Un sălăjean din Nuşfalău – criminal cu sânge rece în Italia

 

Un tânăr în vârstă de 24 de ani, din Nuşfalău, este unul dintre principalii suspecţi în cazul unui omor feroce comis în Italia, în primăvara acestui an. Sălăjeanul şi un maramureşan din Negreşti Oaş au fost identificaţi ca suspecţi în cazul cu pricina de poliţiştii din Satu Mare, în urma extinderii cercetărilor într-un dosar ce viza o grupare infracţională care a comis mai multe furturi, cu un prejudiciu de peste 300.000 de lei.

Poliţiştii sătmăreni au găsit indicii, pe parcursul unei anchete ce viza destructurarea unei reţele infracţionale cu preocupări pe linia comiterii furturilor din locuinţe şi societăţi comerciale, cum că doi dintre membrii grupării au comis un omor deosebit de grav în Italia, asupra unei femei în vârstă de 82 de ani. Cazul a fost unul care i-a cutremurat pe locuitorii oraşului Vermicino, de lângă Roma, în luna aprilie a acestui an.

 

Firul faptelor

 

Din ancheta poliţiştilor sătmăreni a rezultat că suspecţii, sălăjeanul Szilard Osz, de 24 de ani, din Nuşfalău, şi Ioan Finta, de 53 de ani, din Negreşti Oaş, au pătruns în 27 aprilie anul curent în casa victimei, din localitatea Vermicino, cu intenţia de a sustrage bunuri. Planul celor doi nu a funcţionat, iar victima – Liliana Tardiola – i-a surprins, astfel că bărbaţii au lovit-o în cap cu un levier. Lovitura s-a dovedit fatală, femeia în vârstă de 81 de ani, fostă funcţionară a Ministerului de Finanţe, pierzându-şi viaţa. Trupul neînsufleţit al bătrânei a fost găsit a doua zi, iar carabinierii italieni au demarat de urgenţă o anchetă. După o lună de la crimă, italienii au arestat din greşeală un român, Ioan Cucoş, de 37 de ani, care trăia împreună cu alţi conaţionali pe un câmp, într-o baracă, la doi kilometri de locul omorului. Cucoş a rămas după gratii mai multe zile, dar cum nu au fost găsite indicii care să îl incrimineze, a fost eliberat.

De fapt, după comiterea crimei, Szilard Osz şi Ioan Finta au revenit în ţară şi s-au apucat de furat. În luna august a acestui an, cei doi împreună cu Nicolae I., în vârstă de 23 de ani, din localitatea Vama, şi Nicolae S., de 24 de ani, din satul Turţ, au fost reţinuţi, apoi arestaţi preventiv pentru mai multe furturi, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Roxana Cristea.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale coordonaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au stabilit că toţi patru au pătruns pe timp de zi, folosind leviere, cagule şi mănuşi, în şase locuinţe şi o societate comercială, situate în municipiul Satu Mare şi Vama, de unde au furat importante sume de bani, bijuterii şi alte bunuri de valoare. Prejudiciul total cauzat a depăşit suma de 300.000 lei. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele acestora din judeţul Satu Mare şi Sălaj, poliţiştii au găsit unele bunuri furate (bijuterii, aparat foto, ceasuri), dar o mare parte dintre bijuteriile furate fusese valorificată deja de suspecţi la casele de amanet. La aceste percheziţii, însă, poliţiştii au depistat o colecţie de monede vechi sustrasă de cei doi români suspecţi de omor din locuinţa bătrânei de 81 de ani din Italia.

IPJ Satu Mare a contactat imediat autorităţile judiciare din Italia, reuşindu-se probarea crimei comisă de cei doi în Peninsulă. Până la finalizarea afacerilor judiciare pe care le au în ţară, cei doi vor rămâne în România, după care vor fi extrădaţi în Italia.

 

Este recidivist

Szilard Osz nu este la prima infracţiune, el fiind cunoscut în rândul locuitorilor din Nuşfalău ca spărgător de locuinţe, deşi toate aceste fapte le-a comis pe teritoriile judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Bihor. Comisarul şef al Postului de Poliţie Nuşfalău, Ioan Lazăr, a declarat că în urmă cu 2-3 ani, Szilard Osz a furat o importantă sumă de bani din locuinţa unui pădurar dintr-o comună bihoreană aflată în bazinul oraşului Marghita. „Din sat, de aici, nu fura, iar când venea acasă, stătea la o bunică”, a declarat comisar şef Ioan Lazăr.

Primarul comunei Nuşfalău, Radu Mate, a declarat că, pentru fapta din Bihor, când a sustras circa 100.000 de lei, Osz a fost încarcerat, dar a fost eliberat pentru bună purtare mai repede decât prevedea sentinţa dată de instanţă. „Odată ce s-a văzut liber, tânărul a plecat în Italia şi a călcat pe bec şi acolo. Când s-a întors în ţară, nici nu a venit acasă, a rămas în Satu Mare şi s-a stabilit acolo”, a spus primarul Radu Mate.

Szilard Osz are un frate mai mic şi o bunică, în Nuşfalău, părinţii celor doi tineri fiind decedaţi.

Alte articole

One Thought to “Un sălăjean din Nuşfalău – criminal cu sânge rece în Italia”

  1. Anonim

    Comisarul şef al Postului de Poliţie Nuşfalău????

Leave a Comment