Zalăul, locul doi în topul oraşelor din nord-vestul ţării cu cele mai puternice firme

 

Regiunea de nord-vest a României, ca de altfel mai toată partea de vest a ţării, este, aşa cum se ştie, una bună pentru mediul de afaceri. Apropierea de graniţa de vest a ţării a încurajat mereu firmele din străinătate, dar şi pe cele din zonă, să-şi deschidă afaceri aici, fiind mereu atrase de posibilităţile şi facilităţile în privinţa exporturilor. Potrivit site-ului Risco.ro, cele mai mari 20 de companii din zona de nord-vest a României au realizat împreună o cifră de afaceri de aproape 17 miliarde de lei, reprezentând o creştere consistentă faţă de anul 2013. Judeţele luate în calcul pentru această statistică realizată de Risco.ro sunt Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare. „Ultimul deceniu a marcat o creştere accelerată în această regiune, în special datorită apropierii geografice de investitorii străini şi partenerii noştri comerciali cei mai importanţi la nivelul Uniunii Europene. Astfel, zona de nord-vest a atras în ultimii 10 ani investiţii străine mai importante numeric şi valoric decât orice altă regiune a ţării, cu excepţia Bucureştiului. Lipsa unei infrastructuri rutiere dezvoltate nu a reprezentat pentru firmele din nordul şi vestul ţării o piedică în ceea ce priveşte activitatea de comerţ internaţional decât pentru companiile din restul României, iar calitatea şi calificarea personalului a constituit un avantaj. În aceste condiţii, performanţele economice din această regiune sunt superioare celorlalte zone ale ţării”, afirmă reprezentanţii Risco. Mol, Silcotub, Eaton, Celestica şi Léoni Wiring sunt cele mai mari firme din această zonă, având cele mai mari cifre de afaceri anul trecut. Astfel, anul 2014 a fost unul extrem de benefic pentru compania Mol în România, care a rămas pe prima poziţie în clasamentul realizat de Risco.ro. Această companie a raportat creşteri atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitului. Cifra de afaceri din 2014 a fost de 4,3 miliarde lei, în creştere cu 25,7 milioane lei comparativ cu valoarea din anul 2013, iar profitul companiei a crescut de la 89,8 milioane lei în 2013 la 94,3 milioane lei în 2014.

Compania Silcotub din Zalău, deţinută de concernul Tenaris, îşi păstrează un frumos loc 2 în clasament, cu o cifră de afaceri de 2,04 miliarde lei, în creştere cu 462,7 milioane lei, această firmă a realizat până la finalul anului 2014 un profit net total de 278,8 milioane lei, cu 43 la sută mai mult ca valoarea înregistrată în 2013. Eaton Electro Producţie din Maramureş urcă o poziţie faţă de 2013 şi ajunge pe locul 3 al acestui clasament.

Cifra de afaceri în valoare de 988,4 milioane lei a înregistrat o creştere de peste 10 la sută, cu 96,9 milioane lei în 2014 comparativ cu 2013, iar profitabilitatea companiei deţinute de concernul american Eaton s-a înjumătăţit de la 48,4 milioane lei în 2013 la 24,1 milioane lei în 2014.

Locul 4 este ocupat de compania Celestica din Bihor, deţinută de canadienii cu tradiţie de decenii în domeniul tehnologiei, firmă care coboară o poziţie comparativ cu anul 2013. Compania a avut un an 2014 mai dificil, cu scăderi atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitului net şi al numărului de angajaţi. Cu o pierdere de 24,3 milioane lei, faţă de profitul net de 16,4 milioane lei raportat în 2013, Celestica a înregistrat şi o scădere a cifrei de afaceri, de la 1,08 miliarde lei în 2013 la 924,1 milioane lei în 2014.

O altă companie care şi-a menţinut aceeaşi poziţie în clasament ca şi în 2013, locul 5, este Léoni Wiring Systems Ro din Bistriţa. Producătorul german de componente auto a raportat un profit net de 16,1 milioane lei, mai mic cu 5,7 milioane lei decât în anul anterior. Léoni Wiring Systems Ro a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de 916,3 milioane lei, cu 40,6 milioane lei mai mult decât în 2013.
Anul 2015 va consolida, în opinia analiştilor de la Risco, poziţia puternică a zonei de nord-vest a României, datorită prezenţei masive a investitorilor străini şi integrării acestora cu pieţele europene. În acelaşi timp, se aşteaptă ca firmele cu capital privat românesc să aibă şi ele, pe fondul creşterii cererii de consum intern şi la export, performanţe financiare superioare în acest an.

 

4 Thoughts to “Zalăul, locul doi în topul oraşelor din nord-vestul ţării cu cele mai puternice firme”

  1. Anonim

    si paradoxal, in Zalau se traieste prost, salariile sunt mici, o mare parte din forta de munca e plecata. Cifrele sunt irelevante, ele nu au nici o legatura cu noi…Sper sa trecem odata peste etapa de euforie naiva in care ne mandrim cu multinationalele, si sa judecam lucrurile la rece, sa incepem sa negociem din pozitie de egalitate.

  2. Anonim

    Lasati laudele,Salajul este cred cel mai sarac judet din tara dupa Vaslui ,asa ca ce sa ne laudam degeaba,poate unii sunt bogati,dar ei stiu cum au facut averile si DNA ,ul daca ar fi interesati

  3. Anonim

    Va rog pe voi redactorii care scrieti despre cat de grozava este o intreprindere sa scrieti pe viitor si cu cat contribuie aceste intreprinderi la bugetul de stat. AR FI FOARTE INTERESANT!

  4. Anonim

    Titlul zice una, articolul alta. Pana la urma e o clasificare a companiillor din nord vest, nu a oraselor. Sau Zalau e asimilat cu Tenaris si Bistrita cu Leoni? Si Mol a cui e?

Leave a Comment