Sindicaliştii din învăţământ, acuzaţi că pun presiune pe primari

 

Profesorii sălăjeni îşi vor primi drepturile salariale restante câştigate prin sentinţe judecătoreşti. Este vorba atât de plata integrală a sumelor restante, cât şi a celor aferente trimestrului al doilea. Potrivit informaţiilor primite de la Eusebiu Lehene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj, problema plăţii integrale a sumelor restante este în curs de soluţionare. „Joi dimineaţa ni s-a comunicat faptul că în urma unei întâlniri ce a avut loc după şedinţa de Guvern, de miercuri, situaţia s-a deblocat, cel puţin teoretic. Astfel, am trimis către unităţile de învăţământ din judeţ o adresă prin care le-am semnalat acest aspect, cu menţiunea că unităţile care au făcut deja plăţi parţiale vor trebui să facă state de plată rectificative, în care să ia în calcul şi eventualele sume restante, solicitând în acelaşi timp maximă responsabilitate în ceea ce priveşte sumele solicitate şi plătite. Totodată, plata unor sume peste nivelul prevăzut de lege, respectiv plata unor sume în avans ,este sancţionată”, a precizat liderul de sindicat. De asemenea, acolo unde nu vor fi făcute plăţi, responsabilitatea revine direct şcolilor şi primăriilor de care aparţin, se mai menţionează în adresa trimisă de FSLI Sălaj.
Conform spuselor sindicalistului sălăjean, suma necesară solicitată pentru Sălaj ar fi de aproximativ 2.743.000 de lei. „Cadrele didactice vor primi aceste sume, cel mai probabil, odată cu plata salariilor, care, de regulă, se face în perioada 6-15 ale lunii. Astfel că în instituţiile în care s-au avizat deja statele de plată este nevoie de întocmirea unor state de plată rectificative. Ţin să subliniez faptul că deblocarea situaţiei s-a făcut la intervenţia FSLI, iar în Sălaj organizaţia sindicală a beneficiat de tot sprijinul Instituţiei Prefectului, care în urma solicitărilor noastre au trimis adrese către ministerele abilitate”, a mai spus Eusebiu Lehene.
Amintim că plata restanţelor către profesori se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016. În 2012, profesorii au primit doar cinci la sută din totalul datoriilor, iar în 2013 – 10 lasută. În 2014, profesorii urmau să primească câte 25 la sută din totalul datoriei. Banii aferenţi acestor procente sunt împărţiţi în patru tranşe trimestriale. Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni şi pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive.

Primarii susţin că s-a aprobat doar jumătate din sumă
Pe de altă parte, adresa transmisă cadrelor didactice de către sindicat a stârnit nemulţumiri în rândul unor primari, aceştia susţinând că astfel de mesaje nu sunt tocmai în regulă, liderii încercând doar să pună presiune. „Nu s-au obţinut bani suplimentari. Niciun primar din această ţară nu îşi ţine banii defalcaţi din TVA pentru salariile sau sentinţele din învăţământ în buget, deoarece nu pot fi folosiţi decât pentru plata obligaţiilor salariale. Este lesne de înţeles că sunt plătiţi la timp atunci când există, iar banii pentru sentinţele din 2014 au fost aprobaţi în proporţie de 50 la sută. Sunt doar alte promisiuni făcute de liderii de sindicat, fără a da informaţii concrete. Susţin că situaţia a fost deblocată, însă fără să precizeze şi numărul Hotărârii de Guvern prin care s-au alocat fondurile corespunzătoare. Prin transmiterea unor astfel de mesaje, pe care nu le consider tocmai în regulă, încearcă să se pună presiune pe primari”, a precizat Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, care le-a transmis liderilor de sindicat să rezolve alocarea corespunzătoare de fonduri, aceasta fiind menirea lor, şi nu să trimită „scrisori de promisiune”.

Se caută încă variante pentru finanţarea Bacalaureatului
În ceea ce priveşte noile cuantumuri pentru plata profesorilor care vor face parte din comisiile de bacalaureat, preşedintele FSLI Sălaj a precizat că acestea încă nu au fost stabilite. „Probabil că se va constitui o comisie paritară pentru a rezolva această situaţie. La o discuţie prealabilă între ministrul Educaţiei şi Sindicat s-a vorbit de o majorare a acestor cuantumuri cu cel puţin zece la sută. Aşteptăm însă să vedem varianta finală, oricum, în condiţiile în care banii primiţi de cadrele didactice implicate în desfăşurarea examenului de bacalaureat sunt puţini dacă vorbim doar de zece procente atunci majorarea va fi una nesemnificativă”, a concluzionat Lehene.
Reamintim faptul că miercuri, 4 iunie, cu câteva zile înainte de Bacalaureat, sindicaliştii din învăţământ ameninţau cu boicotarea examenului naţional. Banii puţini primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, precum şi lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obţinute prin instanţe judecătoreşti sunt doar două dintre motivele ce au stârnit revolta în rândul cadrelor didactice. “Nu au fost asigurate, până în prezent, nici măcar sumele necesare achitării drepturilor salariale restante obţinute prin sentinţe judecătoreşti. S-a făcut o suplimentare, însă nu a fost suficientă, astfel încât am trimis noi adrese către Instituţia Prefectului, care ulterior au fost transmise Ministerului. Iar în ceea ce priveşte plata profesorilor care vor face parte din comisiile de bacalaureat, ministrul şi-a luat angajamentul că va majora aceste sume, în condiţiile în care pentru evaluările la clasele mici, respectiv cele la clasa II-a, a IV-a şi a VI-a, cadrele didactice nu au fost plătite. Cu toate acestea încă până la această dată nu au fost anunţate noile sume”, explica preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj.
Potrivit conducerii FSLI, au fost primite semnale din judeţele ţării despre faptul că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat, considerându-se umilite prin banii primiţi ca supraveghetori şi evaluatori, în condiţiile în care responsabilitatea este foarte mare. “Un profesor primeşte 19 lei/zi pentru asistenţă şi trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se se simtă umiliţi? Cum să fie ei motivaţi cu această sumă? Cum să dorească ei să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuţi, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învăţământ din România?”, susţine sursa citată.

4 Thoughts to “Sindicaliştii din învăţământ, acuzaţi că pun presiune pe primari”

  1. Anonim

    numai minciuni,am primit fluturasul cu o parte din suma fara a plati nici macar ceea ce era restanta pe trimestrul intai,nu se stie suma totala pe care trebie sa o primesti ca cel putin teoretic sa-ti calculezi cat reprezinta 25 la suta,poate domnul lehene ar trebui sa ceara scolilor sa dea fiecarui cadru didactic un fluturas cu ceea ce are de primit pana in 2016

  2. Zălăuan

    Nu ştiu de ce, dar parcă le dau dreptate primarilor, suma pentru hotărâri judecătoreşti a fost aprobată numai 50 %
    Profesorii, dacă vor integral banii de hotărâri judecătoreşti, trebuie să facă grevă !
    D-le Lehene, ar fi cazul să te apuci de strâns semnături pentru grevă !

  3. zalaucu

    dle lider,toate sunt minciuni,minciuni…tot scandalu a inceput,de fapt in sedinta de guvern cand ,plagiatoru a aflat ca profesorii nu si au primit banii pt.bacul de anu trecut,si nu vor sa participe la bacul de anu asta.
    primarii au dreptate daca nu se face rectificare bugetara de unde fonduri pt.restante.???!!!!

  4. ass

    e drept ca au salarii mici, dar si rezultatele sunt pe masura salariilor. Ultimele generatii de copii sunt adevarate „calamitati” Toti dorim salarii mari, dar ne doare undeva daca si meritam banii respectivi.

Leave a Comment