Traian Basescu continua sa ramana un om cu idei putine si fixe

Traian Basescu continua sa ramana un om cu idei putine si fixe

Clientul principal de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a fost liderul PIN Zalau, Andrei Gusa. Pe parcursul emisiunii au fost solicitati sa intervina telefonic presedintele PD Salaj, Viorel Stanca si presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula. Despre ce au declarat cei doi am scris, asa ca, in aceasta pagina, va ofer o parte a dialogului purtat cu liderul PIN Zalau.

PIN, in observatie atenta

Rep.: O intrebare de incalzire: ce mai face PIN? Este intr-un soi de conservare, sa spunem asa, se pregateste pentru lucruri mai spectaculoase?

Andrei Gusa: Data fiind conjuctura actuala a mediului politic din Romania, cred ca este cazul sa stam, sa observam cu atentie ce se intampla, sa luam notite, sa fim cu bagare de seama si, la momentul oportun, sa intervenim, atunci cand va fi necesar. Nicidecum nu suntem in conservare. Suntem in expectativa. In observatie atenta.

Rep.: Si care sunt, in aceste conditii, observatiile dvs.?

A.G.: Ati observat, cele mai spectaculoase evenimente pe care le propun politicienii in perioada actuala sunt ramanerea in minoritate a PNL la guvernare, dupa excluderea PD la dorinta premierului si mult-asteptata, din partea opozitiei, suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Rep.: Cine mai este la putere si cine in opozitie?

A.G.: PNL a preferat sa ramana la guvernare. Era, de altfel, de asteptat o ruptura in cadrul Aliantei, dupa ce mai bine de doi ani am asistat cu totii la un show mediatic in care si-au aruncat laturi in cap unul celuilalt, in loc sa fie parteneri, asa cum ne-au promis atunci cand au fost votati. Ce nu intelegem noi: de ce PNL a preferat sa pastreze in continuare ca partener de guvernare UDMR? Daca tot si-a asumat acest risc, sa guverneze in minoritate, noi nu intelegem cum un procent de 5 sau 6 la suta, care se poate aloca UDMR, poate sa ajute PNL sa obtina o majoritate parlamentara. Este evident, chiar si pentru cei mai diletanti in politica, in acest moment, ca majoritatea parlamentara se poate obtine de catre PNL numai cu o sustinere din partea PSD. Pentru ca celelalte partide de opozitie si-au declarat fatis pozitia fata de PNL. Este evident ca PNL guverneaza si isi va trece proiectele de legi in Parlament cu sustinerea PSD. (…)

UDMR s-a aliat indiferent cu cine si a tradat pe oricine

Rep.: Nu cumva declaratiile fata de participarea UDMR la guvernare, pe care le-am auzit si de la altii, reprezinta o alunecare, in ghilimele sau nu, spre un limbaj nationalist?

A.G.: Nicidecum. Daca faceti o observatie atenta, si priviti in trecutul acestei formatiuni politice, singurul lucru care se observa clar este ca au dat intotdeauna dovada de pragmatism atunci cand a venit vorba de interesele UDMR. Este un partid care s-a perpetuat pur si simplu la guvernare, aliindu-se indiferent cu cine si tradand pe oricine. Fara nici un fel de scrupule. Dupa parerea mea, cei de acolo ar trebui, daca pretind ca vor sa mai faca in continuare politica, sa-si limpezeasca clar pozitia, doctrinar vorbind, daca au asemenea pretentii si pot sa vina fiecare sa se inscrie in PIN, in PD, in PSD, in PNL. Nu este nevoie sa avem in plan politic in Romania un partid a carui singura justificare sa fie apararea intereselor minoritatii maghiare. Sa vina cu proiecte legislative care sa fie de interes national. Noi nu am observat pana acum nici unul. (…)

Rep.: Care este pozitia PIN fata de presedintele Basescu si fata de ultimele evenimente in care este implicat?

A.G.: Pozitia noastra, in general, cred ca este cunoscuta, mai ales datorita aparitiilor televizate pe care liderii PIN le au frecvent. (…) Suntem intr-o opozitie fata de initiativele si actiunile total eronate ale presedintelui Traian Basescu. Domnia sa continua sa ramana un om cu idei putine si fixe. (…) Daca tot ar vrea sa-si pastreze imaginea de macho in politica din Romania, noi ii recomandam sa demisioneze acum, sa salveze parlamentarii de efortul, de energia depusa pentru a vota suspendarea domniei sale. Poate sa demisioneze acum si va demonstra o barbatie mult mai mare. Sau, daca tot lasa Parlamentul sa voteze pentru suspendarea domniei sale, atunci, ca un politician disciplinat care este si se pretinde, sa lase procedura sa mearga in continuare spre referendum, asa cum este normal si constitutional. Din nou are o atitudine smechereasca.

Rep.: Nu este un calcul politic, destul de rece?

A.G.: Mie mi se pare ca este o cacealma. Eu va garantez si pariez aici cu dvs. ca d-l. Traian Basescu nu va demisiona. Domnia sa joaca din nou la cacealma. Ca sa ne sperie, crezand domnia sa, pozitionat fiind foarte bine in sondajele de opinie, despre a caror autenticitate ramane sa mai discutam, va reusi sa castige din primul tur de scrutin. (…)

Rep.: O intrebare generala si nu prea. Ar fi o pierdere pentru democratia romaneasca sau un castig faptul ca am scapa de actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu?

A.G.: Ar fi o pierdere pentru democratia din Romania la nivel de imagine, european si international, ca am fost nevoiti sa ducem la capat o asemenea procedura. Si ca nu am fost capabili, ca popor, sa pastram ceea ce am votat in 2004, si presedintele sa aiba un mandat intreg, pana in 2009. La acest nivel, intr-adevar, ar fi o pierdere. Daca ne raportam strict la persoana domnului Traian Basescu, din punctul meu de vedere este un castig. Ce nelamuriri avem noi, si cred ca aceeasi intrebare si-o pun si celelalte partide de opozitie, pentru ca nici unul dintre ele nu este pregatit, la acest moment, sa lanseze un candidat care sa fie un bun prezidentiabil: cine poate sa-i urmeze d-lui Traian Basescu? Asta e o intrebare pe care si-au pus-o cei de la PSD, cei de la PRM, atunci cand au initiat procedura de suspendare.

Amanarea alegerilor euro-parlamentare

Rep.: Stim ca PIN a avut o pozitie mai speciala fata de alegerile europarlamentare. O sa va schimbati pozitia?

A.G.: Nu. Categoric, nu. Pozitia PIN in ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European este una de neutralitate. Preferam sa nu participam pentru ca la fel cum in Parlamentul Romaniei au o ajuns o suma de oameni care nu isi merita locul si care nu fac cinste celor pe care pretind ca-i reprezinta, nu vedem acum cum oameni provenind din acelasi mediu pot sa ne reprezinte la un nivel mult mai bun in Parlamentul European. (…) Pozitia PIN este una foarte clara: am dori amanarea alegerilor pentru Parlamentul European. De ce? Din mai multe ratiuni: pentru ca, deocamdata, electoratul, cei care ar merge sa voteze, nu este pregatit. (…) Ar fi bine sa lasam timp oamenilor sa inteleaga, clasa politica sa explice mult mai bine ce inseamna sa trimitem acolo reprezentanti.

Rep.: Si ce facem atunci cu acea prevedere, cum ca in acest an Romania ar trebui sa organizeze alegeri pentru PE?

A.G.: Nu este nimic batut in cuie. Nu cred ca este ceva care vine de la Dumnezeu. Daca Romania are pozitia asta si si-o poate spune clar si ferm, daca e sa facem o comparatie, ca si marime suntem al saptelea stat membru al UE, si cred ca ar trebui sa avem cel putin a saptea pozitie ca importanta atunci cand vine vorba de pus cartile pe masa. Si nicidecum a 27-a. La momentul acesta, cei care au fost euroobservatori, in perioada de preaderare, au devenit automat parlamentari europeni. Ce se intampla daca raman in continuare inca doi ani acolo si vor avea loc alegerile la termen, iar electoratul va fi pregatit si va sti pentru ce voteaza. (…)

Leave a Comment