„Imunizarea” copilului cu suplimente de sinteză – o greșeală cu efecte grave și de durată

Apropierea sezonului rece și debutul unui nou an școlar pun în alertă părinții ce vor să își „imunizeze” copiii, folosind tratamente după „studiile” sau părerile luate de pe internet, din sfatul altora sau pur și simplu din ceea ce știu ei că este bine pentru copil. De cele mai multe ori părinții ori bunicii cred că vitaminele sub formă de suplimente, cele din farmacii sau magazinele naturiste, luate de copii chiar și dacă aceștia nu au nevoie de ele, pot întări sistemul imunitar și îi pot feri pe copii de boli, mai ales de cele specifice sezonului rece. Medicii pediatrii spun că răcelile au rolul lor în imunizarea copiilor, și că aceasta se formează natural, prin introducerea lui în colectivitate, la creşe, grădiniţe şi şcoli. Vitaminele și suplimentele date fără recomandare copiilor pot provoca boli grave, cu consecințe ce se pot manifesta pe tot parcursul vieții.

Medicamentele care promit, prin tot felul de reclame în spațiul audio-vizual, întărirea sistemului imunitar induc multor oameni falsa impresie că acestea chiar funcționează și că administrarea lor “după ureche” nu reprezintă ceva dăunător. Studiile din ultimii ani aduc vești cel puțin dezamăgitoare, pe acest segment, aceea că aportul de vitamine și minerale de sinteză (obținute pe cale chimică și distribuite în farmacii) nu au niciun efect, inclusiv dacă sunt luate pe termen lung, asupra organismului. Nu aduc nici măcar un plus de vitalitate fiind nule din punct de vedere al oricărui efect benefic. Medicii spun că nu există posibilitatea de a creşte imunitatea apăsând un buton.

De multe ori se exagerează şi se consideră că dacă luăm 1000 de vitamine ne creştem imunitatea, lucru care nu e adevărat. Puteţi face chiar mai mult rău decât bine dacă luaţi suplimente atunci când nu este cazul, pentru că efectul poate fi unul de bumerang. Puţini oameni ştiu că imunitatea în exces este periculoasă putând fi, în anumite cazuri grave de dezechilibru, chiar un factor ce poate duce la deces. Cel mai mult de suferit au copiii, care sunt „bombardaţi”pur şi simplu cu pastile de mulți părinți, evident și la sfaturile și insistențele unor farmaciști care nu vor altceva decât să-și vândă marfa. Există acum o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa că nu vor răci des atunci când vor merge la grădiniţă sau şcoală. Acest lucru poate fi în defavoarea celor mici. Ca sa se dezvolte corect, copilul are nevoie de expunerea la viruşi şi bacterii. Imunitatea se păstrează printr-un stil de viaţă echilibrat, cu mâncare sănătoasă, mişcare şi mai puţin stres. Cât despre vitamine și minerale, legumele și fructele cumpărate dintr-o sursă cunoscută sau verificată, autorizată, o alimentație care să cuprindă atât proteine cât și carbohidrați, evitarea dulciurilor în exces, a sucurilor a alimentelor procesate, vor face ca cei mici să aibă asigurat un aport suficient de nutrienți, vitamine și minerale astfel încât să se evite pe cât posibil administrarea unor suplimente de sinteză care îi pot face mai mult rău celui mic.

 

 

 

 

Leave a Comment