Deşi face ravagii la circa 100 de kilometri de noi, gripa porcină ocoleşte, deocamdată, Sălajul

Sălăjenii pot sta liniştiţi. Cel puţin deocamdată. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj susţin că, la nivelul judeţului, nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu virusul AH1N1.
Cu toate acestea, la Secţia Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău există o rezervă de comprimate Tamiflu, medicament care se administrează în cazurile severe de gripă, în primele şapte zile de la apariţia simptomelor. “Spitalul are un stoc minim de circa 100 de tablete de Tamiflu”, ne-a declarat Ligia Marincaş, şefa DSP Sălaj.
Oficialul instituţiei a reamintit sălăjenilor să respecte recomandările făcute la începutul sezonului rece, respectiv evitarea staţionării în frig timp îndelungat, evitarea, pe cât posibil, a locurilor cu aglomeraţie umană, evitarea intrării în contact cu persoanele bolnave, evitarea automedicaţiei, intensificarea regulilor de igienă personală, triajul epidemiologic la intrarea în colectivitate. Mai mult decât atât, adaugă Marincaş, este foarte important ca oamenii să se vaccineze împotriva gripei de sezon, care, în formă severă, poate duce la deces. “Totuşi, recomandăm pacienţilor ca la primele simptome să se prezinte la medic, pentru că evoluţia bolii poate fi necontrolată”, a mai spus Marincaş. Manifestările gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere, la care se adaugă diareea, senzaţia de vomă şi febra de 38 de grade.
În Ucraina, la aproximativ 100 de kilometri de judeţul Sălaj, epidemia a făcut până acum 150 de victime. Oficialii Societăţii Române de Microbiologie susţin că circulaţia virusului AH1N1 este redusă în ţara noastră, numărul infecţiilor respioratorii fiind mai mic decât în urmă cu un an. În ţara noastră au fost confirmate 20 de cazuri de gripă porcină, dintre care şase în Bucureşti. Ultimul val puternic de îmbolnăviri cu acest virus a fost înregistrat în perioada 2009-2010.
În forme grave, gripa porcină poate să ducă la deces.

Leave a Comment