Salajul mai are multe lucruri de oferit romanilor si strainilor

Salajul mai are multe lucruri de oferit romanilor si strainilor– interviu cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea –

Reporter: Ce ati facut sau, mai bine spus, ce faceti, in calitate de ministru, pentru judetul Salaj?

Elena Udrea: Actiunile pe care le intreprind in calitate de ministru vizeaza, in principal, imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor prin modernizarea si reabilitarea infrastructurii din comunitatile in care acestia traiesc. Cand spun acest lucru, ma refer in mod special la lucrarile derulate prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in orasele si comunele judetului Salaj privind constructia sau reabilitarea de drumuri, retele de apa si canalizare, spitale, scoli, centre sociale pentru tineri si varstnici, muzee, cladiri din patrimoniul istoric, locuinte pentru tineri, camine culturale, sali de sport etc. O alta directie pe care o urmez este legata de turism, iar cresterile inregistrate in acest domeniu in timpul mandatului meu se datoreaza punerii in valoare a naturii neatinse, a culturii si a autenticitatii traditiilor din tara noastra. Ori in turism, cred eu, Salajul mai are multe lucruri de oferit romanilor si strainilor, in egala masura. Toate programele pe care le gestionez ca ministru au adus salajenilor noi locuri de munca, venituri la bugetele locale si bani in plus la bugetul national care se intorc in judet pentru pensii, Sanatate, Educatie si pentru alte sectoare sustinute de stat.

Rep.: Care sunt cele mai importante investitii pe care ministerul condus de dumneavoastra le deruleaza in judetul Salaj?

E. U.: Investitiile finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului se rasfrang pozitiv asupra vietii fiecarui cetatean din Salaj. Daca ar fi sa amintesc cateva din programele noastre finalizate sau in derulare, as incepe cu Programul National de Investitii in Infrastructura (PNDI), prin care vom reabilita si moderniza 208 km de drumuri comunale si judetene din Salaj. Am facut o licitatie in acest sens, iar contractul de proiectare si executie a lucrarilor este in curs de semnare, lucru care ma indreptateste sa spun ca lucrarile ar trebui sa inceapa in primavara, adaugandu-se celorlalte lucrari de reabilitari si modernizari de drumuri de interes local si judetean pe care le finantam in Salaj prin alte programe guvernamentale. Tot prin PNDI vom construi in Salaj si 16 crese si gradinite in Ip, Crasna, Hereclean, Boghis, bineinteles in Zalau, in Cehu-Silvaniei, Horoatu-Crasnei, ca sa dau doar cateva exemple. In judetul dumneavoastra am finalizat pana in prezent 303 locuinte ANL pentru tineri, din care 23 au fost puse in functiune in 2011 in Crasna, iar alte 44 de asemenea apartamente urmeaza sa fie gata in viitorul apropiat in Cehu Silvaniei si in Sarmasag. Prin Compania Nationala de Investitii (CNI) am construit 14 sali de sport, din care trei au fost finalizate in acest an, si am reabilitat inca doua. Tot prin CNI am efectuat interventii de prima urgenta la Biserica Reformata din Cristur, la Primaria din Messenii de Jos, la Conacul Sebes din Hereclean, la Biblioteca Judeteana din Zalau si la un asezamant cultural din Simleul Silvaniei. Exemplele ar putea continua, fiecare investitie a ministerului este importanta pentru oamenii din Salaj, motiv pentru care este importanta si pentru mine, ca ministru si ca politician.

Rep.: Receptia drumului Ciucea – Varsolt a avut loc joi. Este acest drum un obiectiv de investitii singular in ministerul pe care il conduceti?

E. U.: Drumul, in lungime de 38 km, este modernizat din fonduri europene prin Programul Operational Regional, program gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Acesta are o importanta strategica pentru cresterea accesibilitatii in zona Transilvaniei de Nord, el facand legatura cu drumul european E 60, cu drumul national DN 1H (Zalau – Oradea) si cu viitoarea Autostrada Brasov – Bors. Valoarea lucrarilor este de aproximativ 60 de milioane de lei, bani cheltuiti pentru reabilitarea si modernizarea suprafetei carosabile, pentru realizarea de acostamente, pentru constructia de opt noi poduri si consolidarea altor trei. Proiectul este realizat si implementat in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj si Consiliul Judetean Cluj, cu ajutorul fondurilor europene puse la dispozitie de MDRT. Este un proiect unic in felul lui, cu mare impact economic si social, chiar daca la minister avem in derulare si alte proiecte de aceeasi anvergura.

Rep.: Stim ca subiectul nu tine neaparat de ministerul pe care il conduceti, insa am vrea sa aflam ce ne puteti spune despre continuarea lucrarilor la cel de-al doilea tronson al soselei de centura a Zalaului, proiect nefinalizat de cativa ani?

E. U.: Asa cum ati remarcat, proiectul soselei de centura nu este in portofoliul ministerului pe care il conduc, ci in gestiunea Ministerului Transporturilor. Stiu doar ca autoritatile locale au facut demersuri catre minister in acest sens si am convingerea ca aceste demersuri sunt analizate cu mare atentie, raportat la resursele financiare pe care Guvernul le are in prezent la dispozitie.

Rep.: Romania sta prost la atragerea fondurilor structurale. Cum sta Salajul la acest capitol?

E. U.: Salajul a atras prin Programul Operational Regional aproximativ 90 milioane de Euro. Pot sa va spun ca Programul Operational Regional, gestionat de ministerul pe care il conduc, este pe primul loc intre programele pe fonduri europene din Romania, atat din punct de vedere al ratei de contractare, cat si din punct de vedere al absorbtiei efective. In scurt timp incheiem contractarea, dupa care beneficiarii, in general consilii judetene si locale, trebuie sa implementeze proiectele si sa vina la minister cu facturi pentru decontarea sumelor cheltuite.

In ceea ce priveste stadiul implementarii programului Operational Regional in judetul Salaj, pana astazi, au fost incheiate 38 de proiecte, in valoare totala de 338 milioane lei, si sunt in curs de contractare alte 11 proiecte in valoare de 38 milioane lei. Avem inca 24 de proiecte din Salaj aflate in proces de evaluare sau pe lista de rezerva. Este vorba, printre altele, de reabilitarea drumurilor Romanasi – Creaca – Jibou – Benesat si a celui pe care tocmai l-am inaugurat, Ciucea – Crasna – Varsolt, de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, de modernizare a ambulatoriilor din cadrul spitalelor orasenesti din Simleu-Silvaniei si Jibou, de supraetajare si reabilitare termica a Scolii Generale

Leave a Comment