Invitaţie la şezătoare în Bădăcin

Proiectul itinerant “Șezători în Țara Silvaniei”, organizat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare locală Agapis, continuă cu o a doua ediție specială, la Bădăcin, în satul marelui om politic Iuliu Maniu.
Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 11, în livada de cireşi a familiei Vălcăuan, acolo unde oameni ai locului şi toţi cei interesaţi vor putea petrece câteva ore într-o atmosferă relaxantă, de familie, cu elemente contemporane, inspirate de tradiția etnografică și gastronomică sălăjeană. Cu acest prilej, socăcițele din sat vor pregăti celebrele lor plăcinte, pentru care sunt renumite în întreaga lume, meșterițele în ale acului vor face demonstrații de măiestrie, femeile din sat ne vor povesti despre habele de altă dată de la Bădăcin, iar pe sub cireși vor fi nenumărate oaze de relaxare, plălincă și vin de-al locului.
Toţi participanţii vor putea vizita casa lui Iuliu Maniu aflată într-un amplu proiect național de restaurare și micul muzeu provizoriu dedicat acestuia, prima biserică cu ziduri din piatră cu turlă de lemn din Sălaj și livezile înflorite.
Celor interesaţi să participe la sezătoare, organizatorii le recomandă să poarte minim un element vestimentar din lada de zestre (o ie/chimeșă, un brâu, o zadie, o vestă, o eșarfă sau ceva în care să vă simțiți confortabil și despre care să puteți povesti celorlalți), să aducă ceva de-ale gurii, făcut de mâna lor, după o rețetă locală, în veselă de casă (nu în plastic). „Vom încropi un bufet românesc, autentic, completat de plăcintele și pălinca locului”, spun reprezentanţii Agapis.
„Aduceți cu voi lucru’, indiferent că aveți o ie în lucru, un goblen, cipcă ori altceva. La șezătoarea de la Bădăcin vom face și câteva probe cu ideile și propunerile voastre pentru douăproduse suvenir pe care vrem sa le creăm pentru a îmbogăți oferta de produs local autentic a Țării Silvaniei – proiectul Suvernir de Sălaj: Pernița antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale și umplută cu sâmburi de cireș și Batista de Bădăcin (una inspirată de cele cusute de Clara Maniu, purtând monograma familiei și una cu florile locului, numai bună de dăruit sau purtat la sacourile cu ștaif)”, au mai precizat organizatorii.
Fundația pentru Educație și Dezvoltare locală Agapis a gândit acest proiect din dorința de a aduna la un loc iubitorii de cultură populară sălăjeană, specialiști, meșteri, gastronomi, povestitori și instituții cu atribuții în promovarea cultural – turistică și de patrimoniu a Sălajului, şi de a crea și recrea noi produse locale pentru kitul cu Suveniruri autentice din Sălaj.
Sălăjenii se aliniază prin intermediul acestui proiect mişcării naţionale de redescoperire, conservare, promovare şi coasere a zestrei tradiţionale româneşti, făcută de mână, cu rost şi rânduială, reinterpretată contemporan sau reconstituită după izvoade și canoane vechi. Mişcarea naţională este demarată de arhitectul Ioana Corduneanu, care coordonează în acest moment „Cea mai mare şezătoare online din lume” – numărând peste 15.000 de membri (Semne Cusute) și care a fost exemplu pentru zeci de șezători urbane sau rurale care s-au repus la cale în întreaga Românie.
„Şezători în Ţara Silvaniei” este susținut de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistica Zalău, Muzeul de Pânze şi Poveşti și Colţul Românesc.

Leave a Comment