RAFTUL CU CARTE: Povestea vieţii mele (Autobiografia)

Autor: Benjamin Franklin

Prin Povestea vieţii mele, magistralul Benjamin Franklin ne introduce în lumea Americii coloniale de secol XVIII. Sinceritatea cu care omul de ştiinţă dezvăluie detaliile vieţii sale este cuceritoare şi memorabilă, iar lecţiile de viaţă pe care ni le împărtăşeşte sunt la fel de preţioase şi acum. De origini umile (fiu al unui lumânărar), Franklin a reuşit să se distingă încă din adolescenţă prin sârguinţă, cumpătarea şi firea să întreprinzătoare.
În vremea sa, Franklin era extrem de cunoscut şi de influent în Europa. A organizat prima biblioteca publică din America şi a contribuit la înfiinţarea Universităţii din Pennsylvania. Din 1785 până în 1788, a îndeplinit funcţia de guvernator al statului Pennsylvania. Spre sfârşitul vieţii, şi-a eliberat propriii sclavi şi a devenit un aboliţionist convins.
Temperanţa pe care a cultivat-o încă din tinereţe, precum şi grijă de a nu răni orgoliul celorlalţi i-au deschis drumul către funcţii importante în politică şi diplomaţia americană. S-a străduit toată viaţă să obţină cele mai mari virtuţi accesibile unui om, recunoscând în acelaşi timp, fără ipocrizie, că slăbiciunile şi tentaţiile tipic omeneşti l-au înfrânt în numeroase ocazii. În ciuda acestui fapt, aspectele mai puţin lăudabile ale personalităţii lui Franklin nu sunt de ajuns pentru a eclipsa realizările şi influenţă acestui simbol al Americii timpurii.
Benjamin Franklin (1706-1790) se numără printre Părinţii Fondatori ai Statelor Unite ale Americii. De asemenea, a fost un scriitor de marcă, editor, politician, om de ştiinţă, inventator şi diplomat. În istoria fizicii ocupă un loc important datorită descoperirilor sale cu privire la electricitate. A inventat paratrăsnetul şi lentilele bifocale. A militat neobosit pentru unitatea colonială şi a aparat interesele americane în faţă britanicilor. A fost primul ambasador american în Franţa, convingându-i pe francezi să intervină în Războiul de Independenţa al Statelor Unite.
Cartea poate fi comandată de la http://www.edituraherald.ro

Leave a Comment