O nouă listă neagră în sistemul sanitar românesc! Spitalul din Şimleu Silvaniei nu are unitate de transfuzie sanguină autorizată

 

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Una dintre acestea este un judeţul Sălaj.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la direcțiile de sănătate publică din toate județele, iar pe de altă parte, a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

La nivelul judeţului Sălaj există două unităţi de transfuzie sanguină. Una funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, iar cealaltă, la Spitalul Orăşenesc „Prof. Dr. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei. Dacă cea dintâi are autorizaţie de funcţionare încă din 2014, cealaltă îşi desfăşoară activitatea în baza unul program de conformare ce se actualizează periodic, susţine Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

Potrivit spuselor sale, autorizarea unităţii de la Şimleu nu a fost posibilă în principal din cauza lipsei echipamentelor standardizate. “Au echipamente, dar nu sunt standardizate. Aceasta este principala problemă. Iar achiziţia lor este destul de costisitoare”, a explicat Marincaş.

Considerând că situaţia în care au ajuns aceste unităţi ignorate ani la rând este inacceptabilă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a decis o serie de măsuri de urgență. Astfel, în perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

“În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizatăsau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului, unde se precizează că termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie.

Potrivit sursei citate, dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În cursul zilei de joi, oficialul DSP Sălaj s-a deplasat la Şimleu Silvaniei, pentru a identifica împreună cu reprezentanţii unităţii spitaliceşti măsurile ce se impun pentru soluţionarea problemei. “Trebuie să întocmim un plan de măsuri până în 15 august”, a explicat Ligia Marincaş. Directorul a adăugat că în situaţia în care unitatea de sub Măgura nu va putea fi autorizată în maxim trei luni, intervenţiile chirurgicale de aici şi care ar putea necesita transfuzii vor fi stopate. Acest lucru înseamnă că cei trei medici chirurgi şimleuani vor opera mai puţini pacienţi, cazurile delicate urmând să fie preluate de către specialiştii Spitalului Judeţean.

Leave a Comment