Fermierii sălăjeni întârzie să-şi depună cererile pentru subvenţii

Fermierii sălăjeni care au întârziat cu depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă vor suporta penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După cum ne-a declarat directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, Vaida Bela, 22.500 de agricultori din judeţ au solicitat sprijin financiar pentru o suprafaţă totală de 125.000 de hectare, cu respectarea termenului limită de 15 mai.
„Faţă de anul trecut, numărul solicitanţilor este mai mic cu 1.300, iar suprafaţa pentru care s-a cerut subvenţia a scăzut cu 1.300 de hectare. Sperăm, însă, că până în 10 iunie să ne încadrăm în rezultatele înregistrate în campania din 2012, când 24.600 de fermieri au depus cereri pentru 134.000 de hectare”, a precizat oficialul Centrului Judeţean.
În opinia lui Vaida Bela, unii agricultori, respectiv cei mari, care exploatează peste 50 de hectare, au întârziat din cauză că au avut probleme cu documentele care atestă dreptul de utilizare. Alţii nu au respectat programările făcute de către personalul APIA.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat din fonduri europene pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut în proprietate ori în arendă, fermierii sălăjeni şi-au putut depune cererile la sediu APIA Sălaj, la centrele locale şi la câteva primării, fără penalităţi, până în 15 mai. Cererilor depuse după această dată, dar nu mai târziu de 10 iunie, li se aplică penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.
Sunt eligibili la plată fermierii care au în exploataţie minim un hectare de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. Condiţia ce trebuie îndeplinită este ca agricultorul să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine.

Leave a Comment