Elicopterul SMURD de la Jibou, probleme tehnice la Cluj. Pilotul, nevoit să oprească un motor

Elicopterul SMURD Jibou a aterizat duminică, 12 ianuarie, de urgență pe Aeroportul Internațional Cluj, după ce a întâmpinat dificultăți tehnice. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență  (ISU) ”Avram Iancu” Cluj, echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, aflat în serviciu la Punctul de Operare Aeromedical (POA) Jibou, a preluat de la Zalău, un pacient de 74 de ani diagnosticat cu stop cardio-respirator resuscitat, infarct miocardic acut, șoc cardiogen. Pacientul era intubat și ventilat mecanic, beneficiind de suport inotrop pozitiv, fiind transportat de urgență, pe cale aeriană, către aeroportul din Cluj-Napoca. După predarea pacientului la Cluj-Napoca, către o ambulantă SMURD, elicopterul a fost alimentat cu combustibil și a decolat către POA Jibou. După aproximativ 15 minute de zbor către Jibou, comandantul echipajului a întâmpinat o problemă tehnică ce a presupus, conform procedurilor, oprirea controlată a unui motor. ”Facem precizarea că elicopterul este unul bi-motor. Comandantul de echipaj a luat decizia de a se întoarce pe aeroportul din Cluj-Napoca, a declarat conform procedurilor, stare de urgență, iar aeroportul i-a acordat permisiunea și prioritatea pentru aterizarea cu un sigur motor. Înainte de aterizarea pe aeroport, elicopterul a  efectuat un zbor în proximitatea aeroportului, cu scopul de consuma combustibilul și de a ateriza în condiții de siguranță”, se arată în informarea ISU Cluj.
Astfel, piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI au acționat conform procedurilor în vigoare,  iar elicopterul a aterizat în siguranță pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 15:22.
Elicopterul va rămâne la aeroportul din Cluj-Napoca. O echipă tehnică din cadrul Inspectoratului General de Aviație urmează să se deplaseze la Cluj-Napoca în vederea identificării cauzei și pentru operaționalizarea elicopterului într-un timp cât mai scurt. La nivelul Inspectoratului General de Aviație se vor efectua verificări pentru identificarea cauzelor care au generat producerea acestui incident.

Leave a Comment