Alegerile locale în Sălaj sărăcesc bugetul statului cu aproape 3,5 milioane de lei

Pentru prima dată în România, odată cu scrutinul din 5 iunie, va fi introdus sistemul informatizat de monitorizare a prezenţei la vot, lucru care ne va oferi, pe lângă securitatea şi siguranţa procesului de votare în sine, şi date statistice în timp real referitoare la numărul participanţilor la vot. Prefectul judeţului Sălaj, Marin Niţu, a participat marţi la o conferinţă de presă alături de preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ), judecătoarea Dana Puiu.
Potrivit datelor prezentate, suma totală alocată pentru alegerile ce vor avea loc în judeţul Sălaj este 3.349.000 de lei din care 2.927.000 de lei reprezintă cheltuieli cu personalul, 407.000 cheltuieli cu bunuri şi servicii şi 15.000 de lei cheltuieli de capital. Întreg procesul de pregătire a alegerilor locale din 5 iunie se desfăşoară conform graficului, nu există probleme sau dificultăţi majore ori situaţii care să pună probleme organizatorilor sau personalului care va asigura buna desfăşurare a procesului electoral în judeţ.

Buletinele de vot ale sălăjenilor “toacă” 16 tone de hârtie

S-a stabilit, prin acceptarea celei mai bune oferte, tipografia care va tipări buletinele de vot , fiind aleasă o tipografie din Oradea care percepe cel mai mic tarif pe pagina A4 tipărită, respectiv 0,0135 lei. Hârtia necesară – este vorba de 16 tone – a ajuns deja la Oradea şi a intrat sub paza jandarmilor bihoreni, până când aceasta va părăsi poarta tipografiei sub forma buletinelor de vot. Tabletele şi telefoanele necesare personalului din secţiile de votare vor fi asigurate prin fondurile alocate STS. Cele 312 secţii de votare din judeţ vor avea fiecare câte cinci ştampile cu menţiunea “votat”, care vor fi repartizate de către forul responsabil, respectiv Ministerul Afacerilor Interne. Vor exista totodată 312 ştampile de control. Tuşierele şi tuşul necesar ştampilării vor fi asigurate de fiecare unitate administrativ – teritorială în parte. Prefectul Marin Niţu a făcut referire şi la autocolantele ce urmează a fi aplicate pe cărţile de identiate, un număr de aproximativ 192.500 fiind pregătite pentru aplicare. Numărul alegătorilor nu este cunoscut cu acurateţe însă cifra este una situată între 192.400 – 192.700 existând, fireşte, probabilitatea ca acesta să se modifice în fiecare moment, până la data alegerilor.

Fiecare alegător va fi… “scanat”

Sistemul informatizat de monitorizare a prezenţei la vot va avea mai multe avantaje şi va aduce, potrivit spuselor preşedintelui BEJ Sălaj, Dana Puiu, un plus de siguranţă şi va facilita desfăşurarea în condiţii optime a votării. Se va şti cu exactitate, după scanarea actului de identitate al alegătorului, dacă există nereguli, dacă persoana a mai votat înainte în acelaşi scrutin ori dacă aceasta nu îndeplineşte condiţiile legate de vârstă sau dreptul la vot. În cazul puţin probabil ca sistemul să dea “rateuri”, există oricum varianta scriptică a evidenţei, urmând ca datele să fie introduse în sistemul computerizat imediat după remedierea situaţiei. Fiecare secţie va avea un operator pe calculator, toţi operatorii fiind în aceste zile în plin proces de instruire, în Zalău. Preşedintele BEJ a mai spus că a fost finalizată cu succes înregistrarea candidaturilor, datele au fost centralizate şi s-au efectuat tragerile la sorţi pentru ordinea pe buletinele de vot.
Prefectul şi preşedintele BEJ au făcut un apel către cei care s-au angajat în desfăşurarea unei activităţi în cadrul alegerilor, să anunţe în timp util dacă din motive pe care nu trebuie să le justifice, aleg să se retragă din acest angajament, pentru a nu se ajunge în situaţia delicată de a nu avea personal suficient în ultimul moment sau, mai rău, în ziua alegerilor.

Pomenile electorale de altădată au intrat sub incidenţa legii penale

Preşedintele BEJ a atenţionat candidaţii şi partidele politice cu privire la respectarea prevederilor legale privind campania electorală, afişajul şi propaganda, spunând că nu există deocamdată reclamaţii sau nereguli sesizate. Corectitudinea însă, aşa după cum am putut observa, nu e punctual forte al câtorva candidaţi care aleg, de exemplu, să pună câte trei, patru afişe pe panoul de publicitate electorală în condiţiile în care potrivit legii amintite de preşedintele BEJ este permis un singur afiş pe fiecare panou din partea candidatului respectiv. Centralizarea candidaturilor a confirmat şi situaţia pe care deja mulţi o cunoşteau, aceea potrivit căreia există destule localităţi cu doar doi candidaţi, acolo unde lupta va fi una mai strânsă, însă şi situaţiile unor localităţi unde deja rezultatele alegerilor, cel puţin teoretic, se cunosc, fiind vorba de un singur candidat la funcţia de primar.
Localităţile în care oferta electorala cuprinde doi candidaţi sunt Cizer, Fildu de Jos, Gîlgău, Lozna, Măierişte, Sărmăşag, Şimişna şi Treznea. Localităţile în care lucrurile sunt deja aproape clare, având un singur candidat, sunt Boghiş (candidat UDMR), Cuzăplac (PSD), Carastelec (UDMR) şi Şamşud (UDMR). Preşedintele BEJ a reamintit faptul că în campania electorală sunt interzise modalităţile (atât de populare în trecut) de atragere a electoratului prin “pomeni” electorale – bunuri, alimente, obiecte sau sume de bani. Atât candidaţii cât şi jurnaşiştii ori observatorii vor avea acces în unităţile în care se va desfăşura procesul de votare, fiind, fireşte, interzisă orice campanie, activitate sau gest care ar putea perturba buna desfăşurare a alegerilor sau ar putea influenţa decizia cetăţenilor înainte de intrarea în cabinele de vot.

Leave a Comment