Doi medici clujeni luptă cu cele mai temute boli ale sălăjenilor

În fiecare an, medicina mondială marchează, în 4 februarie, Ziua de luptă împotriva cancerului. Spitalul Județean de Urgență Zalău a organizat, miercuri, 7 februarie, o conferință de presă cu această ocazie, eveniment la care au participat managerul Spitalului Județean, dr. Liliana Neaga și cei doi medici specialiști oncologi ai spitalului, dr. Alexandru Iliescu, șeful Secției de oncologie și dr. Alina Cheța, medic specialist oncolog.

Problemele pe care această ramură a medicinei le tratează sunt, spre deosebire de alte specialități, personalizate în funcție de pacient și de tipul de cancer cu care acesta este diagnosticat. Nu există un diagnostic neoplazic care să semene cu altul, fiecare pacient în parte fiind un caz cu particularități, evoluție și tratament strict particularizate. Toate acestea fac ca în oncologie, tratamentul să fie unul pluridisciplinar, iar pacientul să treacă prin mâinile mai multor medici specialiști – medicul ocolog, anatomo-patolog, chirurg, radiolog etc.

Acest lucru a făcut ca, la nivelul Spitalului de Urgență din Zalău, comisiile terapeutice, așa cum sunt denumite aceste comisii din care fac parte mai mulți medici specialiști, să reprezinte o prioritate în managementul unității. Managerul Liliana Neaga a spus, în cadrul conferinței de presă de miercuri, că acest lucru a făcut ca adresabilitatea din partea sălăjenilor să crească. „Tot mai mulți sălăjeni care vin doar pentru că au anumite simptome care îi fac să se gândească la o boală cumplită, cât și cei care vin deja cu diagnostic, s-au adresat Spitalului în general, și acestei secții în special, lucru care a făcut ca externările, în doar un singur an, să crească de la 750 la aproape 1.000. Acest lucru nu înseamnă în mod necesar că avem o creștere a incidenței cancerelor la noi în județ, ci subliniază faptul că oamenii vin, chiar dacă nu o fac încă din primele faze, și se adresează specialiștilor noștri. Acesta este primul și cel mai important pas către vindecare, iar faptul că sălăjenii încep să conștientizeze acest lucru este un semnal care ne bucură. Ca frecvență a cancerelor, cele mai multe cazuri la femei, sunt cele de cancer mamar, iar la bărbați ponderea o deține cancerul bronhopulmonar. Un lucru îmbucurător este faptul că mortalitatea în cazurile de cancer a scăzut”, a spus medicul Liliana Neaga, managerul Spitalului Județean”

Tinerii medici Alexandru Iliescu și Alina Cheța fac zilnic naveta Cluj – Zalău

Cei doi medici specialiști ai secției de oncologie au vorbit despre necesitatea prezentării la medic a pacientului care simte că ceva nu este în regulă în organismul lui. Oncologia este o ramură a medicinei în care diagnosticul precoce înseamnă, de fapt, de multe ori, diferența dintre viață și moarte. Medicul Alexandru Iliescu a spus că oamenii trebuie să scape de teama de a se prezenta la medic. Un diagnostic pus în fază incipientă, în toate bolile, dar în special în cele oncologice, înseamnă șansa la un tratament mai puțin agresiv, zile mai puține de spitalizare dar mai ales șansa cea mai mare la vindecare.

“Cele mai multe tipuri de cancer pot fi depistate prin analize specifice. O simplă analiză de sânge nu ne poate evidenția, de exemplu, un neoplasm pulmonar sau colorectal. De asemenea, așa cum se știe, cancerele de col uterin, mamar, de prostată și altele, necesită pentru a fi depistate, analize specifice, ecografii, colonoscopii etc., iar acest lucru ține până la urmă de conștiința fiecărui pacient, este, dacă vreți, << liberul arbitru >> al fiecăruia. Este absolut necesar să încercăm ca la primele semne care evidențiază o anormalitate în starea noastră de sănătate, să ne prezentăm la medicul de familie iar la îndrumarea acestuia, să facem analiza sau analizele care ne pot salva, în cele din urmă, viața.

Patologia oncologică este cu atât mai greu de tratat cu cât pacientul se adresează medicului mai târziu. Există, desigur, simptome, însă în cancere aceste simptome apar atunci când boala este deja instalată. Totul ține de timpul care trece de la depistarea primelor semne și până la prezentarea la medic. Factorii de risc precum fumatul, alcoolul, un mediu profesional toxic sau antecedentele medicale în familie, dar și factori precum vârsta, anumite stări fizice pe care le avem sau le simțim ca nefiind în regulă, toate acestea trebuie să reprezinte motive extrem de serioase pentru care orice persoană trebuie să se adreseze medicului în vederea efectuării unor analize medicale care să depășească spectrul celor obișnuite, analizele de sânge”, a spus medicul Alexandru Iliescu. Din echipa de specialiști oncologi de la Spitalul Județean face parte și medicul Mona Matei, care, la fel ca și colegii săi, vine săptămânal la Zalău pentru a trata pacienții secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență.

Tratamentele naturiste descoperite pe internet ne pot înrăutăți situația

 Cei doi medici au vorbit despre alegerile unor pacienți, sau chiar ale celor care nu sunt diagnosticați cu vreo boală, de a urma terapii naturiste care nu au la bază niciun studiu științific sau o dovadă atestată a eficienței lor.

“Există un trend în expansiune, acela al medicației << după ureche >> , în special când vine vorba despre tot felul de fitoterapii sau plante așa-zis miraculoase, însă acest lucru poate însemna chiar un pericol ori un factor accelerator în evoluția unor boli de natură oncologică. Tratamentele moderne pe care acum le folosim, chimioterapiile, imunoterapiile, terapiile moleculare, sunt lucruri de care orice pacient poate beneficia în spitalul nostru, prin urmare, alegerea voluntară a unor terapii complementare de origine naturistă, fără un aviz medical ori fără ca produsul să beneficieze de un studiu de specialitate, cu rezultate dovedite, poate reprezenta o alegere nefericită. 

„Obiectivele secției noastre sunt clare, dorim în primul rând să creștem adresabilitatea către secție. Pot să le spun sălăjenilor că secția noastră nu este cu nimic mai prejos decât secțiile similare din spitalele de regiune, acolo unde numărul pacienților este extrem de mare și, de multe ori, acest lucru afectează atât activitatea  pentru că există o limită fizică peste care nu se poate trece, oricâtă bunăvoință ar exista. Spre deosebire de alte unități medicale din țară care se confruntă cu probleme pe acest segment, noi nu avem astfel de probleme. Pacientul beneficiază de tratamentul stabilit, dar și de o cazare într-un mediu plăcut – atât cât poate fi folosit acest termen când vorbim de un spital – lipsit de riscuri din punct de vedere septic”, a spus șeful secției de oncologie a Spitalului Județean Zalău.

Medicul specialist Alina Cheța este o “achiziție” mai nouă a spitalului, iar cei doi formează o echipă tânără și ambițioasă care încearcă să lupte cu cele mai cumplite maladii din câte există. Cei doi spun că nu le este greu să facă naveta, s-au obișnuit, iar faptul că pot lucra într-un mediu care le permite nu doar să pună în aplicare ceea ce au învățat dar și să se dezvolte, să fie în pas cu tot ceea ce această ramură complexă a medicinei aduce cu fiecare zi, reprezintă unul dintre motivele principale pentru care au ales sa lucreze în Sălaj.

Doctorul Alexandru Iliescu lucrează în unitatea medicală sălăjeană de aproape doi ani. Chiar dacă, aproape pentru oricine, un drum Cluj-Zalău și retur făcut zilnic, nu este un lucru simplu, pentru el și colegii care fac naveta împreună cu el reprezintă deja un mod de viață. Cei doi medici spun că pentru ei, cel mai important lucru este mediul în care lucrează. Dincolo de faptul că sălăjenii au un spital modern, incomparabil din multe puncte de vedere cu unități spitalicești de prestigiu din țară, pentru cei doi, se pare, contează extrem de mult felul în care sunt ascultați, felul în care sunt lăsați să își exercite profesia, atmosfera generală din spital și felul în care problemele și propunerile le sunt ascultate de conducerea spitalului – lucruri care într-un asemenea loc, unde este vorba despre sănătatea și viața noastră, sunt absolut esențiale.

 

 

One Thought to “Doi medici clujeni luptă cu cele mai temute boli ale sălăjenilor”

  1. Anonim

    sa va dea Dumnezeu sanatate donmilor doctori si va rog sa veniti c u o al;ta abordare si atitudine mult mai umana.Sa fie bine.

Leave a Comment