Elevii aşteaptă 700.000 de lei de la stat pentru navetă

Circa 3.600 de elevi sălăjeni care fac naveta la şcoală în altă localitate decât cea de domiciliu sunt obligaţi să plătească din buzunarul părinţilor abonamentele de autobuz sau de tren, în condiţiile în care acestea ar trebui decontate de stat. Restanţele datează din luna iunie a anului trecut, sumele de plată ridicându-se la peste 700.000 de lei.

Unităţile de învăţământ sălăjene au întârzieri în ceea ce priveşte decontul navetei pentru elevii care provin din mediul rural. Încă din luna iunie a anului şcolar trecut, copiii nu au mai primit banii pentru decontarea navetei, restanţele ajungând la peste 700.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Marcel Lucaciu, a declarat că această sumă presupune acoperirea cheltuielor pentru naveta elevilor doar pentru ultimele două săptămâni din iunie şi septembrie. „Este nevoie de 700.000 de lei pentru a ajunge la zi cu decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor din mediul rural. Această sumă reprezintă plata restanţelor pentru ultimele două săptămâni din iunie şi ultima jumătate a lunii septembrie”, a declarat Marcel Lucaciu.
Potrivit sursei citate, necesarul pentru decontul navetei a fost transmis către minister. „Sumele pentru decontarea navetei se acordă retroactiv. Urmează să primim banii necesari pentru perioada restantă, care vor fi distribuiţi şi şcoli, ulterior elevilor”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Prin urmare, sumele pentru decontul navetei aferente lunii octombrie vor fi primiţi, în cel mai bun caz, de către elevi, în cursul lunii noiembrie. „Încă aşteptăm ca unităţile de învăţământ să ne transmită necesarul pentru achitarea cheltuielilor cu transportul elevilor. Noi vom trimite situaţia mai departe la minister”, a afirmat Lucaciu.
Potrivit sursei citate, numai în perioada ianuarie-mai a acestui an, au fost alocaţi de distribuiţi în unităţile şcolare din judeţ 2.369.217 lei pentru decontarea navetei elevilor din mediul rural.
Legislaţia actuală prevede decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Aceste sume se alocă din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin unităţile de învăţământ la care elevii sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 de kilometri. De asemenea, statul acoperă cheltuielile de transport pentru opt călătorii dus-întors pe semetru elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă.
La această dată, în satele sălăjene sunt 3.682 de elevi care sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la şcoală. Aceste sume care ar fi trebuit alocate de minister apasă greu asupra bugetului familiei elevilor. Sunt locuri în care abonamentul pentru un elev ajunge la 300-400 de lei pe lună, în timp pe aceaşi distanţă în alte părţi abonamentele sunt 100 de lei. Elevii navetişti îşi fac în fiecare lună abonamente pentru a merge la şcoală, iar în momentul când acesta expiră, el trebuie decontat.

Leave a Comment