Sălăjenii se îmbolnăvesc în funcţie de nivelul de motorină din rezervoarele ambulanţelor

O parte dintre ambulanţele din judeţul Sălaj sunt nevoite piardă timp preţios şi, implicit, să parcurgă inutil zeci de kilometri pentru a alimenta de la benzinării aflate în alte localităţi decât cele unde există staţii ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ). Situaţia a fost determinată de contractul semnat de Ministerul Sănătăţii, potrivit căruia, începând cu luna martie a acestui an, serviciile de ambulanţă din România sunt obligate să alimenteze de la pompele unui singur furnizor de carburanţi, mai exact, doar de la unităţile Lukoil.

Cu toate că furnizorul are un număr limitat de staţii în judeţ, conducerea SJA Sălaj neagă vehement existenţa vreunei probleme privind alimentarea cu combustibil al autospecialelor. Ba mai mult, reprezentanţii Serviciului susţin că, în ultima perioadă, consumul de carburant a fost redus considerabil. „Strategia” adoptată, dacă poate fi numită aşa, pare una cel puţin bizară, dacă nu chiar absurdă. Alimentarea salvărilor substaţiilor unde furnizorul nu are staţii se face doar cu ocazia transportării pacienţilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.
În această situaţie se regăsesc ambulanţele din Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Crasna, localităţi unde nu există benzinării agreate de Ministerul Sănătăţii, având de parcurs între 19 şi 31 de kilometri până la cea mai apropiată staţie. „Distribuitorul de carburant este reprezentat doar în Zalău şi Jibou. Drept urmare, autospecialele de la Şimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei şi Crasna sunt alimentate în Zalău. Acest lucru se face doar în ziua în care este adus un pacient la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Înainte de plecarea din municipiu se face alimentarea. Nu s-a întâmplat niciodată ca una dintre salvările din cele trei localităţi să rămână fără combustibil până în prezent, iar consumul înregistrat în ultimele luni este sub media pe ţară”, a explicat Liviu Balint, managerul SAJ Sălaj, de unde deducem că pacienţii se îmbolnăvesc în funcţie de nivelul de combustibil existent în rezervoarele ambulanţelor… Totuşi, Liviu Balint exclude categoric ivirea unei situaţii neplăcute, de genul parcurgerii de kilometri în plus a ambulanţelor, mizând însă doar pe un singur aspect, şi anume acela că substaţiile în cauză „au aproape în fiecare zi solicitări pentru a transporta pacienţi la UPU Zalău”.
Totodată, managerul Ambulanţei Sălaj a ţinut să sublinieze că un factor important care a dus la reducerea consumului de carburant a fost montarea sistemelor de urmărire prin GPS. „Când am preluat conducerea Serviciului astfel de sisteme erau montate doar pe cinci autospeciale, în prezent fiind dotate toate cele 27 de ambulanţe. Consumul a fost redus, în ultimele luni, cu circa trei-patru la sută la suta de kilometri”, a mai spus Balint.

One Thought to “Sălăjenii se îmbolnăvesc în funcţie de nivelul de motorină din rezervoarele ambulanţelor”

  1. taby

    Oferta noua de lucru part-time si full-time! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: tabyta_olympya2000@yahoo.com

Leave a Comment