Au început înscrierile pentru şcoala profesională

Tinerii sălăjeni care vor să se califice într-o meserie încă de pe băncile şcolii se pot înscrie în această perioadă în programul “Alege-ţi drumul”. Înscrierile au început marţi, 7 mai. Programul se adresează elevilor înscrişi în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. De asemenea, pot opt pentru cursurile din cadrul programului şi elevii care au promovat cel puţin clasa a IX-a de liceu, dar care şi-au abandonat, ulterior, studiile, precum şi elevi din seriile anterioare, care au finalizat şcoala de arte şi meserii.Cursanţii primesc burse de 200 de lei lunar.

În Sălaj, pentru anul şcolar 2013-2014, sunt disponibile 336 de locuri pentru diverse specializări. Din toamnă, zece unităţi de învăţământ din judeţ vor organiza cursuri de calificare profesională. În acest sens, liceele sălăjene au încheiat parteneriate cu 21 de agenţi economici, interesaţi să angajeze meseriaşi cu aceste calificări. Astfel, pentru anul şcolar viitor, vor fi organizate cursuri pentru şase meserii, precum: mecanic auto, electronist aparate şi echipamente, lăcătuş mecanic prestări servicii, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, brutar-patiser-preparator produse făinoase, ospătar-vânzător în unităţile alimentare. Cele zece licee din judeţ înscrise în program sunt:
Colegiul Tehnic „A. P. Ilarian” Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei, Grupul Şcolar „Cserey-Goga” Crasna, Grupul Şcolar „Ioan Ossian” Şimleu Silvaniei, Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu” Hida, Grupul Şcolar „Mihai Viteazul” Zalău, Grupul Şcolar „Voievodul Gelu” Zalău, Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic Nr.1 Sărmăşag şi Liceul Tehnologic Nr.1 Nuşfalău.
Programul “Alege-ţi drumul” a fost lansat în anul şcolar 2012-2013, având ca scop oferirea unei pregătiri profesionale la finalul căreia tinerii vor dobândi o calificare recunoscută în Uniunea Europeană. Cursurile se vor desfăşura pe o perioadă de doi ani, după clasa a IX-a, ca parte a filierei tehnologice a învăţământului liceal. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă 40 la sută în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul va fi pus pe pregătirea practică, cu o pondere de 75 la sută. Pe perioada cursurilor elevii primesc burse de 200 de lei. La finalul programului, cursanţii vor dobândi un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România şi în Uniunea Europeană. De asemenea, după încheierea cursurilor, elevii vor primi certificatul de absolvire a învăţământului obligatoriu, certificat care le va permite să-şi continue studiile în învăţământul liceal din clasa a XI-a.
Cei interesaţi pot obţine mai multe informaţii accesând siteul www.alegetidrumul.edu.ro sau la secretariatele liceelor tehnologice.
În anul şcolar 2012-2013, în Sălaj, au organizat astfel de cursuri şapte unităţi de învăţământ, în meserii, precum dulgher-tâmplar-parchetar, zidar-pietrar-tencuitor, bucătar, comerciant vânzător sau tâmplar universal. Din cele 252 de locuri disponibile în învăţământul profesional din judeţ au fost ocupate 194.

One Thought to “Au început înscrierile pentru şcoala profesională”

  1. Zălăuan

    Ideea reînfiinţării Şcolilor profesionale, sau ŞAM -uri (Şcoli de Arte şi Meserii) mai nou, este bună.
    Fostul ministru al educaţie, E Andronescu, şi-a reparat tâmpenia pe care a făcut-o atunci când a desfiinţat Şcolile profesionale.
    Partea proastă este că acest regim capitalism putred şi corupt, nu generează locuri de muncă.
    Astfel că şcoala românească va produce un timp, să sperăm că nu prea mare, şomeri pe bandă rulantă !

Leave a Comment