Duminică ne alegem reprezentanții în Parlamentul European

Sălăjenii sunt așteptați duminică, 25 mai, la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Cele 312 secții de votare din județ se vor deschide începând cu ora 7. Votarea se încheie la ora 21. Alegătorii care la ora 21 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. La secțiile de votare din județ au fost distribuite 220.945 de buletine de vot, 1.560 de ştampile cu menţiunea ”Votat”, 191.721 de timbre autocolante şi 312 ştampile de control. Pe listele electorale permanente din Sălaj sunt înscrişi 200.859 de cetățeni cu drept de vot. Numărul alegătorilor a rezultat în baza centralizărilor făcute de primării și trimise la București.

Ce șanse au candidații să ajungă în Parlamentul European
România va avea în legislatura 2014 – 2019 a Parlamentului European 32 de mandate. Potrivit sondajelor de opinie, care creditează alianța PSD-UNPR-PC cu o medie de 35 la sută din voturi, această alianță poate obține în jur de 15 locuri în Parlamentul European. Pe lista alianței, pe prima poziție se regăsește Corina Cretu, pe locul al doilea Ecaterina Andronescu, iar pe locul al treilea se află Cătălin Ivan. Urmează Dan Nica, Damian Drăghici, Maria Grapini, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisa, Victor Boștinaru și Claudiu Ciprian Tănăsescu.
Obiectivul PNL este acela de a obţine opt mandate de europarlamentari, însă liberalii ar trebui să obțină 23 la sută din voturi. Potrivit sondajelor, PNL are în jur de 18 la sută ceea ce i-ar permite să obțină șase locuri eligibile. Lista candidaților PNL pentru europarlamentare este deschisă de Norica Nicolai, ea fiind urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Turcanu și Claudia Benchescu.
PDL poate să ia în jur de cinci locuri în Parlamentul de la Bruxelles. Pe lista democrat-liberalilor se află pe primele poziții fostul premier Theodor Stolojan, fostul ministru al Justiției Monica Macovei, Traian Ungureanu și Marian Jean Marinescu, actuali eurodeputați ai partidului, precum și notarul Daniel Buda.
Sondajele de opinie dau Mișcării Populare o șansă la două-trei mandate de europarlamentar. Pe primele poziții în lista PMP pentru alegerile europarlamentare se află Cristian Preda, Siegfried Mureșan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu și Daniel Funeriu.
De asemenea, primele două locuri pe lista de candidaţi UDMR sunt considerate eligibile. Europarlamentarul Iuliu Winkler ocupă prima poziție pe listă, iar pe locul doi se află Sogor Csaba.
Dan Diaconescu şi preşedintele PP-DD Simona Man ocupă primele locuri pe listele acestui partid pentru alegerile europarlamentare și au șanse să ajungă în Parlamentul European. Pentru partidele politice pragul electoral este de 5 la sută.

Un mandat la Bruxelles îi îmbogățește
Eurodeputații iau salarii mari și au parte de multe privilegii pentru a-și reprezenta țara în Parlamentul European (PE). Salariul net al unui europarlamentar este de 6.200 de euro pe lună. La venit se adaugă și indemnizația zilnică pentru prezență la reuniunile oficiale ale PE, de 304 euro pe zi de prezență, pentru cazare, masă. Dat fiind că eurodeputații lucrează trei zile pe săptămână, în condițiile unei participări normale la reuniunile de lucru, suma suplimentară primită de membrii PE ajunge la 2.500 de euro pe lună. Pentru deplasări reprezentanții țărilor europene în PE primesc o diurnă de 298 euro pe zi. În total, un eurodeputat poate ajunge să câştige aproximativ 207.000 de euro pe an, iar într-un mandat aproape un milion de euro. Și, pentru o bătrânețe liniștită, există pensia viageră. În cazul europarlamentarilor cu experiență aceasta poate ajunge la 6.000 de euro pe lună.

2 Thoughts to “Duminică ne alegem reprezentanții în Parlamentul European”

  1. Anonim

    THANK YOU AMERICA ! SAVE OUR SOULS !

  2. Anonim

    zalauanul fara plasa la mana nu.si poate tine echilibrul!

Leave a Comment