Şcolile sălăjene cu cele mai bune şi cele mai slabe rezultate la Simulare

Deși promovabilitatea la simulările examenelor naţionale în judeţul Sălaj este mai bună decât în anul anterior, nivelul de pregătire al unora dintre elevi continuă să lase de dorit. Aşa se face că la clasa a XI-a, mai puţin de o treime dintre candidaţi au reuşit să obţină media minimă necesară pentru promovarea Bacalaureatului, în timp ce dintre cei de clasa a XII-a, au trecut acest test abia 41 la sută dintre elevi.

Şase licee cu promovabilitate zero

Mai grav este că în unele unităţi de învăţământ din Sălaj, nici măcar un licean nu a dovedit că este suficient de pregătit pentru a primi măcar media 6. În astfel de situaţii ruşinoase se află şase licee: Liceul Tehnologic nr.1 Surduc, Liceul Tehnologic nr. 1 Sărmăşag, Liceul Tehnologic nr. 1 Sîg, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău şi Liceul Tehnologic nr. 1 Nuşfalău, unde s-a înregistrat promovabilitate zero la clasa a XII-a, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău, unde nu a promovat niciun elev din clasa a XI-a, şi Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei, unde nici la clasa a XI-a, nici la a XII-a nu a trecut vreun candidat, potrivit datelor prezentate joi, 6 aprilie, de către Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

„Promovabilitate zero s-a înregistrat la liceele tehnologice, cândva şcoli profesionale, unde mai funcţionează seral, fără frecvenţă ori ruta progresivă. Treptat, însă, la aceste şcoli vor fi doar clase de învăţământ profesional, prin urmare nu vor mai da Bacalaureatul. Liceele din Sîg, Surduc şi Nuşfalău, spre exemplu, nu vor mai avea la anul clase care să susţină acest examen”, a precizat sursa citată. În opinia sa, unul dintre motivele ce stau în spatele acestor rezultate deloc optimiste este faptul că la liceele amintite media de admitere a fost sub 5: „S-a intrat şi cu 2 şi cu 3. Aceşti copii ar trebui să fie şcolarizaţi în învăţământul profesional. Nu poţi să iei un copil de nivelul notei 2, spre exemplu, şi să îl aduci la 6. Poţi cel mult la 5, dar nici asta nu îi ajută de vreme ce au nevoie de 6 pentru a promova Bac-ul”.
Rezultate dezamăgitoare s-au înregistrat şi la clasa a VIII-a, unde puţin peste jumătate dintre elevi au fost notaţi cu note peste 5. La Şcoala Gimnazială „Petre Hossu” Cheud, Şcoala Gimnazială Plopiş, Şcoala Gimnazială nr. 1 Tusa şi la Şcoala Gimnazială Dragu, niciun elev nu a promovat simularea Evaluării Naţionale.

Elevi de 10

În schimb, atât la Evaluare, cât şi şi Bacalaureat, au existat candidaţi care au reuşit lucrări perfecte, obţinând, astfel, nota maximă. După cum a declarat reprezentantul ISJ Sălaj, la simularea Evaluării Naţionale, cinci elevi au primit nota 10, toţi la matematică: doi de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău şi câte unul de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău şi Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău.
În ceea ce priveşte simularea la BAC, opt candidaţi de clasa a XI-a se pot lăuda cu nota 10. Singurul 10 la limba română a fost adjudecat de către un elev al Liceului Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei, la Istorie, nota maximă a fost primită de patru elevi de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, în timp ce la matematică, lucrări perfecte au avut doi reprezentanţi ai CNS Zalău şi unul de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei.

La clasa a XII-a au fost, în total, 25 de elevi notaţi cu 10: cinci la limba şi literatura română (patru de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu şi unul de la CNS Zalău); cinci la istorie (trei de la CNS Zalău şi doi de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băseşti” Cehu Silvaniei) şi patru la matematică (doi de la CNS Zalău, unul de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, unul de la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda); 11 la proba la alegere a profilului şi specializării (patru de la CNS Zalău, trei de la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, doi de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, unul de la Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda şi unul de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău.

Două colegii se bat pentru supremaţie

Potrivit lui Lucaciu, la simularea Evaluării, cu cele mai mari procente de promovabilitate se laudă Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău (93,26 la sută), Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău (81 la sută) şi Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău (80 la sută).

La liceu, la clasa a XI-a, conduce Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei (68,16 la sută), urmat de Colegiul Naţional „Silvania” Zalău (64,42 la sută) şi Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău (62 la sută). La clasa a XII-a, prima poziţie îi revine Colegiului Naţional „Silvania” Zalău (80,3 la sută), celelalte trepte ale podiumului fiind ocupate de Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei (66,28 la sută) şi Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău (52,91 la sută).
„Rezultatele de la Simulările Examenelor Naționale vor fi analizate în consiliile profesorale, în discuțiile la clasă cu elevii, precum și în cadrul unor ședințe cu părinții, stabilindu-se, ulterior, planuri de măsuri pentru ameliorarea rezultatelor. După vacanţă va urma o inspecţie tematică prin care va fi monitorizat modul în care şcolile care au avut procente mai slabe au respectat planul de măsuri, au organizat consultaţii cu elevii. Din păcate la astfel de consultaţii, cei care ar trebui să vină nu mai sosesc”, a adăugat oficialul ISJ Sălaj.

În județul Sălaj, au participat la simulările probelor scrise peste 5.000 elevi. La Simularea Evaluării Naționale, clasele a VIII-a, au participat 1.983 elevi și s-a înregistrat o promovabilitate de 51,13 la sută (față de 43, 85 la sută, în 2016). În mediul urban, promovabilitatea este 63,96 la sută (59,66 la sută, în 2016), iar în mediul rural 39,36 la sută (30,27 la sută în 2016).
Procentele au crescut, cu unele excepții, și la Simularea Examenului de Bacalaureat Național, clasele a XI-a și a XII-a. La clasele a XI-a, unde au fost prezenți 1.661 elevi, promovabilitatea (respectiv, medii finale peste 6) este 31,67 la sută (29,46 la sută, în 2016). La clasele a XII-a, au participat la probele scrise 1.651 elevi, constatându-se, din nou, o creștere a ratei de promovabilitate: 40,88 la sută(față de 36,70 la sută, în 2016).

2 Thoughts to “Şcolile sălăjene cu cele mai bune şi cele mai slabe rezultate la Simulare”

  1. Anonim

    Vai de voi, profesori retardati ai acelor scoli, dati salariul inapoi pe ultimi ani, nu ati muncit pentru el, rusine sa va fie, iar Dragnea va mareste salariul! RUSiNE!

  2. Anonim

    De fapt daca „inspector sef” este nevasta lui Pop , senatorul melcilor, e clar.

Leave a Comment