În Sălaj, începe vaccinarea gratuită împotriva cancerului de col uterin

Peste 260 de doze de vaccin HPV au fost repartizate în județul Sălaj de Ministerul Sănătății (MS) pentru vaccinarea gratuită împotriva cancerului de col uterin sau cervical, pentru tinerele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

După cum a precizat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj medicul epidemiolog Ligia Marincaș, cancerul de col uterin sau cervical este o problemă majoră de sănătate publică pentru femei, cauza fiind virusul papiloma uman – HPV. Infecția cu virusul HPV este pe locul doi în lume ca și cauza a cancerului, potrivit Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, iar România ocupă primul loc în UE la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin. HPV poate cauza anumite tipuri de cancere: genitale sau anale, dar cel mai frecvent cancer este cel de col uterin. Aproape toate persoanele active sexual vor fi infectate la un moment dat, dar cele mai multe elimină de la sine acest virus HPV. La unele persoane poate persista infecția cu HPV care, ulterior poate cauza cancer. Vaccinarea anti-HPV se recomandă înainte de expunerea la virus. Vaccinarea anti-HPV previne infecția cu HPV și este inclusă în Programul Național de Vaccinare. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă 11-14 ani și se realizează la solicitarea părinților sau reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Campania de vaccinare HPV a început în cursul acestei luni, iar la medicii de familie vor ajunge dozele de vaccin solicitate în baza cererilor depuse în anii 2017-2018. În județul Sălaj au fost repartizate 267 de doze pentru 111 fete. Dintre acestea, 60 au vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani și 51 au vârsta actuală de peste 15 ani – (la data depunerii cereri, la medicul de familie, aveau vârsta sub 14 ani).

Schema de vaccinare

Produsul vaccinal este ”Gardasil 9” care conține nouă tulpini de virus papiloma uman și protejează împotriva leziunilor premaligne și maligne care afectează: cervixul, vulva, vaginul și anusul, precum și protecție împotriva unor veruci genitale. Conform sursei citate, în schema de vaccinare sunt cuprinse fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani – două doze (0-6 luni), cu mențiunea că a doua doză trebuie administrată în decurs de un an de la prima doză. De asemenea, fetele cu vârsta de 15 și peste 15 ani vor urma o schemă de vaccinare cu trei doze,  (0-2-6 luni) cu mențiunea că a treia doză trebuie administrată în decurs de un an de la prima doză. Reprezentanții DSP Sălaj recomandă părinților și reprezentanților legali să se adreseze medicului de familie pentru a depune o cerere scrisă privind solicitarea vaccinării fetelor cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani.

Leave a Comment