Super bune: clătite cu urdă – rețeta unui bucătar… „internațional”

Clătitele reprezintă un desert pe cât de simplu de făcut, pe atât de gustos și sățios. Necesită un timp ceva mai îndelungat de preparare însă știm cu toții că rezultatul este unul care bucură și cele mai pretențioase… papile gustative. Dacă cel mai des preparate sunt clătitele cu dulceață ori cremă de ciocolată, noi vă propunem o rețetă excelentă, ceva mai inedită, clătitele cu urdă proaspătă. 

Mărarul aduce acestui preparat un gust aparte, inegalabil, iar combinația cu această specialitate de brânză sfârșește într-un amalgam de savoare și aromă. Clătitele pot fi făcute, firește, și fără această plantă aromatică, mai ales că sunt foarte mulți cei care nu agreează mirosul și consistența frunzulițelor de mărar.

Cu o textură moale, uşor sfărâmicioasă şi un gust aparte, urda a făcut parte din alimentele tradiţionale ale românului încă din vremurile îndepărtate. În zilele noastre, urda şi-a recâştigat un loc importat în dieta zilnică, în special datorită calităţilor nutriţionale deosebite având un conţinut bogat în proteine, calciu, fiind totodată săracă în grăsimi. Urda dulce este recomandată cu succes de nutriţionişti în diete sau pentru un stil alimentar sănătos. Noi am încercat această rețetă iar rezultatul îl puteți vedea în fotografia alăturată. Așadar, dacă e sâmbătă, la rubrica Culinaria avem clătite delicioase cu urdă și mărar! Rețeta am reușit să o „smulg”, cu mare greutate, în anii ’80, de la bucătarul-șef al prestigiosului restaurant din vremurile trecute, „Internațional” din Mamaia, o rețetă pe care o păstrez și astăzi, în original.

Ingrediente aluat:

-250 gr faină,
-un vârf de cuțit de sare (trebuie să se simtă gustul foarte ușor sărat) și un praf de bicarbonat de sodiu, exact cât putem cuprinde între trei degete
-1 lingură de zahăr,
-330 ml lapte,
-2 ouă mari bătute,
-20 grame ulei,
-o linguriţă de coajă de lămâie rasă (opţional) și cinci linguri de apă minerală carbogazoasă.

Umplutură:

-500 g de urdă,
-3 linguri mari de zahăr,
-un praf de sare,
-2 pliculeţe de zahăr vanilinat (opțional) sau esență vanilie
-o legătură de mărar verde (opțional)

Modul de preparare:

Făina se cerne într-un vas. Într-un alt vas se pune sarea, bicarbonatul şi zahărul în lapte, amestecându-se uşor. Se adaugă ouăle bătute în vasul cu făină, şi se amestecă uşor cu ţelul. Se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, apa, până când aluatul devine cremos, având consistenţa asemănătoare cu a smântânii. Se adaugă apoi uleiul şi coaja rasă de lămâie. Se poate folosi și un mixer, la viteza cea mai mică. Dacă aluatul este prea gros, mai putem adăuga câteva linguri în plus de apă minerală carbogazoasă (aproximativ 50 ml). Aluatul se lasă să se odihnească cam o oră, o condiție ce nu trebuie neglijată dacă dorim ca rezultatul să fie unul aproape perfect. Trebuie menționat faptul că, indiferent cu ce umplem clătitele (dulce sau sărat), din aluat nu trebuie să lipsească sarea. Fără sare, clătita nu va avea gust, va fi fadă și îi va lipsi acel “ceva” care o face atât de savuroasă. 

Între timp se pregăteşte umplutura cu urdă. Într-un castron se zdrobeşte urda cu ajutorul unei furculiţe, apoi se amestecă cu câteva linguri de zahăr, se adaugă zahărul vanilat şi mărarul verde tăiat mărunt, şi se continuă amestecarea până când compoziţia devine omogenă.

Pentru coacerea clătitelor, se pune tigaia de clătite pe foc (între mediu şi mare) şi după ce tigaia s-a încins se unge cu puţin ulei.
Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătită începe să se desprindă de pe marginile tigăii se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut. Se repetă operaţia până când se coace tot aluatul de clătite. Ies cam 20 -22 de clătite.

Luaţi pe rând fiecare clătită şi puneţi, pe jumătate din ea, o lingură cu vârf din umplutură. Întindeţi pe jumătate din suprafaţa clătitei umplutura, cât mai uniform. Începeţi apoi să rulaţi uşor clătita, începând cu partea unsă. Cei care au mai mult timp la dispoziție și doresc un efect și mai spectaculos, pot așeza pe o hârtie de copt, într-o tavă, clatitele gata umplute, stropite cu puțină smântână dulce de gătit (lichidă, nu fermentată) lăsând tava în cuptorul încins în prealabil pentru 10 minute. În loc de urdă se poate folosi și brânza de vaci proaspătă, cu un conținut mai mare de grăsime.

Foto: © Magazin Sălăjean

Leave a Comment