Și-a cheltuit salariul pentru a le cumpăra elevilor săi o dronă agricolă didactică

Profesorul Vasile Benedek coordonează Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei și a primit anul trecut distincția „Profesorul anului pentru inovare”. Recent, Vasile Benedek le-a cumpărat elevilor săi o dronă agricolă educațională, investiția fiind realizată din banii personali. Este un dispozitiv performant, care le permite elevilor să învețe agricultură ultramodernă. O dronă agricolă profesională poate fi utilizată pentru supravegherea culturilor pe suprafețe mari și foarte mari, pentru răspândirea de substanțe de combatere a dăunătorilor, dar și pentru realizarea unor măsurători complexe. Recent, directorul și o parte din elevii școlii au fost prezenți în Franța, la un schimb de experiență. Vasile Benedek mi-a spus că școlile agricole din Franța sunt coordonate de Ministerul Agriculturii, iar clasele sunt înființate și cu doar câțiva elevi, pentru că se dorește cu orice preț formarea de specialiști. La noi, situația este cu totul alta. O clasă nu se formează cu doar 11 sau 12 elevi, nu? Mai mult, a povestit Benedek, elevii școlilor tehnice au puține ore de teorie, iar pregătirea înseamnă mult mai multă practică, asta pentru că se dorește elevi bine pregătiți la absolvirea școlii. „Atunci când termină aceste școli, elevii au deja un bagaj de cunoștințe, cunosc meserie, iar șansele lor de angajare sunt foarte mari”, a adăugat dascălul. Vestea bună este că elevii școlii șimleuane își găsesc de muncă, rata șomerilor în rândul absolvenților acestei unități de învățământ fiind aproape de „0”.

„Explicația este foarte simplă. Noi avem specializări solicitate de angajatori. Este destul de simplu”, a mai spus profesorul. Vestea mai puțin bună este că prea puțini sunt părinții care înțeleg necesitatea unei școli tehnice și a unei școli profesionale. Aproape toți părinții visează la copii cu facultate, la copii care să muncească într-un birou, cu un salariu mare, să iasă repede la pensie, răspunderea să fie mică și funcția mare. Numai că, în realitate, situația este cu totul alta. Este tot mai mare nevoie de meseriași și în agricultură. Un mecanic de combină poate câștiga în sezon și câteva mii de euro pe săptămână în țară și străinătate. Cererea este mare și pentru tehnicieni veterinari, în Europa existând multe ferme unde este nevoie de specialiști în îngrijirea animalelor. Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” este singura unitate de învățământ din județ cu propria fermă agricolă didactică, o fermă cu zeci de hectare, cu animale, terenuri agricole, utilaje și alte elemente necesare în formarea de specialiști în agricultură.

4 Thoughts to “Și-a cheltuit salariul pentru a le cumpăra elevilor săi o dronă agricolă didactică”

  1. […] complexe de supraveghere. Recent, directorul și o parte din elevii… Articolul Și-a cheltuit salariul pentru a le cumpăra elevilor săi o dronă agricolă didatică apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Salariul personal? Nu-i de laudă. Pe vremuri, ferma școlii făcea bani pentru multe drone agricole a câte 20.000 lei/bucata. Dar sponsori/donații de la agenți economici? Dar proiecte depuse? Deci, ce lăudăm: sacrificiul personal sau carențe manageriale?

    1. Marius Monenciu

      Acest profesor a accesat fonduri guvernamentale pentru dotarea și renovarea scolii, a internetului, a fermei didactice. Dar din păcate fondurile sunt insuficiente pentru a realiza o dotare ultra moderna. Sacrificiul dansului a fost în interesul viitorilor agricultori. Despre partea de sponsorizare, probabil ca ati văzut și dumneavoastră la televizor situația agricultorilor din România și din Europa. Țin sa precizez ca il cunosc pe acest profesor din a 3-a zi de când a fost numit director , deoarece m-a abordat pentru a ii trimite oferte în vederea obținerii unor fonduri în dotarea acestei instituții școlare. Toată stima pentru implicarea dansului în formarea viitorilor profesioniști în agricultura . (Indiferent de obstacolele întâlnite, a reușit sa re- pună pe harta învățământului agricol romanesc liceul „Ioan Ossian” )

      1. Anonim

        Poate n-ați auzit încă, dar nici afacerile nu se fac cu banii personali, darmite serviciul public. Doar actele de caritate (care este cu totul alt domeniu).
        Iar tatăl patronului școlii se numea Oșan, nu „Ossian”.

Leave a Comment