Inspectorii DSP au început controalele la piscinele şi ştrandurile din judeţ

 

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj au demarat săptămâna trecută controalele la piscinele, ştrandurile şi bazele de agrement amenajate în judeţ. Potrivit informaţiilor primite de la directorul instituţiei, Ligia Marincaş, în Sălaj există şapte zone amenajate pentru îmbăiere, dar dintre acestea sunt deschise în prezent doar cinci. „În Zalău există un ştrand şi o piscină, în Jibou – fostele băi, la Şimleu Silvaniei şi în Şimisna, unde este deschis un bazin de înot. Băile de la Boghiş sunt încă în renovare, iar la Hida exista un bazin, însă nu mai este funcţional de câţiva ani”, a precizat Ligia Marincaş. Conform spuselor sale, o parte dintre aceste zone au fost verificate deja din punct de vedere igienico- sanitar şi totodată au fost prelevate probe de apă, urmând ca la finele săptămânii viitoare să fie cunoscute şi rezultatele analizelor. „Anual, în perioada sezonului estival, sunt efectuate controale igienico-sanitare care vizează verificarea calităţii apei de îmbăiere prin prelevarea de probe de apă şi verificarea autocontrolului calităţii prin monitorizarea zilnică a acesteia şi consemnarea valorilor obţinute într-un registru special – clorul rezidual liber şi PH-ul. De asemenea, pe parcursul controalelor, se are în vedere păstrarea unui profil igienico-sanitar corespunzător. Se verifică, în plus, starea de sănătate şi instruirea în ceea ce priveşte noţiunile fundamentale de igienă a personalului angajat”, a mai spus oficialul DSP Sălaj.

Nu se recomandă scăldatul în zonele neamenajate
Reprezentanţii DSP nu recomandă scăldatul în zonele neamenajate, unde nu există grupuri sanitare, duşuri, riscul apariţiei bolilor de piele fiind foarte crescut. Este bine de ştiut însă că apa din aceste locuri poate fi plină de bacterii şi că, după o simplă bălăceală, există riscul contactării unor infecţii.
Chiar şi piscinile bine îngrijite pot ascunde pericole. O ameninţare în acest caz sunt filtrele de apă, care dacă nu sunt curăţate la timp, pot fi adevărate focare de infecţii. Potrivit specialiştilor în sănătate publică, infecţiile se localizează, cel mai frecvent, la nivelul pielii, al ochilor, urechilor, dar acestea pot fi şi digestive, recomandând respectarea normelor de igienă. Petele mici, maronii care apar pe torace indică o micoză a pielii. Roşeaţa şi durerea la ochi, însoţite de febră, sunt semne că a fost contractată o conjunctivită, iar senzaţia de ureche înfundată, asociată cu febră şi durere de cap, poate indica otită. O altă afecţiune luată din bazinele publice este furunculul. Medicii subliniază că acesta este foarte rezistent la tratament. Medicii precizează că foarte expuşi infecţiilor sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imu­nitar deficitar.
În acest context, potrivit sursei citate, se recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boală după ce au mers la piscină sau la ştrand trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor.

Râia, pediculoza, dermatoze – cele mai frecvente afecţiuni
Cele mai frecvente afecţiuni contactate din apa de piscină sau din ştrand sunt dermatozele, de tipul pitiriazis. Aceasta este o micoză a pielii produsă de o ciupercă şi care se manifestă prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate în special la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utilizarea aceluiaşi şezlong de către mai multe persoane, au precizat specialiştii. Alte boli ce pot fi transmise la ştranduri şi piscine sunt râia şi pediculoza, dacă sunt folosite în comun prosoape contaminate. Apa infectată mai poate provoca boli digestive manifestate adesea prin diaree, care apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată în care există diverşi germeni (chisti de Giardia lamblia, enterovirusuri sau bacterii). De asemenea, medicii mai spun că dezinfectanţii din apă pot provoca reacţii alergice la nivelul pielii (dermatite de contact), iritaţii la nivelul ochilor sau alte afecţiuni precum uscarea şi contractarea conjunctivei, dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii. Astfel, este indicat ca după baie să fie spălaţi ochii cu apă rece şi săpun şi să se poarte şlapii proprii atunci când se iese din apă, pentru a nu contacta dermatoze infecţioase.
Totodată, nu trebuie uitat faptul că în urma statului prea mult la soare pot apărea arsuri pe piele sau insolaţia. Specialiştii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11- 17 şi folosirea cremelor de protecţie.

Leave a Comment