Programul “Prima casă” a fost suplimentat cu 500 milioane de lei

Deşi nu mai este nici pe departe la fel de popular cum a fost la lansarea lui, programul „Prima casă” continuă şi în acest an. Mai mult decât atât, pe fondul legii dării în plată, programul a fost suplimentat cu 500 milioane de lei.

“Iniţiativa legislativă parlamentară privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, după reexaminare, a creat o incertitudine mare atât în privinţa aplicabilităţii legii asupra creditelor contractate prin programul Prima casă, cât şi din perspectiva impactului acestei legi asupra pieţei imobiliare şi pieţei creditului ipotecar. Aceşti factori au condus la o cerere foarte mare pentru acordarea de garanţii în cadrul programului în primele patru luni ale anului 2016. S-a ajuns la situaţia fără precedent în care plafoanele alocate băncilor pentru întreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid”, menţionează MFP. Anul acesta, până în 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de circa 668 milioane de lei respectiv 536 miliarde de lei.

Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016. Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa în curând strategia pe termen mediu privind derularea programului Prima casă. Din momentul iniţierii programului Prima casă, în 2009, până la începutul lunii mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde lei. Rata de neplată în cadrul programului este de 0,34 la sută din total credite acordate. Programul a avut succes la lansarea lui însă scăderea veniturilor românilor, pierderea locurilor de muncă sau dificultăţile tot mai mari în găsirea unui job precum şi problemele pe care tot mai mulţi le au cu băncile, par a descuraja iniţiativa cumpărării unei locuinţe prin acest program.

Unităţile bancare îndeamnă mai nou clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, însă nici acest lucru nu este extrem de atractiv, mai cu seamă pentru faptul că avansul solicitat este de 35 la sută, în medie, însă poate ajunge până la 43 la sută din valoarea locuinţei, în cazul unor bănci.
În judeţul Sălaj au fost acordate de la lansarea programului şi până la începutul lunii mai, peste 700 de garanţii în valoare totală de peste 43 milioane de lei.

Alte articole

Leave a Comment