Cum trebuie efectuat corect un test de sarcină? Recomandările medicilor

Sursa foto: www.pexels.com 

Când pot să fac testul de sarcină? Este întrebarea cea mai frecventă pe care și-o pun femeile după ce au avut un contact sexual neprotejat și merită, cu siguranță, un răspuns detaliat. Cu cât afli mai repede dacă ești sau nu însărcinată, cu atât poți acționa în consecință, mai repede și mai eficient. 

 

Există 3 tipuri de teste de sarcină

Cel mai frecvent utilizat și cel mai bine cunoscut test de sarcină este cel disponibil în farmacie. El identifică, în urină, un hormon denumit gonadotropină corionică umană (HCG). Deși e simplu de efectuat, în cazul în care preferi să ai siguranța că îl faci corect poți opta pentru varianta pe care o presupune un test de sarcină la Donna Medical Center.

O variantă mult mai precisă este testul de sarcină din sânge. Mai sensibil decât testul din urină, el poate fi efectuat mai devreme după contactul sexual neprotejat.

În sfârșit, există o analiză care poate identifica o anumită proteină sintetizată în organismul  matern la doar 48 ore după fertilizare. Deși e atât de sensibil, testul nu oferă garanții deoarece confirmă fecundarea, nu implantarea embrionului în mucoasa uterină [1]. 

 

Când pot face testul de sarcină?

Testul de sarcină din urină se recomandă a fi efectuat la cel puțin o zi de întârziere a menstruației. Dacă ai o menstruație neregulată, atunci vei calcula timpul scurt de la contactul sexual neprotejat, care trebuie să fie de minim 14 zile. 

Există teste ultrasensibile care pot fi efectuate la aproximativ 10 zile după contact. Sensibilitatea testelor ultrasensibile variază în funcție de brand, așadar e de dorit să citești prospectul cu atenție [2]. 

 

Cum se efectuează, corect, testul de sarcină?

Pentru ca testul de sarcină să fie concludent, el trebuie efectuat cât mai corect. Recomandările specialistului sunt:

  • Testul de sarcină trebuie să fie în termenul de valabilitate, altminteri e posibil să dea rezultate fals pozitive sau fals negative;
  • Testul de sarcină trebuie desfăcut în momentul în care urmează să fie utilizat;
  • Pentru o precizie mai bună, se recomandă utilizarea primei urine de dimineață. Având o concentrație mai mare, șansele să se pozitiveze în cazul unei sarcini foarte mici sunt mai mari;
  • Nu depăși timpul recomandat înainte de citirea rezultatului. Un test care se pozitivează după intervalul de timp indicat nu este considerat corect;
  • Dacă rezultatul este negativ, dar ai motive să suspectezi că ești însărcinată, repetă testul după câteva zile sau o săptămână [3]. 

 

Test de sarcina fals pozitiv?

Există situații în care testul pozitiv este urmat de un alt test, al cărui rezultat e negativ. Unele posibile explicații sunt:

  • Testul era expirat;
  • Testul era defect din fabrică;
  • Există proteine în urină, din cauza unei afecțiuni preexistente;
  • Urmezi un tratament care poate afecta rezultatul;
  • Sarcina chimică – o sarcină în cazul căreia a intervenit un avort spontan foarte devreme;
  • Linia de evaporare este confundată cu linia de test [4].

 

Test de sarcină fals negativ?

Există situații în care testul negativ este urmat de un alt test, al cărui rezultat este pozitiv. Unele explicații posibile sunt:

  • Testul a fost făcut prea devreme;
  • Nu s-au respectat regulile de efectuare a testului;
  • Testul nu este suficient de sensibil;
  • Urina este diluată ca urmare a unui consum mare de lichide [5].

 

Precizia testului de sarcină în funcție de momentul în care este efectuat

Precizia testului de sarcină este de aproximativ 30% dacă este efectuat cu 6 zile înainte de data estimată a menstruației, depășește 60% cu 3 zile înainte de menstruație și ajunge la aproape 100% în prima zi de întârziere a ciclului [5]. 

 

Testele de sarcină sunt o metodă ieftină și suficient de precisă pentru a depista devreme o eventuală sarcină. Singura condiție este ca ele să fie efectuate corect, la momentul potrivit, conform instrucțiunilor din ambalaj. 

 

Bibliografie:

  1. https://www.med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/pregnancy-test-instructions/#:~:text=Instructions%3A,collected%20by%20the%20testing%20device afisat la 11.08.2022;
  2. https://www.healthline.com/health/homemade-pregnancy-test afisat la 11.08.2022;
  3. https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/ afisat la 11.08.2022;
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/homemade-pregnancy-test afisat la 11.08.2022;
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests afisat la 11.08.2022.

One Thought to “Cum trebuie efectuat corect un test de sarcină? Recomandările medicilor”

  1. […] Sursa foto: http://www.pexels.com  Când pot să fac testul de sarcină? Este întrebarea cea mai frecventă pe care și-o pun femeile după ce au avut un contact sexual neprotejat și merită, cu siguranță, un răspuns detaliat. Cu cât afli mai repede dacă ești sau nu însărcinată, cu atât poți acționa în consecință, mai repede și mai eficient.    Există 3 tipuri de teste de sarcină Cel mai frecvent utilizat și cel mai bine cunoscut test de sarcină este cel disponibil în farmacie. El identifică, în urină,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.