A fost lansat Ro-Alert, aplicația care avertizează cetățenii în situații de urgenţă extremă

Portalul de avertizare în situaţii de urgenţă Ro-Alert a fost lansat sâmbătă, 15 septembrie, şi are ca scop avertizarea populaţiei cu privire la fenomene meteo extreme, inundaţii sau chiar un atac terorist, prin telefonul mobil.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență. “Sistemul va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, nu avem intenţia să folosim sistemul foarte frecvent pentru că atunci diminuăm interesul populaţiei. În plus devine foarte deranjant pentru că sunetul trimis de sistem atunci când se trimite un mesaj continuă să sune până se citeşte mesajul. Nu se opreşte sunetul. Dacă telefonul este pe silenţios, mesajul tot va veni cu sunet. Când vine mesajul înseamnă că este ceva grav. Sunt două tipuri de avertizări, unele despre care ştim de ele despre ceva timp: ştim că vine o viitură peste două zile, de exemplu. Dar avem şi anunţuri de la ANM că vine o furtună peste 20 de minute, şi atunci trimitem un mesaj”, a declarat secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la conferinţa de lansare a portalului. Acesta subliniat că alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica.

În perioada 17-27 septembrie va avea loc testarea naţională a sistemului de avertizare telefonic Ro-Alert.
Mesajele Ro-Alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.
Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

Ro-Alert este implementat de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Leave a Comment