stanford din Statele Unite iar primele rezultate au fost publicate în presa mondială. Cercetătorii de aici susţin că o injecție într-o singură tumoră declanșează un răspuns defensiv în tot corpul, iar tumorile răspândite în organism sunt atacate și ulterior distruse.

Studiul efectuat de cercetători de la Stanford University School of Medicine arată că injectarea a doi agenți imunostimulatori, în cantități minuscule, direct în tumorile solide ale șoarecilor pot elimina toate urmele de cancer.

“Când am folosit aceşti doi agenţi împreună, am constatat eliminarea tumorilor în tot corpul”, spune Dr. Ronald Levy, profesor de oncologie la Stanford. Boala a revenit la trei dintre şoareci, dar tumorile au fost în regresie după al doilea tratament folosind cei doi agenţi. Potrivit unui raport al Stanford Medicine, şoarecii care au fost stimulaţi genetic să dezvolte spontan cancere mamare au răspuns, de asemenea, la acest tratament.

„Tratarea primei tumori apărute a prevenit apariţia tumorilor viitoare şi a crescut semnificativ speranţa de viaţă a acestor animale”, se mai arată în raport. Unul dintre cei doi agenţi inmunostimulatori a fost aprobat pentru uz uman. Celălalt a fost testat în alte sesiuni clinice. În ianuarie, a fost lansat un test clinic pentru a verifica eficacitatea celor doi agenţi, împreună, pe 15 pacienţi cu limfom incipient.

“Nu cred că este vreo limită privind tipul de cancer pe care am putea să-l tratăm, dacă este infiltrat în sistemul imunitar. Toate aceste reuşite în imunoterapie schimbă practica medicală. Intenţionăm să folosim, la o singură aplicare, cantităţi mici din aceşti agenţi, pentru a stimula celulele imunitare doar în interiorul tumorii. La şoareci, am observat efecte uluitoare”, a mai precizat Levy.

Unele terapii se bazează pe stimularea sistemului imunitar în tot corpul. Altele vizează puncte ce limitează activitatea celulelor immune împotriva cancerului. În alte cazuri, celulele imunitare sunt îndepărtate din organism (în cazul unor terapii recent aprobate pentru unele tipuri de leucemie sau limfom) şi apoi programate genetic să atace celulele canceroase. Multe dintre aceste variante au fost cu success, dar fiecare are şi dificultăţi, pornind de la efecte secundare greu de administrat până la durata îndelungată pentru pregătirea tratamentului.

 

 

 

Leave a Comment