Seceta, vântul şi ploile au afectat producţia de miere

Apicultorii sălăjeni, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Sălaj au fost îndemnaţi de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, să-şi completeze veniturile prin constituirea unor circuite de turism apicol în condiţiile în care producţia de miere şi polen poate fi afectată de condiţiile meteo. Şi asta din cauza faptului că, producţia din anul 2014, a apicultorilor sălăjeni, a fost una destul de slabă. Astfel, în cadrul unei întâlniri a apicultorilor din judeţ, prilejuită de prezentarea bilanţului ACA Sălaj din 2014 şi stabilirea priorităţilor asociaţiei pentru 2015, care a avut loc finalul săptămânii trecute, Marc a subliniat importanţa turismului apicol: „Vreau să vă sensibilizez asupra unui produs turistic pe care vrem să-l realizăm. Există deja în Europa circuite turistice care au ca destinaţii apicultori mai mici sau mai mari şi care pot să devină gazde pentru turişti interesaţi mai ales de produsele apicole. Sigur, vizitele în stupină nu sunt posibile oricând şi nici nu sunt foarte indicate în orice timp, dar sunt turişti interesaţi să vadă cum se obţine mierea, să vadă produsele care se pot obţine din stup şi, evident, să şi plătească pentru asta. Noi avem deja un asemenea circuit şi avem semnale din partea unor operatori economici că sunt turişti interesaţi”, a precizat Marc. În opinia acestuia, circuitul turistic este una dintre soluţiile prin care se pot obţine venituri suplimentare şi în perioadele mai puţin bune pentru apicultură, pentru că turiştii „se mişcă” şi atunci când albinele nu „au cules”.
ACA Sălaj numără 450 de membri, iar anul 2014 nu s-a dovedit a fi unul prielnic pentru apicultori, producţia de miere obţinută fiind doar de 50 la sută din cea estimată. În opinia preşedintelui ACA Sălaj, Gheorghe Ursente, seceta prelungită, temperaturile scăzute, vântul, ploile, care s-au suprapus cu perioada de înflorire a unor specii melifere – rapiţa, salcâm, respectiv tei, nu au asigurat decât producţii foarte slabe de miere, iar culesul de la floarea soarelui a fost cu mult sub media producţiilor anuale.
„Disponibilitatea pentru a primi oaspeţi şi de a fi gazdă nu are vârstă. Mulţi plătesc ca să consume şi să vadă produse naturale. Sunt oameni din ce în ce mai mulţi care sunt atenţi la sănătatea lor şi a familiilor. Prin urmare, dacă există disponibilitate şi condiţii care ţin doar de prezenţa dumneavoastră acolo, se poate face din asta un act comercial. Nu trebuie să vă transformaţi în gazde pentru nişte vizitatori care vin, degustă, vă mulţumesc şi pleacă ci să intraţi în relaţii comerciale cu un operator economic care e dispus să plătească pentru aşa ceva. S-ar putea să vă pară utopic aşa ceva, dar în Polonia există apicultori care câştigă mai mult din turism decât din valorificarea mierii. Sigur, asta se face în timp”, le-a spus apicultorilor preşedintele CJ Sălaj.

Leave a Comment