Criză de vaccin antitetanos în spitalele din Sălaj

Stocurile de vaccin antitetanos din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi din Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei sunt pe punctul de a se epuiza.
Cea mai mare unitate spitalicească din judeţ mai dispune de doar 15 doze, în condiţiile în care necesarul lunar este de aproximativ 450 de doze, a precizat Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean. „Suntem în criză”, recunoaşte oficialul. Ultima tranşă, de 50 de doze, a constituit o „donaţie” din partea companiei Unifarm SA.
Barna s-a arătat, însă, optimist, menţionând că în această perioadă este în derulare, în sistem electronic, o licitaţie în vederea achiziţionării a 800 de fiole de vaccin antitenatos. O licitaţie similară este organizată de către Spitalul Şimleu Silvaniei, care intenţionează să cumpere 300 de doze. După cum ne-a declarat Mihai Vigu, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, la Şimleu există mai puţin de zece fiole de vaccin, însă acest lucru nu constituie motiv de îngrijorare de vreme ce în maxim trei zile, spitalul va fi aprovizionat cu 300 de fiole. „S-a realizat deja licitaţia electronică, iar cei de la Unifarm au confirmat comanda. Până la sfârşitul acestei săptămâni, dozele vor ajunge la Şimeu”, a menţionat Vigu. Această tranşă va fi suficientă pentru cel mult trei luni, în condiţiile în care necesarul lunar este de circa 100 de doze.
Pentru o doză de vaccin antitetanos, cele două spitale vor plăti circa 22 de lei plus TVA, în condiţiile în care el costa circa 3 lei când era produs de către Institutul Cantacuzino.
Criza vaccinurilor, precum şi explozia preţului survin ca urmare a închiderii liniei de producţie la Institutul Cantacuzino. Deşi lipsa vaccinului este o problemă cu care se confruntă foarte multe judeţe din ţară, Ministerul Sănătăţii insistă să sublinieze că „nu există premisele unei crize de vaccin antitetanos” şi că spitalele care au nevoie de acesta pot face comenzi la Unifarm, în ale cărei depozite există, în prezent, 30.000 de doze, alte 60.000 urmând să fie achiziţionate în scurt timp.
Tetanosul este o boală infecţioasă gravă, cu potenţia fatal, ce apare ca urmare a infectării unei plăgi cutanate produsă de un obiect murdar ori ruginit sau prin muşcături de animale. Îmbolnăvirea produce leziuni ale nervilor periferici, cauzând paralizii şi crampe musculare tipice, precum şi leziuni la nivelul muşchiului cardiac.
Pe plan mondial, mortalitatea cauzată de această boală infecţioasă este de 40 la sută şi afectează cu precăderii tinerii şi vârstnicii.

Leave a Comment