Grevă japoneză în sănătate

Apare o nouă presiune pe actualul guvern și se declanșează o nouă „luptă” pe actualul buget al statului. De această dată sindicaliştii din sănătate au declanşat în 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială din toată țara. Această grevă va continua neîntrerupt până la rezolvarea tuturor revendicărilor și solicitărilor Federaţiei Sanitas.

Pe tot parcursul acestei acțiuni greviştii vor purta în permanență însemnele distinctive „Sanitas”, banderole sau ecusoane de culoare albă sau roșie.

Președintele sindicatului Sanitas Sălaj – Kelemen Hodiș a declarat în exclusivitate pentru cotidianul nostru faptul că această acțiune reprezintă de fapt „un semnal de alarmă că noi nu am lăsat armele jos și le-am repoziționat, iar acum așteptăm ca înțelegerile să se concretizeze, iar în caz contrar noi vom relua procedurile pentru o grevă de avertisment și chiar o grevă generală începând cu data de 1 iulie”. Acesta a afirmat că potrivit legislației aflate în vigoare sunt necesare minimum 10 zile calendarstice pentru a putea depune toată documentația necesară, astfel că după data de 20 iunie Federația va ști cu exactitate care sunt pașii următori de făcut pornind de la rezultatele negocierilor de până atunci. Dacă se va ajunge aici, abia atunci pacienții vor avea de suferit deoarece în cazul grevei japoneze declanșate în cursul acestei zile aceasta se desfășoară fără întreruperea activității și prin urmare fără perturbarea activității curente a sistemului sanitar la nivel național.

Întrebat cum s-a ajuns ca Federația să fie din nou activă și vocală, Kelemen Hodiș a declarat că acest lucru se întâmplă în contextul în care sistemul sanitar Sanitas a stabilit un calendar clar cu opt revendicări cu care a ajuns la finalul lunii mai la guvern, în urma invitației primite. Din păcate acest calendar a fost pur și simplu anulat și au fost suspendate chiar și negocierile cu echipa de negociere a Federației stabilită la nivel național, Sălajul neavând niciun reprezentant în această echipă.

Kelemen Hodiș este încrezător că mâine, în ședința de guvern programată, va fi aprobată Ordonanța 168/2022 prin care toți salariații din sistemul sanitar vor fi reîncadrați la nivelul maxim al salariului de bază pentru anul 2022, așa cum este el prevăzut în Anexa 2 la Legea 153/2017. Inițial doar medicii și asistenții au fost încadrați la nivelul maxim al salariului de bază, dar acum această lege va produce efecte directe și asupra celorlalți salariați din sistemul sanitar public. După acest pas important toată atenția și energia Federației vor fi îndreptate spre draftul final al noii legi a salarizării care se va adopta până în data de 15 iulie, așa după cum cere Uniunea Europeană la nivel de PNRR.

Dacă negocierile cu guvernanții vor eșua până la urmă, în acest caz Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas va continua calendarul său de acţiuni. Printre cele mai importante revendicări ale sindicaliştilor se numără: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public, punerea în aplicare în integralitate a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate publică, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor din sistem, calcularea sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată, a tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată și a indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual. În același timp se mai solicită reluarea discuţiilor pentru noul proiect de Lege a salarizării, cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii. Prin această amplă acțiune se dorește de fapt asigurarea unei predictibilități a creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem în parte precum și crearea unei ierarhizări mai corecte şi transparente a salariaţilor din sistemul de sănătate public românesc. Totodată Federația intenționează să se ajungă și la o finanţarea corectă şi echitabilă a instituţiilor din sistemul de sănătate, finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru acest domeniu de activitate precum și garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR chiar şi după ce acestea vor fi transferate spre alte autorităţi.
Președintele sindicatului Sanitas Sălaj spune că sunt șanse mari de reușită pentru toate aceste revendicări, deoarece toate cerințele Federației generează de fapt o reechilibrare salarială, o normalitate în actualul context economico-financiar-social și ne asigură că Sălajul va rămâne la fel de activ, vocal și vigilent din punctul de vedere a prezenței la toate acțiunile federației întreprinse la nivel național, regional și local.

Rămâne acum de văzut dacă liderii federației vor reuși într-un timp atât de scurt să obțină de la guvernanți tot ce-și doresc în contextul în care liderii sindicatelor din învățământ se luptă de multe zile consecutive să-și obțină drepturile salariale revendicate și atât de mult dorite pentru dascăli. O țară europeană are nevoie în același timp de un sistem de învățământ și sanitar performant, dar oare care tabără sindicală va pune o mai mare presiune pe guvernanți?

 

3 Thoughts to “Grevă japoneză în sănătate”

  1. […] Apare o nouă presiune pe actualul guvern și se declanșează o nouă „luptă” pe actualul buget al statului. De această dată sindicaliştii din sănătate au declanşat în 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială din toată țara. Această grevă va continua neîntrerupt până la rezolvarea tuturor revendicărilor și solicitărilor Federaţiei Sanitas. Pe tot parcursul acestei acțiuni greviştii vor purta în permanență însemnele distinctive „Sanitas”, banderole sau ecusoane de culoare albă sau roșie. Președintele sindicatului Sanitas Sălaj – Kelemen Hodiș a declarat în exclusivitate pentru… Citeste mai mult […]

  2. […] Apare o nouă presiune pe actualul guvern și se declanșează o nouă „luptă” pe actualul buget al statului. De această dată sindicaliştii din sănătate au declanşat în 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială din toată țara. Această grevă va continua neîntrerupt până la rezolvarea tuturor revendicărilor și solicitărilor Federaţiei Sanitas. Pe tot parcursul acestei acțiuni greviştii vor purta în permanență însemnele distinctive „Sanitas”, banderole sau ecusoane de culoare albă sau roșie. Președintele sindicatului Sanitas Sălaj – Kelemen Hodiș a declarat în exclusivitate pentru…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    E bine că sindicaliștii nu mai ies la înaintare cu medicii, erau și penibili. Medicu are salariu de 5 ori mai mare ca un profesor.

Leave a Comment