Sălajul anului 2022. Răfuială sau nesimțire?

Luni, 3 ianuarie 2022, ora 10. Monumentul construit de sculptorul Victor Gaga în cinstea lui Mihai Viteazul are parte de o priveliște „superbă”: prezervative, ambalaje de bere, scutece folosite, măști sanitare, cutii de suc, sticle sparte, hârtie igienică, șervețele, plastic, pungi, resturi de mâncare. Toate acestea alcătuiesc un peisaj sumbru, unul care denotă o nesimțire crasă, lipsă de educație, grosolănie sau, cine știe, poate chiar o răfuială, o dorință de răzbunare.

Dealul de la Guruslău, unde se află monumentul, este vizitat anual de un număr mare de turiști. Unii vin să vadă monumentul, alții să admire peisajul. Într-adevăr, priveliștea este superbă. Anual aici vin și autorități, oameni politici, oameni simpli, istorici, toți cu dorința de a se reculege și de a depune coroane și flori la monumentul închinat lui Mihai Viteazul. Da, Mihai Viteazul care l-a învins aici pe Sigismund Bathory acum mai bine de 420 de ani. Este un loc cu o încărcătură istorică deosebită, dar și locul unde nesimțirea lovește din plin. Cristi, un bun prieten, mi-a sesizat prezența gunoaielor. Nu mi-a venit să cred. S-a făcut dimineață și am pornit spre monument. Am urcat dealul și da, imaginea era desprinsă parcă dintr-un film de groază. În fața monumentului, mai jos cu câțiva metri, la marginea drumului e plin de gunoaie. Multe gunoaie. Și nu este pentru prima oară când se întâmplă asta. M-am apropiat în speranța că voi găsi un document, o hârtie, ceva pe care să văd un nume de persoană, de firmă, o chitanță. Nimic.

Vântul și prezervativul

Dealul de la Guruslău este probabil și locul unde se consumă iubiri. Dovezi există la fața locului. Gunoaiele sunt multe și la marginea pădurii. Vântul suflă cu putere. Nu e nimeni pe deal. E monumentul, sunt gunoaiele și nesimțirea.

Răfuială, răzbunare?

Numai un nebun ar urca până în vârful dealului saci cu gunoaie. Să fie oare o răfuială, o dorință de răzbunare din partea vreunui localnic supărat pe autorități? A pus intenționat cineva acolo gunoiul știind că primăria este cea care va plăti o eventuală amendă? Autoritățile ar trebui să stabilească asta, vom încerca să aflăm și noi. E ciudat. Și acum un an sau doi s-a întâmplat la fel. Cineva a transportat în vârful dealului o cadă veche pe care a aruncat-o în apropierea monumentului.

 

Noapte bună, Sălaj

Nu acuzăm pe nimeni, acuzăm nesimțirea, lipsa de civilizație, neputința și incompetența. Ne lăudăm că suntem civilizați, că Sălajul are oameni buni, educați. Așa este. Numai că realitatea ne dovedește tot mai mult contrariul. A, încă ceva. Există autorități sau mai există autorități? Alo, primăria, garda de mediu, poliție, protecția mediului? La mulți ani!

12 Thoughts to “Sălajul anului 2022. Răfuială sau nesimțire?”

 1. Marie

  Situatia asta persista de ani de zile……. nu e nimic nou.
  Nou ar fi sa fie curatat imprejurimile monumentului cu regularitate.
  Prezenta personalului de facut curatenie la monument, ar deranja si pe cei care arunca gunoaie, si pe cei care isi consuma iubirea in aer liber si seamana platoul cu prezervative.

 2. Alexandru

  Nesimtire multa,aici cineva a avut ambitia proasta sa duca sus aceste gunoaie,altii nu pot arunca o punga cu gunoi in tomberon doar in fata la citiva metri.
  Si ce usor si frumos ar fi daca am avea grija de mediul nostru inconjurator.

  1. Radu

   Atâta tehnologie avem cu panou solar dar nu ne interesează!

 3. Transilvan

  Data viitoare cand scrieti despre incarcatura istorica a locului, nu uitati a mentiona faptul ca marele domnitor a jefuit Zalaul dupa batalie, casapind Zalauanii.
  In rest, gunoiul arata patriotismul practic local.

 4. Anonim

  RAzvan, dar de ce nu te-ai dus acolo pe înserat, nu dimineață. Vedeai (la lumina farurilor) cam cine lasă gunoaie. Dar nu trebuie uitat că Mișu al nostru i-a bătut acolo le unguri.

 5. Fărcaș

  Cei care ar trebui să grijească la bunul mers au alte preocupări, împărțirea funcțiilor și a banilor.

 6. Presa e la datorie

  Răzvane, mă bucur că ai ridicat problema. În acest loc a mai existat un monument, în perioada interbelică, pe care ungurii l-au aruncat în aer în 1940, după diktatul de la viena. Comuniștii au zis, vom face altul de trei ori mai mare. Zis și făcut, actualul monument a fost inaugurat în prezența președintelui RSR, Nicolae Ceaușescu. Imediat după lovitura de stat, monumentul a fost profanat, au fost scrijelit literele Nicolae Ceaușescu, nici până azi nu se știe autorul. Statul român e slab, e bine că măcar MS a semnalat problema !

 7. Minciuni ungurești

  @16:32 Asculă ungurean mincinos, pe cine vrei tu să prostești ? Dimpotrivă, românii i-au spus marelui Voievod Mihai Viteazul că se înțeleg bine cu ungurii și nu e cazul să treaca orașul Zalău prin foc și sabie, după obiceiul timpurilor !

 8. Sandu

  Pe mine nu ma surpride nimic. S-a distrus tot ce a avut acesta tara, industrie, agricultura, paduri, obiceiuri, cultura, tot. Ce procent din avutiile acestei tari mai apartine poporului roman. Aproape nimic. Am vandut tot ce se putea strainilor, acum suntem sclavi la noi in tara. Halal popor, ne meritam soarta. Totul s-a facut sub ochii nostri si nu am facut nimic. In continuare acceptam sa fim umiliti, de cei care ne conduc, de cei de-afara si nu miscam un deget. Nu suntem in masura sa luam exemplul celor din Franta, Italia, Grecia, Austria … care au iesit in stada si s-au aparat drepturile.

  1. Ardeleancă

   Total de acord cu dumneata Sandu , i – am lăsat să vândă tara întreagă ajungând sa fim slugi acuma , ba mai mult pe mulți ne – au făcut să luăm drumul străinătății sa fim chiar sclavi pe acolo , dar in fine ce fac la Guruslău ține de educație , de morală , de simțul uniunii între noi ce lipsește cu desăvârșire , patriotism…… rușine celor ce au făcut așa ceva acolo , RUSiNEEEE

Leave a Comment