Politistii ies la vanatoare de chiulangii

Politistii ies la vanatoare de chiulangii

A lipsi de la orele de scoala a devenit un trend intre elevii salajeni. Portile unitatilor de invatamant, inchise pe parcursul orelor de scoala, nu reprezinta o piedica pentru ei, escaladarea gardului spre libertate fiind la ordinea zilei. Astfel, chiulangiii iau drumul barurilor, parcurilor sau alte locatii, fara sa le pese daca acest lucru le aduce scaderea notei la purtare ori mustrari din partea parintilor, de cele mai multe ori, fara niciun rezultat.

De la inceputul anului scolar si pana in prezent, politistii de proximitate au prins, in barurile din apropierea scolilor, aproximativ 100 de elevi fugiti de la orele de curs. Dupa cum ne-a declarat ofiterul coordonator in cadrul Politiei de Proximitate Salaj, comisar Constantin Dida, acestia au fost depistati in cadrul actiunilor desfasurate pe linia absenteismului scolar. De la inceputul anului scolar au fost efectuate cinci actiuni pentru verificarea elevilor care absenteaza de la orele de scoala. Aceste controale au avut loc in unitatile de alimentatie publica din apropierea unitatilor de invatamant din localitatile Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou, Hida si Ileanda. In urma verificarilor efectuate au fost identificati 108 elevi care absentau de la cursuri, majoritatea fiind din municipiu, ne-a declarat Constantin Dida.

Comisarul explica, insa, ca numarul celor care absenteaza de la scoala este mult mai ridicat. Numarul celor care lipsesc de la ore este cu mult mai ridicat. De regula, elevii fug din baruri inainte de sosirea agentilor, neputand fi identificati. In plus, in actiunile desfasurate zilnic in teritoriu, sunt gasiti prin parcuri si pe strada tineri cu ghiozdanele sau rucsacurile scolare in spate. Toti cei gasiti in alte parti decat salile de clasa sunt legitimati de politisti, urmand ca parintii lor si directorii unitatilor de invatamant unde sunt inscrisi sa fie pusi in tema, acestia din urma avand dreptul de a lua masuri impotriva elevilor care absenteaza, a afirmat sursa mentionata anterior.

Sanctiuni contraventionale se pot aplica doar administratorilor unitatilor de alimentatie in momentul in care elevii sunt depistati jucand la jocurile de noroc. Legislatia in vigoare interzice minorilor sa joace la jocurile de noroc, in caz contrar, administratorii unitatilor de alimentatie publica fiind sanctionati cu amenzi intre 250 si 500 de lei. Insa anul acesta scolar nu am avut astfel de cazuri, a spus reprezentantul Politiei de Proximitate.

Controale in baruri privind depistarea elevilor care fug de la orele de curs au loc pe tot parcursul anului scolar.

Absente raportate lunar

Din al doilea semestru al anului scolar in curs, accesul elevilor in incinta unitatilor de invatamant se va face pe baza de cartela. Acestia vor fi pontati atat la intrarea in unitatea scolara cat si la iesire. De implementarea acestui sistem de pontaj se ocupa directorii scolilor. Potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, directorii scolari trebuie sa respecte indicatiile furnizate de minister printr-o foaie de parcurs care cuprinde masuri pentru reducerea absenteismului si a abandonului scolar, imbunatatirea competentelor de lectura si de intelegere a textelor de catre elevi, precum si standardizarea evaluarii si notarii elevilor. Pana la inceputul celui de-al doilea semestru scolar, directorii unitatilor de invatamant trebuie sa implementeze sistemele de pontaj in scoli. In momentul de fata, incep sa soseasca oferte din partea unor firme care sa prezinte cele mai avantajoase oferte pentru introducerea acestor sisteme, a afirmat Abrudan.

Inspectorul scolar sustine ca introducerea acestor sisteme de pontare va duce la scaderea ratei absenteismului scolar. Incepand cu luna octombrie, unitatile de invatamant sunt obligate sa prezinte lunar o evidenta a numarului de absente nemotivate. In baza acestor date, se vor analiza cauzele fenomenului de absenteism la diferite niveluri, respectiv: la nivelul elevilor, al clasei ori al dascalilor. In conditiile in care ne confruntam cu un numar ingrijorator de mare de absente nemotivate, vom lua masurile ce se impun, a afirmat Ioan Abrudan.

Se lasa cu scaderea notei la purtare

De regula, elevii de liceu sunt cei care fug de la orele de scoala pentru a-si petrece timpul cu alti colegi prin baruri si cafenele. Iar pentru a-si acoperi absentele nemotivate, acestia invoca fel de fel de scuze in fata dirigintilor, uneori chiar si prin scutiri medicale false. Cei prinsi risca masuri drastice, de la scaderea notei la purtare si pana la exmatricularea lor. Absentele raman nemotivate si daca elevul nu prezinta dirigintelui scutirea in termen de sapte zile de la ultima zi de repaus medical.

La zece absente nemotivate acumulate, se trece la scaderea notei la purtare cu un punct, decizia fiind luata de consiliul de administratie al unitatii de invatamant. Din pacate, acest fenomen al absenteismului este foarte ridicat in judetul Salaj. Mii de elevi se aleg semestrial cu notele scazute la purtare din cauza absentelor, iar cateva zeci ajung sa fie exmatriculati din aceste cauze. Singurele masuri ce se pot lua impotriva acestora sunt intrevederi cu parintii acestora si directorii scolari.

Leave a Comment