Dintr-o criză, în alta! Mii de copii din Sălaj nu pot fi imunizaţi împotriva unor boli grave

 

Nici nu a ajuns bine în judeţ ultima tranşă de vaccinuri pentru copii, că o nouă criză loveşte Sălajul. Mai mulţi părinţi au fost anunţaţi de către medicii de familie că din cauza lipsei dozelor de vaccin hexavalent şi ROR, copiii nu vor putea fi imunizaţi.

Contactat, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaş, a confirmat situaţia, însă aşa cum ne-a obişnuit, a dat asigurări că problema nu trebuie să îi panicheze pe părinţi. „Avem promisiuni din partea Ministerului Sănătăţii că în curând vor primi o nouă tranşă de vaccinuri”, a precizat oficialul.

Potrivit spuselor sale, necesarul în ceea ce priveşte vaccinul hexavalent se apropie de 2.000 de doze, care să asigure imunizarea micuţilor din lotul de bază, dar şi a restanţierilor. Referindu-se la ROR, Ligia Marincaş a menţionat că judeţul ar avea nevoie de minim 2.300 de doze, cantitate pe care şi solicitat-o Ministerului.

Reamintim că ultima tranşă de vaccin a ajuns în Sălaj la începutul lunii iulie, când judeţului i-au fost asigurate aproape 1.400 de doze de hexavalent, pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare lunare. Acestea au acoperit doar 60 la sută din necesar, astfel că prioritate au avut bebeluşii care au împlinit în iulie două, patru, respectiv 11 luni, adică vârstele la care este recomandată imunizarea.

Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

În ceea ce priveşte vaccinul ROR, acesta protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, nişte boli comune, deosebit de contagioase şi care pot genea complicaţii severe. Imunizarea se face la copiii cu vârste de 12 luni, 5 ani sau 7 ani.

Alte articole

Leave a Comment