Pericei, o comună de Cartea Recordurilor

Graţie fondurilor guvernamentale obţinute de autorităţile locale din comuna Pericei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în această perioadă, se realizează lucrări de extindere a reţelei de alimentare cu apă. Boncidai Csaba, primarul de la Percei a precizat că aceste lucrări, începute în urmă cu aproximativ şapte ani, au fost finalizate în centrul de comună şi în localitatea Periceiu Mic, iar acum s-au extins şi în localităţile Bădăcin şi Sici. Lucrarea este în valoare de 370.000 de lei, din care contribuţia de la bugetul local al comunei Pericei – cinci la sută. „Lucrarea este aproape de final, în proproţie de 70 la sută, iar din contribuţia de la bugetul local s-a achiziţionat teren pentru amplasarea unei staţii de pompare cu apă”, a precizat Boncidai.
Tot în acest an, autorităţile locale din Pericei intenţionează să organizeze, în cursul luni sepetembrie o nouă ediţie a Festivalului Cepei. Prin această legumă, cultivată în mai toate gospodăriile din comuna, din anul 2007 comuna Pericei a devenit o „celebritate” atestată prin ceapă. Dacă până atunci se ştia de renumita ceapă, doar prin viu grai, în urmă cu opt ani „ceapa made in Pericei” a devenit un brand şi a intrat în Cartea Recordurilor. Acolo s-a ridicat un monument dedicat Cepei şi tot acolo localnicii au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume de până acum, care a avut 4.527 de metri.
La Pericei, cultivarea cepei este o tradiţie moştenită din tată în fiu, atestată de peste 850 de ani şi anual în comuna precizată se produc anul circa 100 de tone de ceapă.

Leave a Comment