O vacă din Sălaj dă peste cap relaţiile comerciale dintre România şi Rusia

La prima vedere pare o glumă bună, însă lucrurile sunt cât se poate de serioase. Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia a interzis, de curând, importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de „encefalopatie spongiformă bovină” (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune. Din păcate însă, există suspiciunea că bovina depistată pozitiv la testarea făcută pentru supravegherea Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) ar proveni de la un fermier din comuna sălăjeană Şimişna, animal care ulterior a fost sacrificat într-un abator din Bistriţa-Năsăud. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, la această dată, la nivelul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), se desfăşoară o anchetă, preluată inclusiv de către Poliţie, instituţie care a intervenit pentru a clarifica situaţia privind provenienţa animalului. Mai multe informaţii depre acest caz, susţin sursele din cadrul DSVSA Sălaj, nu pot fi oferite, având în vedere amploarea subiectului, astfel că ni s-a sugerat să luăm legătura cu reprezentanţii ANSVSA, care nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

În urmă cu două luni, la un abator din Bistriţa-Năsăud, s-au sacrificat 40 de bovine care proveneau din mai multe judeţe – Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud şi Cluj, iar printre acestea s-ar fi aflat şi vaca din comuna Şimişna. Forma de encefalopatie spongiformă bovină depistată este una atipică, dar care nu este periculoasă pentru consumatorul uman, susţin specialiştii ANSVSA. Proba a fost trimisă pentru confirmarea diagnosticului la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), care a diagnosticat encefalopatia spongiformă bovină în data de 15 mai. Totodată, proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiformă bovină la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, care a stabilit, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine.

Potrivit presei centrale, în România, nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de encefalopatie spongiformă bovină din anul 1995 până în prezent.

Modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB, considerată „atipică” pentru a o distinge de forma clasică, în care îmbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, este în prezent în curs de investigare ştiinţifică.

Reprezentanţii ANSVSA declarau la începutul acestei săptămâni – după ce Rusia a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune – că există o suspiciune de „caz atipic” depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului. „Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei”, afirma la acea dată preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu.

Reamintim că autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”. Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.

Ultima interdicţie a Rusiei, care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine, a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

5 Thoughts to “O vacă din Sălaj dă peste cap relaţiile comerciale dintre România şi Rusia”

  1. Anonim

    rusii,,,cum li s-a schimbat interesul asa isi creaza subiecte

  2. Anonim

    Vaca nebuna nu este din Salaj doar autorul(nebun) este din pacate salajean.Regret ca ziarul M.S.publica o asemenea stire cu impact major fara sa verifice corectitudinea informatiei.Domnule jurnalist si domnule manager corectati eroarea(cu NEBUNIA nu-i de glumit)

  3. Oare mai conteaza?

    Daca e vaca sau bou…

  4. Mima

    Si eu care am crezut c[ e vorba de Alexa Carmen?

  5. Dr.Alexa carmen

    Nu, nu! Nu e vorba de mine!

Leave a Comment