Peste 90 la sută din părinţii elevilor sălăjeni au semnat cererile pentru ora de religie

Peste 90 la sută din părinţii elevilor sălăjeni, au semnat cererile tipizate, trimise de şcoli prin copii, pentru participarea acestora la ora de religie. Cât din acest procent uriaş, este credinţă adevărată şi cât ipocrizie? Cei care nu vor să caute un răspuns, sunt exact cei care ne înjură cu foc.

Informaţiile obţinute prin intermediul inspectorului sălăjean de religie, Claudia Boha, arată că, în judetul Sălaj s-au înscris 26.989 elevi pentru ora de religie. 28.889 elevi au avut religia cuprinsă în lista cu disciplinele educaţionale.

Pentru învăţământul primar, dat fiind faptul că situaţia de înscriere pentru anul 2015-2016 nu este încheiată, nu există în acest moment o statistică.

BOR a repurtat, aşadar, o victorie covârşitoare în urma campaniilor mediatice agresive pe care le-a susţinut şi încă le mai susţine pe toate canalele media, cu privire la această oră. Pe modelul alegerilor de anul trecut, cu îndemnuri, ameninţări şi mesaje subliminale costumate în îngeri.

Noi, cei care credem în necesitatea unei credinţe curate şi lipsite de agresivitatea cu care a fost indusă de BOR prin aceste campanii fără precedent, ne permitem cel puţin două întrebări, la vederea acestui procent. Pe care orice minte limpede şi rămasă nedogmatizată, l-ar privi cu mai puţină superficialitate, puţin altfel faţă de felul în care această problemă a fost privită la modul general, de către majoritate, poate din neatenţie, plictiseală neştiinţă sau ignoranţă.

Acest procent uriaş ar demonstra, dacă ar fi autentic, o conştiinţă fantastică poporului român. Nu contestăm procentul în sine, ci autenticitatea lui şi adevarul din credinţa care a dus la acest rezultat aşteptat de altfel. Dacă ar fi pornit din adevăr şi credinţă adevărată, acest procent, ar însemna că noi, ca români, avem o curăţenie morală care nici în poveşti nu ar putea fi de găsit. Dacă 90 la sută din suflarea României s-ar raporta cu adevărat la valorile şi principiile pe care creştinismul le susţine, România ar avea însă o altă faţă. Dacă aproape 100 la sută cât a ieşit la numărătoarea BOR, din cetăţenii români ar avea cu adevărat conştiinţă creştină (iar înscrierea la ora de Religie este sau ar trebui să fie, un barometru al unei astfel de conştiinţe, nu?) n-ar fi avut cum să accepte în tăcere şi resemnare, dar şi să voteze de atâtea ori tâlhari şi hoţi în capul comunelor, orașelor, consiliilor judeţene, în Parlament sau oriunde în alt loc din galeria puterii. DNA-ul şi Parchetele ar fi pierit de plictiseală, închisoriile ar fi devenit muzee, multe dintre ele. N-am fi avut atâţia copii care îşi omoară părinţii, tineri care lovesc bătrâni sau copii de doar câteva luni violaţi. Iar noi ca neam, ca popor,nu ne-am fi urât atât de mult şi nu ne-am fi judecat pentru orice greşeală sau lucru la fiecare pas. Am fi arătat, ca popor, cu totul altfel. Şi atunci apar două întrebări. Fie avem o cu totul altă interpretare şi înţelegere a principiilor, dogmelor şi valorilor religioase, ori avem în faţă o demonstraţie obişnuită, de ipocrizie naţională.

Cu toate criticile pe care le-am primit, nu vreau decât să subliniez faptul că nu am fost şi nu suntem împotriva acestei ore. Ne-am dori, ca o paranteză, astfel de campanii şi pentru educaţia sexuală a tinerilor, că e plin Pământul de boli şi nenorociri. Pentru orele de circulaţie pe drumurile publice, pentru comportament în societate, pentru citit, pentru bun-simţ pentru multe altele. Nu doar pentru ora de religie pe care, Dumnezeule, nu o critică nimeni!

Ceea ce a deranjat şi ceea ce în mod cert nu a fost cinsit, a fost modalitatea în care BOR a reuşit să bată acest record şi a cărei bucurie total lipsită de fundamente cinstite, nu este însă pe veci garantată. S-ar putea ca viitoarele cicluri şcolare să nu mai ofere astfel de victorii cumpărate prin campanii agresive, promisiuni şi cereri tip, trimise de şcoală, părinţilor, doar pentru a fi semnate.

Nu asta înseamnă credinţa adevărată. Nu asta înseamnă religia, de fapt, cea care se trâmbiţează dar care, în cele mai multe din cazuri, e doar un slogan, ceea ce fac unii prin şcoli la această oră este cu totul altceva.

Iar pentru ca ora de religie să fie într-adevăr ceea ce se doreşte a fi, avem nevoie de o conştiinţă curată. De restructurări la nivel mental, sufletesc, de purificare. De şapte ani, reinventaţi de acasă, de coborât puţin şi milităria din pod. Şi abia apoi, sămânţa credinţei, adusă de vânt şi nu de zgomotul preoţilor sau vânturată de roţile de la merecesurile BOR, să-şi găsească loc în sufletul fiecăruia, mai ales în sufletele pure şi vulnerabile ale celor mici. Acolo unde e sădită de Dumnezeu şi nu de mâini păcătoase, poate avea şanse să înmugurească mereu, an de an, şi nu doar o primăvară.

Avem nevoie de adevăraţi profesori de religie, nu de preoţi de duzină, cum există în multe şcoli, de oameni care cu atenţie, răbdare, fineţe, şi realism, să aducă în faţa copiilor adevărata menire a credinţei şi mai puţin mizeriile administrative bisericeşti, deghizate în vorbe de doi lei şi garnisite cu cruci sau poze cu sfinţi, la kilogram. Nu asta este credinţa scrisă în Bibile. Religia adevărată se întâmplă într-o şcoală atunci când copiii pleacă acasă cu convingerea că noaptea Învierii Domnului Isus Hristos nu este bairam, lumânarea nu e obiect de făcut mişto, iar curtea bisericii, încărcată de Lumină, nu este discotecă sau „încălzirea” pentru club. Vrem copii culţi, educaţi şi cuminţi însă dacă preţul pentru asta este ca ei să devină şi pupători de moaşte, susţinători de praznice şi cotizanţi la basculantele milei din curţile patriarhiilor, ne vom gândi poate de două ori dacă plătim acest preţ şi poate nu vom dori să-l mai plătim.

Ne-au criticat mulţi, însă cei care au făcut-o au fost asurziţi de zgomotul de tobe al BOR şi al campaniilor ei. Pe noi ne-au auzit doar cei care au vrut şi au reuşit să coboare în subsolurile sub formă de labirint, al acestor campanii. Cei care nu au căzut pradă superficialităţii. Aceia au înţeles că noi, cu toţii creştin-ortodocşi sau din alte culte (care nici nu sunt măcar menţionate, în manuale!) care ne rugăm fiecare în legea noastră şi chiar credem în Dumnezeu, nu blamăm religia, creştinismul, rolul lor în viaţa noastră. Rol care, dacă ar fi unul pe deplin şi curat înţeles, aşa cum ar trebui, ne-ar transforma în oameni excepţionali.

Critica noastră a fost îndreptată şi va rămâne în aceeaşi poziţie, către mizeriile, interesele pe termen lung, luxul orbitor, bogăţiile incomensurabile pe care prin unii reprezentanţi ai bisericii le au ca scop principal, iar  această instituţie le apără şi le vrea cu tot dinadinsul în cantităţi tot mai mari. Împotriva unui buget mărit de şapte ori, în timp ce sute de părinţi îşi duc copiii din spitalele de oncologie direct la cimitir, împotriva trotuarelor cu beculeţe şi pe care te poţi încălzi iarna, desculţ fiind, din faţa patriarhiilor, în timp ce copiii îngheaţă de frig la orele de curs, prin sate uitate de lume, sau cad în buda din fundul curţii, tot la şcoală. Împotriva ipocriziei cu care de multe ori preoţimea dă lecţii de viaţă, dar nu susţine concret, cu un ban, o cauză, o viaţă sau un destin. Iar lista ar continua mult şi bine.

Vom rămâne împotriva intereselor deloc curate ale BOR care forţând şi folosind ceea ce de multe ori condamnă adică lucrul nenatural, măsluit, ascuns, a repurtat astăzi o victorie care mai târziu se poate transforma într-o uriaşă înfrângere. Ne dorim ca tot mai mulţi să înţeleagă şi de ce.

Aşadar, este mai mult decât firesc ca BOR să fie fericită pentru victoria de astăzi. Pentru faptul că pe lângă câteva procesiuni care au mai rămas prin unele biserici, sincere şi făcute cu har şi suflet, triumfă la nivel de ţară îndoctrinarea, cerşitul deghizat în rugăciune, răspândirea obscurantismului, practicilor religioase din cele mai fundamentaliste, de îndobitocirea naţională iar ea şi politicul sunt principalii beneficiari.

Din păcate, Biserica Ortodoxă Română a devenit o instituţie financiară având ca obiect de activitate colectarea de fonduri neverificabile şi neimpozabile, care-şi satisface orgoliul nemăsurat construind sfidătoare catedrale megalomanice în timp ce şcolile sunt de şapte ori mai puţine, parohii cu parcuri auto cu maşini de sute de mii de euro, cu obiecte şi achiziţii din cel mai sfidător lux posibil.

Reversul medaliei se va vedea în ani, când vom fi devenit cu toţii o turmă de târâtoare pe coate şi genunchi în jurul bisericilor grandioase, cu kilograme de aur pe cupole, un popor de pupători de moaşte care va fi mânat la vot prin simple ameninţări cu afurisire şi pedeapsa divină, în timp ce toate ţările din Europa vor trece pe lângă noi şi ne vor face cu mâna, gonind spre evoluţie.

33 Thoughts to “Peste 90 la sută din părinţii elevilor sălăjeni au semnat cererile pentru ora de religie”

  1. parinte

    Pagina din manualul de religie. Fereasca Dumnezeu, cum sa dai asemenea exemple pe care copilul sa le invete si sa ramana si marcat de ele pe viata?!

    1. Anonim

      sunt curios când procuratura o sa inceapa verificarile privind modul de incriere a copiilor la religie.
      de ce? deoarece inainte de finalizarea termenului de depunere a acestor cereri, am avut sedinta cu parinti, la care au participat dirigintele, directorul scolii si doi „profesori de religie”. Discutia a inceput cu plansete si rugaminti, sa-i ajutam pe saracii „profesori de religie” sa nu ramana fara loc de munca, si efectul a fost unul minim la parinti.
      Apoi au inceput cu promisiuni, note de 10, deci medie de 10, deci media generala mai mare, deci sanse mai mari la admitere, si nici asta nu a prea a avut mare efect la parinti.
      Dar la uma avenit solutia extrema AMENINTARI : DACA NU INSCRIETI COPII LA ORA DE RELIGIE, APOI O SA AIBA DE SUFERIT LA CELALALTE MATERII, o sa primeasca note mai mici ! caci colegii „profesorilor de religie” o sa tina cont la notarea elevilor, daca acesti studiaza sau nu religia.
      Si uita asa de la un procend de 10-15% din parinti care au depus cerere pentru ora de religie, a ajuns ca in clasa copilului meu, doar eu sa nu inscriu elevul la ora de religie. Si acum imi vine copilul acasa si-mi spune ca el este dat ca un exemplu rau, in fata colegilor de unii profesori. Deic asta este „iubirea si bunatatea” promovata de acesti „profesori de religie” !

  2. Anonim

    Când aud de oră de religie în școală și nu la biserică, îmi vine să BORăsc!

  3. Ben

    Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:serenamarco@msn.com

    1. zvonuri?

      date dracului cu anuturile tale-voastre !

  4. Anonim

    Deontologul care semeneaza la pluralul maiestatic acest minunat articol, pentru ca nu isi cunoaste nici macar exigentele propriei meserii, face din nou confuzii grave sustinand ca peste 90 la suta dintre elevi s-au inscris la ora de religie ortodoxa. Aceasta nu este numaratoarea BOR, ci sunt datele oficiale ale Ministerului invatamantului, iar cei 26.989 de elevi nu sunt toti ortodocsi. Cum atunci este exclusiv victoria BOR? Pe ce criterii, altele decat diletantismul profesional, discrimineaza deontologul celelalte culte? Cum poate afirma ca reformatii, romano-catolicii, greco-catolicii, penticostalii sau celelalte culte au pierdut ca s-au inscris copii apartinand acestor confesiuni la ora de religie? Declara diletantul care se crede initiat si calauza in labirinturile din adancuri ca toti suntem crestin- ortodocsi si fiecare ne rugam in legea noastra. Pentru cultura dumneavostra generala, distinse domn, crestinismul este o religie, iar ortodoxia, romano-catolicismul, greco-catolicismul, penticostalii, baptistii, s.a., reprezinta confesiuni.

    1. Anonim

      Cat respect pentru dreptul la opinie! Omul ti-a facut cateva observatii pertinente. Nu vrei in ruptul capului sa recunosti ca nu toti elevii participa la ora de religie la cultul ortodox. Sunt si profesori de religie de alte culte. Sunt preoti si pastori de la alte culte care predau in scoala. Ei fac bine iar ortodocsii nu? Problema ta este BOR. Ma astept la mai multa impartialitate din partea unui ziarist.

      1. Anonim

        Nu, drăguță, observațiile erau impertinente! Iar dumneata ai probleme în a înțelege un text. Se numește „analfabetism funcțional”. În afara cazului când, din reavoință, răstălmăcești cele scrise. Caz în care te întorci la impertinență!

      2. Anonim

        problema este campania mediatica dirijata de BOR si nimeni nu s-a legat de catolici, evrei sau musulmani
        cititi cu mintea si nu va cacati pe voi pentru orice gaselnita care va apare pe creier
        si dupa mine e o mare prostie aceasta ora de religie, cine vrea sa se educe in spiritul bibliei sau coranului, puteau merge la biserica si sa educe in spiritul religiei, dar daca stai un pic si gandesti, observi ca de fapt totul este o macarada, in care adevaratele motive sunt ascunse publicului larg, si din bune motive, caci daca ar sti lumea si-ar baga ceva in ora de religie.

  5. zvonuri?

    cica, procurorii astia rai, au fost sesizati, privind existenta suspiciunilor de fals si uz de fals, privind cererile de inscriere la orele de rugaciuni. Nu putine ar fi cazurile, când acele cereri nu ar fi fost semnate de cine trebuie 🙁 Cica au fost cazuri, asemenea celor de la alegeri, (boala la romani) când aceste cereri au fost semnate de persoane decedate sau ar fi situatii când sunt mai multe cereri decat elevi.

  6. Zălăuan

    Popimea s-a mobilizat exemplar, simţeau că le scapă caşcavalul printre degete. S-au făcut presiuni de-a dreptul sfidătoare. Au fost porci de directori de şcoală care au ameninţat părinţii elevilor că, dacă nu merg copii la ora de religie, vor trebui să vină la şcoală să grijească de elev. O mai mare porcărie nu a fost în istoria şcolii româneşti, şcoala să declare că nu răspunde siguranţa unui elev. Ministrul ar trebui demis !

    1. Anonim

      amenintari fara valoare, si problema este ca acesti parinti nu au sesizat organele abilitate PROCURATURA

    2. mobilizaRE !

      MAI NOU, IN SATELE DIN SALAJ, POPII ADUNA BANI PENTRU AJUTORAREA BISERICILOR SARACE DIN JUDET.
      TOT IN ACEST TIMP, EPISCOPIA ISI FACE PROPRIUL PARC FOTOVOLTAIC LANGA EPISCOPIE !!

  7. un tatic necredincios

    finalul articolului e prea aproape de adevar 🙂
    dar sa revenim la nr. mare de cereri, cereri care multe au fost semnate de copii, de vecini, de popa satului, de bunici si de alte persoane, dar nu cine trebuie. Problema este ca aceste cereri au fost aduse de copii, si in acest caz ei nu pot fi trasi la raspundere pentru „falsul” din ele. In clasa fetitei, sunt 6 copii care au parinti plecati in strainatate si nu au un tutore legal, cu drept de semnatura, dar ei au fost printre primii care au adus cererea, chiar dupa catva minute dupa ce au primit-o de la profesorul de religie.
    in scoala respectiva, nu dam nume, sunt 5 profesori de religie, 3 de limba roman si unul de limba maghiara. Deci avem 5 profesori la 5 confesiuni, si daca o sa fie introduse inca 3 confesiuni, dupa cum se spune prin popor, atunci un sfet din profesorii din scoala o sa fie de religie si o sa avem scoli de religie nu doar ore de religie.
    fetita are 7 ani si stie o multime de rugaciuni, are media 10 la religie, si sunt curios ce o sa faca la examenele din scoala? o sa dea examen din rugaciuni? când o sa mearga sa dea baca o sa se roage? la angajare o sa recite iarasi rugaciuni?

  8. Anonim

    de la anu nu raman nici jumatate.

  9. Deleu

    O noua mistificare facuta de oamenii festitului!

  10. Dascalet

    Daca sar face un sondaj si intrebati copii daca sau inscris la ora de religie o sa vedeti ca peste 80% nu stiu !!! fiindca zic ei!!! de acest lucru se ocupa parintii!

  11. Viorela

    Felicitari acelor parinti, ca si mine de altfel, care au semnat cererea prin care copilul lor sa invete ceva bun si folositor pentru viata, inseamna ca se ingrijesc de buna lor crestere si educare!!!

    1. Anonim

      DECI RELIGIA ESTE CEVA BUN SI FOLOSITOR IN VIATA ?
      la bacalaureat o sa dea din religie ? când o sa dea examen pe post la o multinationala, o sa spuna Ingerasul sau alta rugaciune?
      si ne mai miram ca suntem un popor prost gramada, dar credincios !

  12. Anonim

    Pt. taticul necredincios:
    Daca ai avea o fetita, sunt sigur ca ai fii constient ca aceasta are nevoie la Bac de ajutorul lui Dumnezeu, dar si pana atunci. Fetita ta ar spune acele rugaciunei pentru tine, mama ei si pentru ea daca tu nu faci acest lucru. I-as dori sa ajunga un adult implinit, care sa nu vada paiul din ochiul vecinului. Dar un tata care are un copil si il iubeste, nu gandeste ca tine.

    1. Anonim

      Greu intelegeti, unii dintre voi, adevarata motivare si motivatie a acestor campanii care asa e, sunt nepotrivite, mincinoase si exagerate. Dragoste cu sila NU s epoate. Nici macare dragoste de religie, cu sila, cu publicitatea si cu arcanul, nu va fi nicioata una autentica. Mediile atat de mici si situatia scolara dezastruasa a multor elevi se va ridica cu un 10 la religie. ramane de vazut ce vor face, asa cum spunea un alt comentator istet mai sus, la BAC, la examenele de la facultate, cate 20 pe sesiune, in profesie si la marile examene ale vietii. Rugaciunea nu scuza lenea, incultura si indolenta!!! Iar exemplele din cartea de religie, cu „copilul a vorbit dupa ce a atins moastele desi era mut” sau asa cum arata si fotografia, daca minti, da masina peste tine (exista ceva mai stupid si mai cretin decat asta????) sunt lamuritoare. Cine are ochi sa vada si urechi sa auda, va intelege aceste randuri, cine nu…inapoi la TURMA! Au nevoie de prostime ca de aer! Liber la târâş pe genunchi.

      1. Anonim

        Cum? Chiar scrie în cartea de religie că după ce ling oase, pardon, moaște, muții vorbesc? Și că dacă un copilaș minte să-l lovească mașina? Cu desen? Imbecilii! Incredibil! Și părinții nu protestează, nu cer interzicerea acelor așa-numite „manuale”? Or fi din aceia care au înconjurat biserica pe co aie, pardon, coate și genunchi!

        1. Anonim

          Sa-ti fie rusine! Sa-ti dea Dumnezeu dupa cum gandesti, om ticalos ce esti!
          Multi vorbesc fara sa cunoasca acele manuale. Acolo se face o analogie, asa dupa cum nu asculti de parinti care iti spun sa nu te joci in strada ca te poate calca o masina(lucru pe care orice parinte responsabil il spune copilului sau) asa e si cel ce nu asculta de porunca lui Dumnezeu, va ajunge la rau_ asta nu inseamna ca neaparat te va calca o masina>

          1. c.A.

            ai orbul gainii?? Nu vezi in poza de mai sus fila din manualul de religie? Mai cauta sa mai vezi si altele ca ai sa te ingrozesti ce aberatii gasesti. Retardul ti a mancat si vederea? NORMAL ca un parinte ii spune copilului sa fie atent la traversare dar asta nu da dreptul unui preot sau celor care au editat manualul de religie sa puna poza cu un copil lovit de masina, atat de explicita si odioasa, pentru ca a…mintit. Da, toti copiii mint, si noi mintim si tu minti, minte seaca ce esti! Du te dracu si roaga te unde vrei, nu mi baga mie pe gat manuale in care copii sunt pozati (nici macar desenati) cum da masina peste ei. Vita ce esti!

          2. Anonim

            Nu am de ce să-mi fie rușine, pentru că eu nu umblu să fac rău, precum face Biserica Ortodoxă Română în cârdășie cu Ministerul Învățământului. Iar ce gândesc este strict treaba mea personală, NU a vreunei biserici sau a vreunui credincios habotnic!

      2. Anonim

        Da ura cu sila se poate?

      3. Anonim

        Ai grija la masini. Am vazut ca mai nou circula si pe trotuare. Cine stie? Poate ai ghinion. Sper sa nu fie asa.

        1. Anonim

          ai tu grija la camioane, imbecilule. V/a spalat BORUL creierii, vai de voi, oi pierdute

          1. Anonim

            Geniule, ia calmante si deschide gura mare sa ti se oxigeneze creierul. Nu uita sa ai grija cum circuli. In situatia ta e posibil orice.

  13. Anonim

    „Omul negru”, comerciantul in sutana sa-si vanda marfa doar la pravalia aia cu cruce pe ea!

  14. Anonim

    Frumoasa poza Florin. Astia sunt fan-club Mercedes?

  15. Darwin

    In cativa ani, oamenii se vor destepta, si vor prefera sa faca scoala copiii lor si nu pseudomateria asta de religie, de fapt o ”eczema” care inca afecteaza scolile, se va gasi antidotul si pentru acesti farisei!

Leave a Comment