RAFTUL CU CARTE: Eseurile despre relaţii, sexualitate şi experienţă

autor: Michel De Montaigne

Volumul de faţă oferă, scurt și cuprinzător, o imagine reprezentativă a Eseurilor lui Montaigne. Scrise la deplină maturitate creatoare și incluse în ultima carte – a treia –, capitolele sunt traduse aici integral, după 50 de ani, într-un limbaj modern, necenzurat, îndepărtat de arhaisme, potrivit ultimelor receptări științifice ale operei.
În ajutorul cititorului grăbit de secol XXI, ediția beneficiază de o prezentare generală a Eseurilor, de note explicative, introduceri și sumare de teme. Au fost alese capitolul despre relațiile sociale cultivate de Montaigne, capitolul scandalos despre plăcerea sexuală, despre vorbirea deocheată, despre femei și bărbați și multe altele, precum și ultimul capitol al uriașei cărți, suma a gândirii montaigniste, testamentul sau spiritual: Despre experiență.
„Prin faptul că un om ca Montaigne a scris, bucuria de-a trăi pe acest pământ a crescut într-adevăr. […] Aș fi alături de el, dacă s-ar cere să ne alegem o patrie pe pământ.”
Fr. Nietzsche

„Tare nebuni mai suntem când spunem: «Și-a petrecut viața în lenevie», «Nu mai am nimic de făcut azi». Ce? N-ați trăit cumva? Aceasta e cea mai ilustră dintre ocupațiile voastre… «Daca aș fi avut pe mână afaceri mărețe, aș fi arătat atunci ce ştiu eu să fac». Ați fost în stare să meditați la propria viață și să o mânuiți bine? Atunci ați făcut cea mai măreață treabă dintre toate. Ați știut să vă câștigați ceva răgaz? Ați făcut mai mult decât cel care a câştigat imperii și orașe. Capodopera glorioasă a omului este aceea de-a trăi potrivit”.
„Unii vor să iasă din ei înșiși și să scape de om. E o nebunie! În loc să se transforme în îngeri, ei se transformă în fiare; în loc să se ridice, ei se prăbușesc”.
Michel de Montaigne

Cartea poate fi comandată de la Web: https://www.edituraherald.ro/ 

Leave a Comment