Tuberculoza face victime printre salajeni

Tuberculoza face victime printre salajeniTuberculoza este o boala infectioasa contagioasa care se poate raspandi cu usurinta. Lipsa unui tratament adecvat duce la forme mult mai grave ale bolii, pana la deces. Desi a inregistrat un trend descendent in ultimii ani, aceasta maladie continua sa afecteze un numar ridicat de salajeni. Numai in primele zece luni ale anului in curs, Directia de Sanatate Publica Salaj a inregistrat noua decese survenite afectiunilor provocate de tuberculoza si peste 100 de cazuri noi de imbolnaviri.

Tuberculoza (TBC) ramane, in continuare, una dintre problemele majore de sanatate publica ale Romaniei. Mentinerea sub control a bolii necesita masuri complexe atat in plan sanitar, cat si social, precum si resurse financiare si umane importante. Prioritara este, in prezent, problema cazurilor de tuberculoza multidrog-rezistenta si, mai ales, a celor de tuberculoza cu rezistenta extinsa, care reprezinta forme mult mai grave ale bolii si care necesita tratamente mai complexe, mai indelungate si mai costisitoare. Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana in clasamentul bolnavilor de tuberculoza si a doua pozitie la numarul de decese cauzate de aceasta maladie. Incindenta bolii la nivel national a inregistrat, la finele lunii octombrie, 83,2 cazuri la suta de mii de locuitori.

Imbolnaviri pe capete

Potrivit statisticilor prezentate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj, rata incidentei prin tuberculoza are un trend descendent, valorile inregistrate fiind sub media pe tara. Daca anul trecut, se inregistrau 59,1 cazuri la suta de mii de locuitori, in primele zece luni ale anului in curs, indicele s-a diminuat pana la 57,3. O scadere semnificativa este redata de procentul inregistrat in anul 2005, cand in judet erau 92,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Cu toate acestea, numarul bolnavilor depistati continua sa se mentina la un nivel alarmant. Aceleasi statistici releva faptul ca, in perioada ianuarie-octombrie, au fost depistate 106 cazuri noi de imbolnaviri cu TBC, cu precadere in mediul rural.

La finele lunii octombrie, in evidentele DSP Salaj se aflau 138 de bolnavi cu tuberculoza, intre care si un minor cu varsta sub 14 ani.

Un decedat, in medie, lunar

Tratamentul impotriva tuberculozei este gratuit pentru toti bolnavii asigurati sau neasigurati ai sistemului de asigurari de sanatate. Insa, pentru rezultate bune, acesta trebuie urmat corect si neintrerupt pe toata durata prescrisa de medic. Tratamentul se face sub stricta supraveghere medicala si dureaza intre sase si opt luni. In primele zece luni din 2011, au beneficiat de medicamentatie gratuita 127 de salajeni, dintre care patru avand varsta sub 14 ani.

Intreruperea tratamentului fara avizul medicului face ca boala sa devina rezistenta la medicamente, existand riscul de a nu se mai vindeca. De cele mai multe ori, dupa cateva saptamani de la aparitia primelor semne de vindecare, bolnavii abandoneaza tratamentul, crezand ca au scapat de virus. Peste un timp insa, se imbolnavesc cu tulpina multidrog rezistenta la tratament. In aceasta situatie se regasesc 14 salajeni care au renuntat la medicamentatie inainte de parcurgerea perioadei prescrise de specialist. In astfel de cazuri, boala devina tot mai agresiva, ducand chiar la deces. Potrivit sursei mentionate anterior, noua salajeni au decedat, in cursul anului, din cauza infectarii cu TBC.

Cum se transmite virusul

Tuberculoza se raspandeste, mai ales, in mediile in care predomina urmatoarele conditii: malnutritia, conditiile sanitare deficitare, suprapopularea, lipsa serviciilor medicale. Virusul se multiplica doar in organismul uman si nu poate fi transmis de animale, insecte sau sol. Transmiterea se poate face doar de la un bolnav de tuberculoza pulmonara. Bacteriile sunt transmise pe cale aeriana. O exceptie o constituie calea de transmitere digestiva, printr-o bacterie ce provoaca tuberculoza animalelor si care poate infecta copiii care consuma lapte nepasteurizat provenind de la vacile infectate.

Perioada de incubatie este intre 4-12 saptamani, dar infectia poate sa persiste luni sau ani inaintea aparitiei bolii. O persoana care urmeaza tratament medicamentos este contagioasa mai multe saptamani dupa inceperea tratamentului.

Copiii sub trei ani si varstnicii sunt cei mai expusi riscului de imbolnavire.

Persoanele al caror sistem imun este slabit contracteaza mult mai usor boala. La copiii de varsta mica, tuberculoza pulmonara se manifesta uneori doar prin oprirea cresterii sau un retard staturo-ponderal. Celelalte semne si simptome depind de localizarea bolii.

Primele simptome impun vizita la medic

Tuberculoza scade imunitatea organismului in general, sporind probabilitatea ca persoana afectata sa contracteze alte boli sau determina agravarea celor existente. Boala se manifesta prin stare de slabiciune generala, pierderea in greutate, febra si transpiratii nocturne. Simptomele tuberculozei pulmonare includ: tusea persistenta, expectoratii sanguinolente si durere in zona toracelui. Odata depistate aceste indicii ale bolii, se impune prezentarea de urgenta la medic.

Aceasta afectiune grava de sanatate poate fi prevenita prin vaccinarea BCG, printr-un regim de viata sanatos, care presupune o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, carne, lactate, dar si prin evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool. De asemenea, odihna, plimbarile in aer liber si respectarea normelor de igiena personala si colectiva ajuta la prevenirea imbolnavirilor.

Leave a Comment