Peste 500 de elevi au chiulit de la prima probă a simulărilor naţionale

Elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au început, luni, 13 martie, simulările examenelor naţionale cu proba la Limba Română, urmând ca marţi să susţină proba la Limba maternă. Proba la Matematică va fi susţinută joi, iar vineri elevii din ultimul an de liceu susţin proba la alegere a profilului şi specializării.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, aproape 6.000 de elevi sălăjeni vor trece prin febra acestor examene în perioada 13-17 martie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 31 martie. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, ci vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei sau şedinţe cu părinţii.
Iniţial, proba la matematică fusese programată în 15 martie, însă a fost amânată cu o zi după ce Departamentul de minorităţi din Ministerul Educaţiei a cerut modificarea calendarului, pe motiv că în 15 martie se sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni.
Astfel, la prima probă a simulării Evaluării Naţionale, din totalul celor 2.214 elevi înscrişi, au fost prezenţi în sălile de concurs 2.005. La simularea Bacalaureatului, din cei 1.815 cursanţi de clasa a XI-a înscrişi, s-au prezentat 1.687, în timp ce la clasa a XII-a au susţinut această probă 1.729 de elevi, din totalul celor 1.915 înscrişi. În total, spun oficialii ISJ Sălaj, au lipsit 524 de candidaţi.
Modul în care se organizează şi se desfăşoară toate probele scrise ale acestor simulări sunt monitorizate atent de către inspectorii şcolari, prin intermediul unei inspecţii tematice.
Probele la simulările naţionale încep la ora 9.00, moment în care, în fiecare sală, de deschid plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat. Elevii trebuie să fie în săli până cel târziu la 8.30. Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie două ore pentru redactarea lucrării scrise, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, în timp ce liceenii vor avea la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor de la simularea examenului de Bacalaureat.
Conform procedurii, sălile vor fi pregătite astfel încât elevii care susţin proba scrisă la aceeaşi disciplină şi provin din clase aparţinând aceluiaşi nivel de învăţământ vor fi aşezaţi câte unul în bancă în oridine alfabetică pe unitatea de învăţământ.
De asemenea, la fel ca în cazul examenelor naţionale, elevii nu au voie aibă în sala de examen asupra lor telefoane mobile, căşti audio, precm şi orice mijloc de clacul sau comunicare, dar şi notiţe, ciorne, manual, rezumate, care pot fi utilizare pentru rezolvarea subiectelor.
Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2016-2017 vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării de măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Anul trecut, la simularea Evaluării Naţionale, în Sălaj s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 43,85 la sută (59,66 la sută promovabilitate în mediul urban şi 30,27 la sută în mediul rural). Doar trei elevi au reuşit să obţină nota maximă. La simularea Bacalaureatului, au promovat 36,7 la sută dintre elevii de clasa a XII-a, şi 29,46 la sută dintre cei de a XI-a. Au fost înregistrate 34 de note de zece.

Leave a Comment