Ingrediente neurotoxice în pateul vegetal – cel mai cumpărat produs în perioadele de post

Reclamele la produsele de post în general şi cele privind pateul vegetal (de post), abundă în laude şi recomandări din partea producătorilor de cele mai multe ori. Clienţii, în cea mai mare parte femei şi persoane în vârstă, dar şi celelalte categorii de consumatori ignoră sau nu sunt complet informaţi cu privire la cele mai elementare aspecte referitoare la acest produs şi continuă să îl consume crezând nu doar în “purificarea” pe care o oferă postul religios ci şi în beneficiile aduse organismului prin detoxifiere, inducerea unei stări de bine pentru că, nu-i aşa, consumăm un produs natural, vegetal, sănătos. Din păcate, lucrurile stau diferit faţă de cum sunt ele percepute şi înţelese, tocmai prin prisma acestor campanii de marketing agresive, în marea lor majoritate mincinoase, sau care ascund o mare parte din adevăr. Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului foarte ridicat de sare – un pericol real pentru cardiaci, hipertensivi, persoane cu afecțiuni ale ficatului, stomacului și rinichilor.

“În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, spun oficialii Asociaţiaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC). Din analizele APC și din punctul de vedere al conținutului de aditivi alimentari, putem să clasificăm pateurile vegetale după următorul top: Cora este pateul cu cel mai mare conţinut de aditivi – 15. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate, conţin şi ele un număr mare de aditivi, între 11-13. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate (alt sortiment)  – 8-10 aditivi; 365M, Delicii și capricii (diverse sortimente), Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul conţin între 4 şi 7 aditivi. Din lista aditivilor din conţinutul acestor produse,  APC aminteşte: E1520 – Propilen glicol produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor și se extrage din țiței. Produce stări depresive şi alte boli care au legătură cu sistemul nervos, este neurotoxic și cardiotoxic şi poate produce diverse afecţiuni dermatologice. E635 – Ribonucleotid disodic – substanţă cu potenţial posibil cancerigen, E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greață, arsuri gastrice, astm, poate declanșa Alzheimer și boala Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, vârstnici sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate. E412 – Guma de guar – un aditiv ce poate produce balonări, greață, crampe, astm, alergii, eczeme.

Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu. Etichetele acestor produse, supranumite pompos „de post”, evident pentru a atrage şi mai multe vânzări, au mari probleme şi cu informarea consumatorului. Mai precis, etichetele conţin informaţii trunchiate, incomplete, sau din contră, informaţiile cele mai importante lipsesc cu desăvârşire. Glucidele sunt adausuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă. Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutrițională, o „greseală” mai mult sau mai puţin intenţionată, care pune în pericol sănătatea consumatorului. Este inutil să ne gândim ce se întâmplă, de exemplu, dacă un diabetic citeşte doar lista de ingrediente, acolo de unde zahărul lipseşte, şi nu o compară cu tabelul nutriţional. Atunci când produsul conține soia, nu este menționat dacă este sau nu modificata genetic. Nu se declară proveniența uleiului vegetal – soia, palmier (extreme de controversat în ultima vreme), rapiță, in etc. – lucru inadmisibil având în vedere faptul că mulţi consumatori sunt alergici la anumite tipuri de seminţe sau uleiuri obţinute prin presarea acestora.

În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menționat tipul condimentului și având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie știută denumirea respectivului condiment. Totodată, pe etichete nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale. Alegeți cu grijă, înțelept, ce produse cumpărați, mai ales în aceste perioade de post în care ultimul gând al comercianților este acela de a vă proteja sănătatea prin produsele pe care le așează sub formă de munți, pe rafturile magazinelor.

 

 

 

Leave a Comment