OMS recomandă să nu se prescrie Remdesivir pacienţilor cu Covid

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sfătuit medicii să nu prescrie Remdesivir pacienţilor cu coronavirus din spital, punând la îndoială eficacitatea singurului antiviral aprobat pentru tratarea bolii, scrie Financial Times, citat de Hotnews.

Remdesivir a fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration (FDA) luna trecută. Dar un expert al OMS a scris vineri în British Medical Journal vineri că medicamentul „nu e recomandat pacienţilor internaţi la spital cu Covid-19, indiferent de cât de grav sunt bolnavi, deoarece în prezent nu există dovezi că le îmbunătăţesc starea sau nevoia de ventilaţie”.

Recomandarea de vineri se bazează pe patru studii care au implicat peste 7.000 de pacienţi. Organizaţia mondială a precizat că certitudinea dovezilor este scăzută şi nu există date certe care să demonstreze că medicamentul e benefic. E nevoie de studii suplimentare, mai recomandă OMS.

Instituţia a recomandat utilizarea steroizilor pentru a trata pacienţii bolnavi în stare severă de Covid-19. Steroizii sunt ieftini, se administrează pe cale orală şi sunt disponibili pe scară largă. Remdesivir costă 2.340 USD şi se administrează intravenos.

OMS a decis, de asemenea, să suspende Remdesivirul din lista sa de precalificare, o condiţie prealabilă pentru achiziţii în ţările în curs de dezvoltare, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Producătorul Remdesivir, compania Gilead spune că Remdesivirul, cunoscut acum sub numele său Veklury, a fost recomandat de instituţii de renume, inclusiv Institutul Naţional de Sănătate din SUA şi Societatea de Boli Infecţioase din America. Compania a spus că există „dovezi solide” ca urmare a mai multor studii care arată că medicamentul a accelerat recuperarea bolnavilor de Covid-19.

„Suntem dezamăgiţi că recomandările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile sunt în creştere dramatică în întreaga lume şi medicii se bazează pe Veklury ca pe primul şi singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienţii cu Covid-19 în aproximativ 50 de ţări”, spune Gilead.

FDA a aprobat Remdesivir luna trecută, cu câteva ore înainte de a doua dezbatere prezidenţială din SUA. Gilead a raportat vânzări de 873 milioane dolari în al treilea trimestru.

Leave a Comment