RAFTUL CU CARTE: Spirala ascendentă – Cum folosim neuroştiinţa pentru a schimba cursul depresiei

autor: Alex Korb

Depresia este un musafir nepoftit care refuză să mai plece. Te atrage într-o spirală descendența, în care tristețea, oboseală și apatia devin însoțitorii tăi permanenți, la care se mai adaugă apoi fie insomnia, fie somnolență, lipsa poftei de mâncare sau apetitul exagerat, lipsa oricărei plăceri, dorința de izolare… Odată ajuns în depresie, creierul tinde să gândească și să acționeze în moduri care te mențîn deprimat și orice schimbare pare imposibilă. Nu există o soluție unică și sigură pentru depresie, dar sunt multe schimbări mici pe care le poți face pentru a inversă spirală, unele la fel de simple precum o baie de soare sau exercițiile fizice, altele mai profunde, precum medicația și psihoterapia. Vestea bună este că doar primul pas este mai greu.
„Creierul dumneavoastră este un sistem cu feedback pozitiv – adesea, pentru a se vedea efectele, nu este necesară decât o mică schimbare, așa cum un fluture care bate din aripi la Los Angeles poate alungă norii de furtună de pe cerul New York-ului. Chiar și actul de a citi această introducere este un mesaj adresat creierului că sunteți pe calea spre mai bine.”
„A te simți mai bine înseamnă pur și simplu să găsești combinația corectă de schimbări pe care să le faci în viață și care să ducă la schimbările corecte în creier. Creierul fiecăruia este diferit și depresia fiecăruia este diferită, așa că tratamentul este adesea o formă de explorare.”
Dr. Alex Korb

Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/

Leave a Comment