Parintii sunt obligati sa-si inscrie copiii la scolile din cartier

Parintii sunt obligati sa-si inscrie copiii la scolile din cartier

Mai bine de jumatate din locurile in clasa intai din scolile din Zalau sunt deja ocupate, in unele, numarul de inscrisi depasind cu mult locurile disponibile. Pentru a nu crea o debandada, ministerul obliga scolile sa inscrie copiii in functie criteriul teritorial. Insa, cand vine vorba sa-si dea odraslele la scoala, parintii nu mai tin cont de distanta fata de scoala ori de alte criterii, ci doar de cota invatatoarelor si de rezultatele institutiei de invatamant.

Aceeasi placa in fiecare an – inscrierile pentru clasa intai incep mult mai devreme fata de data stabilita oficial. Parintii se intereseaza din timp unde isi vor da odrasla la scoala, bineinteles, dupa renumele unitatii de invatamant si la invatatoarele recomandate. Astfel se face ca, numarul dosarelor ce ajung la secretariatele scolilor din municipiu, pentru inscrieri in clasa intai, depasesc, in cele mai multe cazuri, locurile disponibile.

Primeaza criteriul teritorial

O nota transmisa de Ministerul Educatiei catre inspectoratele scolare din tara obliga unitatile scolare sa realizeze inscrierile in clasa intai in functie de arondarea teritoriala. Legea spune ca au prioritate copiii care locuiesc in apropierea scolii si, ulterior, in limita locurilor disponibile, si ceilalti copii.

Un alt aspect important este ca inscrierile sa se realizeze pana la data de 1 mai, pentru a putea face o previziune asupra cadrelor didactice necesare in fiecare scoala, ne-a declarat Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al Inspectoratul Scolar Judetean Salaj. Insa instructiunile venite de la minister sunt greu de aplicat, in conditiile in care, inca din luna septembrie 2009 se fac inscrieri pentru clasa intai a anului scolar 2010-2011.

In plus, criteriul distantei fata de domiciliu a influentat pana acum nesemnificativ alegerile parintilor, iar conducerea scolilor in goana dupa atragerea mai multor copii, nu va tine cont de ele. Dar arondarea teritorila nu este o regula generala, sunt multe altele printre care se numara si cota scolii, rezultatele obtinute la admiterea in liceu si, in mod hotarator, profilul invatatoarelor care preiau clasele intai.

Peste 300 de copii inscrisi in clasa intai

Desi startul oficial la inscrieri s-a dat abia la inceputul acestei luni, multe din locurile in clasa intai din scolile din Zalau sunt deja ocupate. La Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu, din cele sapte clase propuse spre infiintare, au fost aprobate doar cinci: patru cu predare in limba romana, iar una in germana. Pana in prezent, aproximativ 45 la suta din locuri sunt ocupate, insa inscrierile abia au inceput.

Daca vor fi mai multe cereri decat locurile disponibile, prioritate au copiii aflati in arondismentul scolii. Avem obligatia sa incriem elevii in functie de criteriul teritorial. Preconizam ca, in anul viitor scolar, vom avea in jur de 115 copii in clasa intai, ne-a spus Maria Meleg, directorul Scolii Mihai Eminescu. Directorul adjunct al scolii Iuliu Maniu, Ana Maria Antal, ne-a spus ca pentru viitorul an scolar nu s-a aprobat pentru anul intai decat o clasa cu predare in limba romana si una in maghiara.

Avem un numar de locuri in clasa intai foarte mic, iar pana in prezent avem deja inscrisi 45 de elevi la limba romana si 15 la linia maghiara. Nu stiu cum vom rezolva situatia, din moment ce numarul de locuri minim pentru formarea unei clase intai este de 25, a mentionat AnaMaria Antal. La Scoala Gimnaziala Corneliu Coposu inscrierile au inceput din toamna. Am propus trei clase pentru limba romana, iar acum avem inscrisi 69 de copii. Sigur se vor ocupa locurile in scurt timp, a spus Mona Panican, directorul unitatii scolare.

La scoala Porolissum, numarul de inscrisi in clasa intai a depasit deja locurile disponibile. S-au inscris, pana la aceasta data, 50 de copii, insa noi nu avem permisa decat o clasa. Nu stiu cum se va rezolva aceasta problema, probabil copiii vor fi indrumati spre alte scoli, a afirmat Elena Maxim. Si la Liceul Sportiv Avram Iancu sunt aprobate, pentru clasa intai, doua clase in limba romana, unde s-au inscris 39 de copii, si una in maghiara, unde sunt inscrisi opt copii. La scoala Gheorghe Lazar sunt disponibile in jur de 75 de locuri in clasa intai, peste 50 dintre acestea fiind deja ocupate.

Parintii nu tin cont de ideile ministeriale

De obicei, parintii prefera sa-si inscrie copiii acolo unde au urmat ei scoala si, daca este posibil, la fosta lor invatatoare sau in aceeasi scoala in care invata copiii lor mai mari. Astfel ca nu sunt prea incantati de noua gaselnita a Ministerului Educatiei. Se stie ca toti parintii tin cont de renumele scolii si de cota invatatoarelor. Mi-am inscris copilul la Scoala <>, insa m-am interesat si de Scoala << Mihai Eminescu >>, chiar daca nu merge la scoala decat de toamna viitoare. Asta pentru ca vreau sa ma asigur, de pe acum, ca va merge la o scoala buna din oras. Nu mi se pare relevanta cererea ministerului de a ne incrie copiii aproape de casa. In prezent, majoritatea parintilor isi duc odraslele cu masina personala la scoala, astfel ca nu mai conteaza distanta dintre domiciliu si unitatea de invatamant, ne-a spus Flaviu O., din Zalau. La fel ne-a spus si Monica B., de pe strada Crasnei din Zalau.

Mi-am inscris deja copilul in clasa intai si nu ma intereseaza parerea ministerului, ca trebuie inscris la o scoala apropiata de casa. L-am inscris la o invatatoare tanara, foarte apropiata de copii, pe care mi-au recomandat-o prietenii mei, explica aceasta.

Acte necesare pentru inscrieri

Pentru inscrierea in clasa intai, parintii trebuie sa depuna la secretariatul scolilor o cerere insotita de o copie dupa certificatul de nastere al copilului. De asemenea, trebuie depusa si o adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea apt pentru scoala. Dupa terminarea cursurilor invata-mantului prescolar, parintii vor trebui sa prezinte scolilor unde sunt inscrisi copiii fisa medicala personala a acestuia si fisa psihopedagogica de la gradinita.

In prezent, in gradinitele din municipiul Zalau, sunt incrisi 991 de copii in grupa mare, dintre care 477 sunt in grupa pregatitoare. Dintre acestia, 357 de prescolari au varsta de sase si, respectiv sapte ani.

Leave a Comment