Alocatii de stat pentru elevii majori, doar daca merg la scoala

Alocatii de stat pentru elevii majori, doar daca merg la scoala

Peste 2.000 de elevi din judetul Salaj care au implinit varsta majoratului primesc, in continuare, alocatii de stat. Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Salaj, tinerii vor primi sumele cuvenite pe parcursul lunilor de scoala doar daca isi cer drepturile.

Pentru a beneficia de alocatiile de stat, adolescentii care au implinit varsta de 18 ani trebuie sa depuna o cerere la unitatea de invatamant prin care sa solicite acordarea acestui ajutor. Potrivit legii, revine in sarcina inspectoratelor scolare judetene obligatia de a depune, pentru tinerii cu varste de peste 18 ani care urmeaza cursurile liceale, pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, situatia centralizatoare privind elevii inscrisi in anul scolar. Aceasta va cuprinde numele si prenumele tanarului, codul numeric personal, adresa completa de domiciliu sau de resedinta a acestuia, precum si unitatea de invatamant la care este inscris. La nivelul judetului Salaj, in urma situatiilor centralizatoare trimise de unitatile de invatamant, beneficiaza de alocatie de stat un numar de 2.037 de tineri cu varsta de peste 18 ani care urmeaza fara intrerupere cursurile invatamantului liceal sau profesional, a declarat consilierul juridic in cadrul agentiei salajene, Marinela Cipleu.

Alocatia de stat pentru tineri este conditionata de frecventarea cursurilor scolare. In baza situatiilor transmise de scoli, inspectoratele scolare trebuie sa raporteze lunar situatia privind tinerii are au implinit 18 ani si care nu mai urmeaza cursurile scolare, dar si daca au fost exmatriculati sau daca au renuntat la scoala. In aceste cazuri, elevii nu vor mai primi ajutorul social. Patru astfel de situatii au fost semnalate deja in unitatile scolare din judet, tinerii fiind scosi din plata dupa ce au renuntat la scoala.

Ajutorul de la stat poate fi primit si de catre tinerii care nu si-au depus, pana la aceasta data, cererile in acest sens. Insa acestia vor primi alocatiile retroactiv doar incepand cu luna in care au inregistrat solicitarea. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, in aceasta situatie se regasesc 121 de elevi care au depus cererile la unitatile de invatamant doar in luna octombrie.

Tinerii care repeta anul scolar nu beneficiaza de alocatie de stat, cu exceptia celor care repeta din motive de sanatate, dovedite cu certificat medical. Alocatia de stat este in suma de 40 de lei si se acorda retroactiv.

Alte articole

Leave a Comment