Şapte zălăuani, arestaţi pentru trafic de droguri

 

Şapte zălăuani, cu vârste cuprinse între 23 şi 52 de ani, au fost arestaţi preventiv, miercuri, 26 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic de substanţe cu efect psiho-active. Nu mai puţin de 80 de consumatori au fost identificaţi până în prezent, printre aceştia aflându-se şi copii cu vârsta de 11 ani. Substanţele, ambalate în plicuri de 0,25 grame, erau vândute cu sume cuprinse între 30 şi 50 de lei în diferite cluburi şi localuri din municipiu, precum şi în localităţile Jibou şi Şimleu Silvaniei.
Potrivit informaţiilor furnizate de către procurorul şef Dan Buduşan, din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj, în urma activităţilor informativ-operative desfăşurate de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor, s-a stabilit că începând cu anul 2014, pe raza judeţului Sălaj s-a constituit un grup de crimă organizată având ca obiect traficul şi consumul drogurilor de mare risc şi a substanţelor cu efect psiho-active. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că această grupare de crimă organizată şi-a început activitatea în cursul anului 2014 şi până în prezent s-a extins la nivelul mai multor localităţi de pe raza judeţului Sălaj, a judeţului Maramureş, precum şi a judeţului Cluj”, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul şef.
Conform spuselor sale, începând cu anul 2014, inculpaţii au valorificat unor tineri de pe raza judeţului Sălaj droguri de mare risc şi substanţe cu efecte psiho-active, pentru sume cuprinse între 30 – 50 de lei, ambalate în plicuri de 0,25 grame, valorificarea acestor substanţe făcându-se în diferite cluburi şi localuri de pe raza municipiului Zalău, precum şi a localităţilor Jibou şi Şimleu Silvaniei. Cazul este instrumentat de către procurorul sălăjean Dan Bubuiug.
Substanţele erau achiziţionate din Bucureşti
Inculpaţii şi-au organizat activitatea pe mai multe paliere, respectiv achiziţionare şi procurare de droguri şi produse psiho – active prin intermediul societăţilor de curierat, de la diferite persoane de pe raza municipiului Bucureşti, amestecul substanţelor achiziţionate, pregătirea acestora prin porţionare, cântărire, împachetare în plicuri de dimensiuni mici şi sigilarea acestora, distribuirea acestor substanţe fiind efectuată de către membrii grupului fie direct, fie prin interpuşi. „Unul dintre liderii grupului infracţional achiziţiona diferite cantităţi cuprinse între 200 – 400 grame de substanţe psiho-active (în formă vrac), de la diferite persoane de pe raza municipiului Bucureşti, care erau transportate în Zalău prin intermediul unor firme de curierat şi depozitate la locuinţele membrilor grupului infracţional organizat. Ulterior, aceste cantităţi erau porţionate cu ajutorul unor cântare electronice şi ambalate în plicuri transparente, un astfel de plic având cantitatea de 0,25 -0,33 grame, iar după porţionarea acestei cantităţi se obţineau între o mie şi cinci mii de plicuri”, au mai precizat anchetatorii.

Cel mai mic tânăr consumator are 11 ani
Plicurile erau vândute ulterior de către alţi membrii ai grupului de crimă organizată în oraşele menţionate, pentru sume cuprinse între 30-50 lei plicul, între consumatori aflând-se şi copii cu vârsta de 11 ani. „De exemplu, în Zalău un plic se vindea cu 30 de lei, iar în Şimleu Silvaniei, cu 50 de lei. În Sălaj, s-au făcut tranzacţii şi cu droguri de mare risc – cocaină, însă, în principal, majoritatea au fost cele cu substanţe psiho – active, acele cunoscute etnobotanice. La audieri, o parte dintre incupalţi au recunoscut că au avut, într-adevăr, plicuri cu substanţe şi au mărturisit şi faptul că ştiind cât rău le fac consumatorilor le-au golit şi le-au înlocuit cu ceai”, susţine sursa citată.

Vindeau, cu precădere, în apropierea unităţilor şcolare
Atât punctele de vânzare, cât şi cercul de consumatori, erau foarte bine stabilite, iar comunicarea se făcea doar pe anumite canale. În mai puţin de trei luni au fost identificaţi aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor. „Prin folosirea mijloacelor speciale de investigare s-a stabilit faptul că pe o perioadă relativ scurtă de timp, septembrie – noiembrie 2014, au fost identificaţi un număr de aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor. Un alt element important ce caracterizează acest grup infracţional organizat este împărţirea teritorială a zonelor de valorificare a substanţelor psiho-active, acestea valorificându-se de către o parte din membrii grupului în cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Bărnuţiu, zona Astralis, cu precădere în apropierea unităţilor de învăţământ”, au subliniat anchetatorii.

Peste 20 de suspecţi, majoritatea, din Sălaj
Reamintim că marţi, 25 noiembrie, pe raza municipiilor Zalău, Cluj-Napoca şi Ploieşti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigadei de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj şi Serviciului de Acţiuni Speciale Sălaj, s-au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare la persoane suspecte de comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic de substanţe psiho-active.
Potrivit lui Dan Buduşan, sunt suspectate de comiterea acestor infracţiuni 26 de persoane, cele mai multe, respectiv 22, fiind din Sălaj. În urma percheziţiilor au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor bunuri folosite de către aceştia în desfăşurarea activităţii infracţionale sau ca urmare a desfăşurării activităţii infracţionale, precum: 4.850 de euro, 6.450 lei, un pistol cu bile, trei cântare electronice, cantitatea de 100 de grame de substanţe psiho-active sub formă de pulbere, cantitatea de 500 de grame de substanţe psiho-active sub forma vegetală, un număr de 60 de plicuri conţinând fiecare cantitatea de 0,25 grame de substanţe psiho-active.

Mamă şi fiu, printre liderii grupului
Nu mai puţin de 18 de suspecţi au fost conduşi la sediul DIICOT Sălaj Biroului în vederea audierii lor şi luarea unor măsuri preventive, iar un număr de 60 de consumatori au fost conduşi la sediul Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj în vederea audierii acestora.
Potrivit sursei citate, procurorii din cadrul DIICOT Sălaj au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 ore pe numele unui număr de şapte inculpaţi, fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 zile, respectiv Tribunalului Sălaj. Este vorba de doi fraţi, Vlad şi Dan H., Mariana C. şi Mihai C. – mamă şi fiu, N. Marton, V. Florn şi D. Marcel. Instanţa sălăjeană a dispus arestarea preventivă a acestora joi, 27 noiembrie.
„În continuare, se desfăşoară activităţi de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale desfăşurate de către membrii grupului sau alte persoane implicate, pentru identificarea tuturor consumatorilor care au achiziţionat astfel de substanţe de la inculpaţi, între aceşti consumatori aflându-se şi minori”, au adăugat anchetatorii. Potrivit acestora, documentarea activităţii infracţionale s-a realizat cu ajutorul Serviciului Român de Informaţii, iar printre forţele participante s-au numărat: Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sălaj şi Serviciul de Acţiuni Speciale Sălaj.

Leave a Comment