O fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou, anchetată în scandalul „bombei E-coli” din Argeş

Inspectorii Direcţiei Santiar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj au demarat în cursul zilei joi, 10 martie, o anchetă pentru prelevarea unor probe la o fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou. Şi asta la solicitarea DSVSA Argeş, care a descoperit că printre alimentele consumate de elevii de la o Şcoală din Piteşti, internaţi la spital cu probleme digestive, s-a aflat şi un sortiment de brânză telemea produs la o fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou.
Potrivit unor informaţii furnizate de Vasile Chindriş, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj, fabrica din Jibou a livrat în mai multe judeţe din ţară o cantitate de 2.169 de kilograme de brânză telemea. Din cantitatea livrată, în Piteşti, la o unitate de depozitare au ajuns 1.050 de kilograme de brânză telemea, care apoi a fost distribuită la o firmă de catering care asigură mâncarea elevilor internaţi în spital. „Urmare a alertei rapide iniţiată de către DSVSA Argeş din care rezultă suspiciunea că un episod de toxiinfecţie alimentară la copii a fost cauzată de lotul 7 din sortimentul Telemea vacă Someş, produsă de un Centru independent de prelucrare a laptelui din judeţul Sălaj precizăm că ancheta desfăşurată la unitatea de producţie confirmă că aceasta a fabricat sortimentul şi lotul incriminat în cantitate de 2.169 de kg din care a livrat la un depozit alimentar din Piteşti cantitatea de 1.050 de kg. Din această cantitate, depozitul alimentar a livrat unei firme de catering cantitatea de 15 kg care a fost folosită la prepararea mesei destinate elevilor. Diferenţa de 1.119 de kg a fost livrată la un număr de 108 unităti de comercializare din judetul Sălaj – 694 kg şi şapte unităţi din judeţul Cluj – 25de kg. Astfel, la controlul efectuat în 10 şi 11 martie 2016 nu au fost găsite în stoc produse din lotul incriminat, nici la unitatea de producţie, nici în reţeaua comercială. DSVSA Sălaj a dispus recoltarea unor probe de telemea vacă Someş din lotul următor existent în stoc, Lotul 10- produs în data 3 de martie 2016, care a fost fabricat în condiţii identice de flux tehnologic. De asemenea, a dispus recoltarea unor probe de lapte crud, saramură, ambalaje şi teste de sanitaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj. Potrivit acestuia, în urma controlului la fabrica de produse lactate din Jibou, au fost dispuse măsuri de control medical al salariaţilor cu termen imediat. „Probele au fost trimise la laboratorul DSVSA Sălaj în vederea realizării analizelor urmând ca în 72 de ore să avem rezultatele. Din anchetă rezultă că nu au fost înregistrate alte îmbolnăviri la consumatorii finali cu excepţia elevilor din Piteşti. Până la această oră, (nr. de vineri 11 martie) nu există elemente din care să rezulte contaminarea pe fluxul de producţie şi nu au fost identificate persoane din rândul salariaţilor ca posibili factori de contaminare a produselor. Ancheta este în desfăşurare”, a adăugat Chindriş.
De precizat este faptul că, firma de prelucrare şi procesare a laptelui din Jibou are zeci de contracte de furnizare cu mai multe instituţii publice, printre care cantine şcolare şi unităţi sanitare, iar acesta este primul incident de acest gen în care sunt implicate produsele fabricate la Jibou.

40 de elevi infectaţi cu E-coli

Reamintim că, în cursul săptămânii trecute, 40 de elevi de la o Şcoală din Piteşti au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat mămăligă cu brânză de la cantina şcolii. Conform declaraţiei lui Daniel Lupu, directorul DSVSA Argeş, citat de Universul argeşean.ro, brânza provine de la o firmă din Ardeal: „Toxiinfecţia alimentară s-a datorat enterotoxinei produsă de stafilococ şi Escherichia coli, care au fost găsite în brânza telemea. Probele, atât cea de brânză analizată, cât şi tulpinile, bacteriile izolate din probă – se vor trimite la Institutul de Igienă Publică şi Sănătate Veterinară Bucureşti, pentru confirmare. Smântâna şi biscuiţii n-au avut nimic. Va mai trebui să facem un test pe nişte copănele vrac pe care le-am găsit acolo, dar care au fost cumpărate sâmbătă, adică din care copiii n-au mâncat. Brânza e produsă de o societate din Ardeal şi era ambalată în cutii. Firma care se ocupa de aprovizionare şi pregătirea mesei a cumpărat brânză infestată de la un depozit alimentar”, a precizat reprezentnatul DSVSA Argeş.

Alte articole

One Thought to “O fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou, anchetată în scandalul „bombei E-coli” din Argeş”

  1. Tăunul

    După patronii de la Brădet, Braşov iată că şi din Sălaj avem patron care otrăveşte populaţia. Oare de ce am lichidat noi întreprinderile alimentare de stat, ălea cu secţii dezinfectate, utilaje sterilizate, având întronată tehnologie modernă ? Bine că avem nişte inspecţii de stat impotente, numite politic care tot anunţă controale dar uită să vină şi cu concluzii şi măsuri. Ba încă patronii umblă cu coada pe sus, ca o capră râioasă. În ţară nu există nicio concluzie clară, nicio măsură. Cică e democraţie. Pe vremea lui nea Nicu, ăştia erau, de urgenţă, cu spatele la zid şi cu-n glonte
    între ochi !

Leave a Comment