Mii de bebeluşi sălăjeni sunt în pericol! Ministerul Sănătăţii a reziliat contractul cu distribuitorul de vaccin hexavalent

Părinţii a peste 2.500 de bebeluşi din judeţul Sălaj care trebuie să primească vaccinul hexavalent vor mai avea de aşteptat până ce pruncii lor vor fi imunizaţi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat încetarea contractului cu Polisano pentru vaccinul hexavalent, precizând că vor demara procedurile pentru achiziţia în regim de urgenţă a 120.000 de doze necesare imunizării.

“Contractul cu Polisano se încheie în 15 zile de la data primirii notificării. Acum se pregăteşte achiziţia pe procedură de urgenţă. Noile doze ar putea fi achiziţionate imediat după rezilierea contractului. În momentul acesta e o întârziere mică la grafic, dar nu sunt probleme până când vom lua prin procedură de urgenţă următoarele 120.000 de doze. Dar, ulterior se va face un nou contract cadru, pe mai mulţi ani, prin care noul furnizor se va obliga să asigure o cantitate minimă de doze de vaccin anual, de exemplu Polisano asigura 500.000 de doze. S-a cerut rezilierea din cauza problemelor pe care le are Polisano”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, Polisano a transmis o notificare prin care a anunţat că nu va mai putea livra dozele de vaccin hexavalent convenite în contractul cadru. Nu este prima dată când compania nu îşi respectă obligaţiile. Numai în acest an s-au înregistrat mai multe situaţii în care mii de bebeluşi din ţară au fost vaccinaţi cu întârziere din cauza lipsei vaccinului.

Cu probleme de acest gen s-a confruntat şi judeţul Sălaj, unde micuţii au aşteptat chiar şi câteva luni pentru a fi imunizaţi.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, necesarul de doze este de peste 2.500, care ar asigura atât imunizarea micuţilor din lotul de bază, dar şi a restanţierilor. Ultima tranşă a fost alocată judeţului la început de iulie, când Sălajul a primit circa 1.400 de doze de hexavalent pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare lunare. Acestea au acoperit doar 60 la sută din necesar, astfel că prioritate au avut bebeluşii care au împlinit în iulie două, patru, respectiv 11 luni, adică vârstele la care este recomandată imunizarea.

Vaccinul hexavalent combină, într-o singură doză, cele trei vaccinuri care se fac bebeluşilor la vârsta de 2 luni, 4 luni şi 11 luni, împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave, iar unele, mortale. Hexavalentul face parte din schema obligatorie de imunizare şi este administrat, gratuit, copiilor. Primul plus al acestui vaccin este că injectarea se face o singură dată, copiii căpătând, astfel, protecţie, împotriva a şase boli.

Leave a Comment